Mensen van de kerk

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Hoe maak je een herfst-kijktafel?

herfstbosschatten met lichtje

Een nieuw schooljaar, een nieuwe kans!
Ben je nog aan het aarzelen of je wel een kijktafeltje wil hebben in je gezin? In de herfst ontkomt bijna geen enkel gezin aan een plek waar herfst-vondsten uitgestald worden. Zodra je buiten komt, vinden je kinderen wel iets. Een eikeltje, een mooi gekleurd blad..... Dus verenig het nuttige met het aangename en maak gebruik van het enthousiasme van je kinderen.
Ook al leg je zelf alleen maar een place-mat neer met daarop een waxinelichtje. Die herfst-kijktafel groeit dan verder vanzelf! Vraag wel aan je kinderen om daar alleen de allermooiste eikel, het blad of kastanje neer te leggen. Het is tenslotte een bijzondere, beetje heilige plek......

herfstschaaltjes +3 lichtjes

Aan de slag!
Associeer eerst even over deze maand. Welke seizoen is het? Welke kleuren horen daarbij? Welke bloemen of vruchten zijn er nu voor het eerst? Hoe ruikt het buiten? Zijn er speciale gerechten die bij deze periode horen? Zijn er speciale gedenkdagen van heiligen of christelijke feesten in deze periode?

Fransiscus klassiek samen met herfstsfeer

Brainstormen
Het is oktober. De bomen tooien zich in gloedvolle herfsttinten:geel, oker, allerlei schakeringen bruin, oranjerood; er zijn rozebottels, bramen en druiven.De eerste eikels vallen van de bomen, misschien vinden je kinderen ook al beukennootjes of kastanjes! Het kan flink waaien en regenen; er zijn herfstdraden in de lucht en in in de vele spinnenwebben op het balkon, plaatsje of tuin fonkelt het van de dauw of de regendruppeltjes! We krijgen weer trek in stamppot.
In oktober vieren we op de 4e Dierendag: het is het feest van de H. Franciscus. In de protestante kerken vieren we in deze periode de dankdag voor het gewas.

herfst eikels en sparre-appels met lichtje

Waar?
Bedenk een plaats in de woonkamer waar je een plekje kunt inruimen voor de kijktafel. Als je de kijktafel op de eettafel maakt, dan is het handig dat hij verplaatsbaar is. Neem een klein (houten) dienblad of kaarsenonderbord als ondergrond. Maak je een kijktafel op een plank van de boekenkast, de site-tafel
schoorsteen, vensterbank of dressoir, dan kan je ook een lap of place-mat als ondergrond gebruiken. Een lap met een punt omhoog, maakt een soort afgeschermd hoekje, waardoor alles mooi uit komt.

Niet te vol
Hou het rustig. Minder is vaak meer. Probeer met enkele elementen iets van harmonie en rust te creëren. Het is ook een stilte-plekje, waar je samen met je kinderen stil kunt staan, kunt kijken, voelen, proeven, ruiken.... maar ook kan bidden en je verwonderen!

herfst minder is meer

Het wordt ieder jaar herfst, dus je kunt telkens een ander element benadrukken. Niet alles tegelijk!

Wat heb je in huis om een kijktafeltje te maken?
Het centrum vormt altijd een lichtje in de vorm van een waxinelichtje of (stomp)kaarsje.
Het is een plekje waar we God als het ware bedanken voor het leven, de natuur, de mensen van vroeger.......Als je het lichtje aansteekt, kan je even stil zijn of een klein gebedje bidden. De teksten op de onderzetters uit het eerste koffertje zijn als het ware al een kort gebed.
Heb je die onderzetters niet? Zet dan een waxine-lichtje in een passend houdertje. Vind je een echt kaarsje te gevaarlijk? Er zijn ook waxinelichtjes te koop die op een klein batterijtje ’branden’ o.a. gezien bij Blokker.

De basis
Allereerst heb je een ondergrond nodig. Dit kan een dienblad zijn, of een lap (voerings)stof in een mooie herfstkleur, maar ook een place-mat of een schaal of kaarsen-onderbord is bruikbaar.

herfst ondergronden

Achtergrond
Daarna ga je opzoek naar een achtergrond. Heb je een tijdschrift in de krantenbak liggen waar herfst-foto"s in staan, bijv. de Kampioen of het blad van Natuurmonumenten? Ga met je kinderen aan het knippen en plakken en maak een mooie herfstcollage.
Heb je misschien mooie ansichtkaarten in herfstkleuren? Nee? Begin vanaf vandaag met sparen! Anders biedt het afbeeldingenbestand van Googje vele mogelijkheden. Met de zoekterm herfst, paddestoelen, herfstbladeren o.i.d. kom je vast wel iets tegen. Plak de afbeelding op stevig papier en zet ze in de gebedskaartenhouder of klem de afbeelding vast tussen enkele (kiezel)steentjes.

verzameling hersftkaarten + plaatjes

Kijk ook even in je boekenkast tussen de prentenboeken. Misschien speelt een van de verhalen zich in de herfst af? Als je het open zet heb je de kijktafel al bijna klaar.

herfstboeken

Symbool
Op iedere kijktafel hoort een symbool. Is er een voorwerp dat het thema van je kijktafel symboliseert? Bij het thema ’oogst’ zouden dat appeltjes kunnen zijn. Bij het thema ’herfst’ enkele paddestoelen, bij ’regen’ een parapluutje, bij ’winterslaap’ een egeltje, bij ’voorraden aanleggen’ een eekhoorntje, bij ’vrede’ een vredesduifje, enz.

Gewone herfstspulletjes
Om van de kijktafel een sfeervol geheel te maken, heb je ook enkele ’gewone’ herfstspulletjes nodig. Ga met je kinderen naar het park of bos en verzamel herfstbladeren, eikeltjes, kastanjes, beukennootjes, rozenbottels, dennenappels, een mooie stronk hout e.d. Misschien zijn er nog bramen te vinden!
Lukt dat niet meteen, dan is er altijd nog Xenos of Blokker. Ieder jaar koop ik daar iets ter aanvulling van mijn herfstkratje. Tussen alle kitsch zijn er ook mooie dingen te ontdekken. Dit jaar hebben ze een waxinelichtjes houder van hout in de vorm van een blad. Er zijn ook niet-van-echt te onderscheiden paddestoelen, kleine pompoentjes en andere herfstdingen te koop. Ook hebben ze er herfst-decoratiestof.

herfstspulletjes verzameling

Beginnen maar!
De eerste opstelling maakte ik op een schaaltje (doorsnee 25 cm) in de vorm van een herfstblad. De onderzetter met de tekst ’bewaar in uw hand’ - uit het eerste koffertje- vormt het centrum van deze opstelling. Je kan er eventueel kleine aardewerken schaaltjes bijzetten met jullie gesorteerde herfst-vondsten!

herfsttafeltje 3

De tweede opstelling maakte ik op een glanzend bruin kaarsen-onderbord, dat ik in de uitverkoop kocht bij het tuincentrum. Een herfst-plaat uit de herfsteditie 2009 van het blad van Natuurmonumenten, vormt de achtergrond. Let op het wordt snel te vol op de kijktafel!

herfst kijktafeltje geheel met bewaar in uw hand

De derde opstelling maakte ik gewoon zo in de vensterbank, de stronk komt uit het bos, de paddestoeltjes. lichtjeshouder en herfstbladeren bij Xenos!

herfst III met stronk+lichtjes en herfstbladeren

De vierde opstelling heeft een pagina uit het prentenboek "Wat ritselt daar toch?" als achtergrond.

herfstkijktafeltje II met wat ritselt daar toch?

Het volgende voorbeeld maakte ik op een place-mat. Een eenvoudige kaart in de gebedskaart-houder en een herfst-eikelmannetje spreekt de kinderen vast aan!

herfst 2009 met eikelmannetje en ansichtkaart

In het derde koffertje zit een "lichtje van inspiratie", ik zette het op een houten onderbord, samen met een kaart en een kaarsje in de vorm van een chrysant.

lichtje van inspiratie (herfst)

Ik hoop dat je ziet dat het niet echt ingewikkeld is om met een kijktafeltje te beginnen en .....vaders kunnen het ook! Het hoeft niet veel te kosten, want de natuur is altijd gul!

EK

terug naar nieuwspagina
kijk verder.....

Artikelen in dit thema Mensen van de kerk

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook