Mensen van de kerk

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafeltjes voor het feest van St. Willibrord

Op 7 november vieren we het feest van de H. Willibrord. De ierse monnik Willibrord krijgt rond 700 na Christus de opdracht om het geloof in Jezus Christus te verkondigen onder de Friezen. Hij sticht als het ware de Kerk in de toenmalige Lage Landen, het huidige Nederland. Zonder hem zouden wij nu geen christenen zijn! Hij wordt de eerste bisschop van Nederland, met zijn zetel in Utrecht
Je kan thuis aandacht besteden aan deze gedenkdag met een speciaal kijktafeltje.

In het afbeeldingen-bestand van Google vond ik dit beeldje van St. Willibrord. Hij wordt altijd afgebeeld met een kerkje in zijn hand. Aan de staf kan je zien dat hij een bisschop is. Zet de afbeelding in de (gebeds)kaarthouder, samen met een lichtje. Ik koos voor een "sokkel" van houtsnijwerk.

willlibrord klassiek met lichtje

" Wie komt daar over het water aan, met het licht voor de lage landen? ", is de eerste zin van het liedje dat ter ere van het Willibrordjaar in 2000 werd gemaakt. De St.Willibrordvereniging, die actief is op het gebied van de oecumene, koos een bootje met een kruis erop, als logo. De betekenis van St.Willibrord in een notendop! Dit logo vergezelt ook vaak de activiteiten georganiseerd door de gezamenlijke kerken ter plaatse.

willibrord met oecumene-symbool

Op een blauwe placemat schikte ik doorzichtige, bruinig-groene stof om de illusie te wekken van water en land. Willibrord stak de Ierse- en Noordzee over, om bij ons het geloof te brengen. Een echt waagstuk in die tijd! In een klein bootje (kocht ik ooit aan een standboulevard-winkeltje) zette ik een kruis. Ik maakte dit kruis van klein takje met behulp van een speld. Je kinderen zouden de tocht met dit kleine bootje zelf kunnen naspelen. Help! Wat een hoge golven, verdrinken we niet?

willibrod met bootje en lichtje

Wilibrord stichtte de kerk in Nederland. Iedere dorp of stad heeft tegenwoordig een of meerdere kerken. De kerk is meer dan een gebouw. De Kerk dat zijn wij! Zonder de mensen die het geloof aan hun kinderen doorgeven en willen voorleven, zou de kerk al snel niet meer bestaan! Daarom dit kijktafeltje, bestaande uit een kaart van een dorp met een kerkje, samen met een lichtje.

willibrord kerk met bootje

Heb je al een mooie herfst-tafel staan. Dan kan je er eenvoudig een afbeelding van Willibrord of een kerkje bijzetten op 7 november. Je kan ook aan je kind(eren) vragen of ze van lego/duplo een kerkje bouwen. Zet het samen met enkele lego-poppetjes op de kijktafel!

kerk en lichtje in herfstsfeer

EK

terug naar nieuwspagina
verder naar kijktafels voor St.Maarten en Sinterklaas

Artikelen in dit thema Mensen van de kerk

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook