Geaard zijn

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Wees aardig!



"Aardig" betekent vriendelijk, maar roept ook een associatie op met gegrond zijn. Iemand die aardig is, is ook beetje gewoon: hij is niet vol van zichzelf, niet pretentieus, maar staat met beide benen op de grond en open voor anderen. Het doet me denken aan het Engelse woord humble. Humble – bescheiden -- komt van het Latijnse woord voor aard, humus. Het is blijkbaar goed om dicht bij de aarde te blijven: het draagt bij aan de karaktervorming. Dit komt ons goed uit nu de zomer aanbreekt: nu kun je volop tuinieren, kamperen, wandelen, picknicken en bergen beklimmen.



Eén van de favoriete activiteiten van ons gezin is kamperen. Lang hebben mijn vrouw en ik gewacht totdat de kinderen oud genoeg waren om pittige bergwandelingen aan te kunnen. Vorig jaar, na de opwarming van de avondvierdaagse, was het eindelijk zo ver. Janke en ik droegen de rugzakken en de kinderen een lichtere last en we gingen tien kilometer de bergen in naar een blauw meer. In zo"n primitieve plek (ten zuiden van Mt. Rainier in Amerika) kon je niets anders dan in contact komen met de aarde en de natuur. We putten water uit een riviertje, sliepen op de grond, werden warm van de zon en schoon van het meer.



Walt Whitman schreef in zijn “Leaves of Grass” dat de open lucht de mens vitaler maakt. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Naast de vrijheid en schoonheid die er ervaren heb in de natuur, ben ik daar ook altijd tot rust en bewondering gekomen. Als ik dan al niet wijzer ben geworden door al die uren staren naar het kampvuur, dan heb ik tenminste het gevoel gehad dat ik diepzinnig bezig was! En door uitdagingen te overwinnen – zij het modder, sneeuw, hitte, muggen of een mislukte maaltijd – krijg je ook het gevoel dat je gesterkt bent geworden. Wat de kinderen betreft zijn de grootste uitdagingen (youtube) de lange afstanden en vrees voor het donker (youtube) – hoewel dat laatste met onze kinderen meeviel. Voor de rest hebben ze minder moeite dan ik met slapen op de harde grond en steeds viezer worden in de loop van de week.



Voor mijn zoon en dochter hoop ik dat ze iets proeven van de goedheid en verhevenheid van de Schepper tijdens het kamperen. Dat zeg ik niet met zoveel woorden – hoewel soms ook wel – maar laat ik liever God zelf aan het woord. In de wildernis trakteert God elke zintuig. Ik vind het ook fijn dat de kinderen leren zich op nieuwe manieren bezig houden. De Wii gaat niet mee en de radio ook niet. Met zwemmen, hutjes bouwen, vissen en hout zoeken voor het vuur vermaken ze zich opperbest en ze leren omgaan met minder. Bij zulke nieuwe ervaringen leer je je kinderen ook beter kennen: wie kan lang stil zitten, wie durft wat aan… Ik herinner me een keer op een bergtop toen een bevriende vader voor het eerst merkte dat zijn zoon van hoogtevrees leed. Het liep goed af, maar zoiets is nuttig om te weten.



Kamperen wordt voor de kinderen spannender naarmate ze meer betrokken worden bij de planning en uitvoering. Je hoeft ze niet de bestemming te laten bepalen, maar je kunt ze aan het begin van het wandelpad de kaart laten zien en ze betrekken bij het vinden van de juiste richting. Ze vinden het ook fijn om mee te helpen met het opzetten van de tenten enzovoort. Foto"s en een plakboek houden de herinneringen tijdens de wintermaanden fris en wekken de zin op voor de volgende zomertocht!

Ter inspiratie een vers uit Jesaja (55,12). Succes en veel plezier!

Want in vreugde zult u vertrekken
en in vrede wordt u thuisgebracht.
Bergen en heuvels zullen vóór u in gejubel uitbarsten,
en alle bomen van het veld zullen in de handen klappen.




TS

terug naar nieuwspagina
naar artikel: tuinieren, schepper zijn naast God

Artikelen in dit thema Geaard zijn

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook