Dankbaarheid

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Geen dank?

fiets met kinderen voor-en achterop

Welke ouder kent het niet? Na een hele dag klaar te hebben gestaan voor je kinderen (je hebt gekookt, gekocht, geschouwd en bediend) word je aan het einde van de dag geconfronteerd met tranen van boosheid, omdat je de verkeerde ijsjes hebt gehaald! "Stank voor dank" heet dat in goede straattaal en het is geen pretje. En dan realiseer je je, hoe moeilijk het is -ook als volwassenen- om consequent dankbaar te zijn voor alles dat ons gegeven is. Terwijl ik na de huilbui de vaatwasser vulde vroeg ik aan mezelf :” heb ik eigenlijk míjn kínderen genoeg bedankt vandaag? En hoeveel keer heb ik Gód bedankt in de loop van deze dag?” Mijn uiting van dankbaarheid was dan ook tekort geschoten, moest ik toegeven. En ongemerkt deelde ik in de ervaring van één van de meest voorkomende thema"s van de Bijbel: de vergetelheid en ondankbaarheid van de mens: “Zij dachten niet aan wat Hij had gedaan en de wonderen die Hij liet zien” – Psalm 78,11. (Zie bvb ook het verhaal van de tien melaatsen in Lucas 17.)

herfstbos pad en bankje

Seizoen van dankbaarheid
Het najaar (het seizoen van de oogst) is de tijd bij uitstek om stil te staan bij wat wij ontvangen hebben en om onze dankbaarheid te uiten, maar eigenlijk hoort dankzegging bij alle dagen van ons leven. Want lucht, licht en leven ontvangen we dagelijks en deze hebben wij niet zelf gegenereerd. Dit zijn gaven – zegeningen – van God, die terecht de vraag heeft gesteld aan de klagende Job, “Waar was u toen ik de aarde begon te bouwen?” (Job 38.4).

struik in herfsttooi

Jus
Mooi is dat, als je iemand tegenkomt die een houding van dankbaarheid uitstraalt. Die herken je aan zijn geduld en tevredenheid. Zo"n iemand is al blij met de kleur van de bladeren en met al die beukennoten die "zomaar" – voor ons! – op de grond vallen. Ook iemand die zijn dankbaarheid weet te behouden onder omstandigheden van lijden of verlies, is indrukwekkend. Eén van mijn favoriete schrijvers, Raymond Carver, had een moeilijke jeugd en later veel drankproblemen. Uiteindelijk is hij gestorven op een relatief jonge leeftijd aan de gevolgen van kanker. Niettemin sprak hij in één van zijn laatste gedichten zijn dankbaarheid uit. Met "gravy" als beeld, somde hij zijn laatste jaren op. Jus was dat, een sausje bovenop, want dankzij de liefde van zijn vrouw en het achter zich laten van de drank, heeft hij werk kunnen verrichten dat hij nooit voor mogelijk had gehouden. “Huil niet om mij,” schreef hij. “Ik ben een gelukkige man. Ik heb meer gehad dan jij of ik ooit had kunnen verwachten. Vergeet het niet.”

Een houding aanleren
Ook ik wil graag vanuit dankbaarheid leven en hopelijk daardoor het goede voorbeeld aan mijn kinderen geven. Maar hoe doe je dat? Hoe groei je daarin? De christelijke traditie en de eigen ervaring leren dat er twee stappen voor nodig zijn.

<img src="/images/2008/foto

Artikelen in dit thema Dankbaarheid

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook