Stenen gaan leven II

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Voorlezen in de tijd na Pasen

Het thema voor de periode is ontdekken

In de weken tussen Pasen en Hemelvaart ontdekken de leerlingen van Jezus langzaam maar zeker, wat de verrijzenis van Jezus voor hen betekent. Dat Jezus nog onder hen aanwezig is, maar anders dan voor zijn dood.
De vier evangelisten vertellen hier ieder op hun eigen manier over in het laatste hoofdstuk van hun evangelie. We noemen deze verhalen 'verschijningsverhalen'.
In de rubriek Wortels gaan we op deze nieuwe ervaringen die de leerlingen opdoen, nadat ze het lege graf hebben gevonden, dieper in. Ga naar........

in de koffertjes
In 'Beginnen maar' vind je in hoofdstuk 10 het verhaal : 'samen eten en dan verder', een hervertelling van het verhaal van de Emmaüsgangers.

In 'Ga je mee?' ook in het tiende hoofdstuk het verhaal 'Jezus is opgestaan', over de ontmoeting van Maria Magdalena en Jezus in de graftuin.



In 'Het geheim van het vuur' op pag 69 'Jezus maakt vuur', de leerlingen hebben hun oude beroep weer opgepakt en zijn aan het vissen. Is dat Jezus op de oever die daar vuur maakt ?

prentenboeken
Er zijn ook prentenboeken rond het thema 'ontdekken' te vinden.
Voor kleine kinderen zijn er bijvoorbeeld 'zoek-boeken'. Op iedere bladzijde is er iets te ontdekken. Bijvoorbeeld het boek: Waar is de taart.

waar is de taart binnenkant 1

In dit prentenboek, zonder woorden, wordt een taart gestolen. Op iedere volgende bladzijde kan je zien, hoe de dieven achtervolgd worden. Maar er zijn ook andere kleine verhaallijnen op de pagina's te zien. Bijvoorbeeld over het elfde eendje...

waar is de taart binnenkant 2

Het is een prachtig zoek-ontdek-kijk-boek dat met recht een gouden penseel ontving.
Waar is de taart, The Tjong-King. ISBN 90-209-5692-2

Voor iets grotere kinderen het zoekboek de Gele Ballon
Hier zie je vanuit de lucht allerlei gebieden op aarde. Van de Hollandse bollenvelden via Europese bergen en de nomaden in de woestijn komen we op de Afrikaanse steppen en dan richting Zuidpool!

de gele ballon binnenkant 1 (bollenvelden)

Maar op ieder bladzijde kan je niet alleen de gele ballon ontdekken, maar ook een blauw autootje, een fakir op een vliegend tapijt....

de gele ballon 3 binnenkant (bergen)

De gele ballon Charlotte Dematons, ISBN 90-5637-526-1

In het boek Derk Das blijft altijd bij ons gaat de oude Derk Das 'de lange, lange tunnel in'. Daarmee verliezen de vrienden van Derk hun allerbeste vriend aan de dood. Ze zijn heel verdrietig. In de lente komen ze bij elkaar om samen te praten, want dat helpt als je verdrietig bent!

derk das herinneringen ophalen

Samen halen ze hun mooiste herinneringen op. Ieder dier heeft iets van Derk geleerd: een ketting van mollen knippen, schaatsen, taarten bakken... Victor Vos verteld hoe Derk Das hem zijn stropdas leerde strikken.

derk das stropdassen strikken

Een prachtig boek waarin je het vanuit de winter, lente ziet worden en eenvoudig verteld wordt hoe je samen kunt rouwen en opnieuw kunt ervaren en ontdekken dat de dood niet het laatste woord heeft, want Derk Das blijft altijd bij ons...

Derk Das blijft altijd bij ons, Susan Varley, ISBN 90-6069-552-6

Er valt als je klein bent heel veel te ontdekken. Bijvoorbeeld dat je een schaduw hebt. Die zie je pas goed als de zon schijnt. In de schaduw van Jan komt de schaduw van Jan naast hem lopen: "Ik loop even met je mee. Het is zulk mooi weer....."

jan en zijn schaduw 2 binnenkant

Jan en zijn schaduw spelen samen tot het avond wordt. Omdat binnen de lamp brandt, gaat schaduw ook mee naar binnen en zelfs mee naar bed.

jan en zijn schaduw binnenkant

De schaduw van Jan, Harrie Geelen, ISBN 90-21463-66-0

Het laatste boek rond ontdekken, belicht weer een ander aspect. Sommige mensen lijken stoer en eng. Woeste Willem is een zeerover en is een echte brombeer. Hij jaagt iedereen weg die bij hem in de buurt komt. Maar dan durft Frank niet van het dak te klimmen en ontstaat er voorzichtig een vriendschap ..

woeste willen binnenkant Frank op schoot bij WW

Frank en Woeste Willem bouwen samen een vlot. Maar Woeste Willem, die wel met allerlei zeemonsters heeft gevochten, durft niet mee...

woeste willem verslaat de zeemonsters

Sommige zeerovers kunnen namelijk niet zwemmen... Een heel mooi boek over het ontdekken van een/de andere kant van een persoon.
Woeste Willem, Ingrid & Dieter Schubert, ISBN 90-6069-841-X.

EK

Artikelen in dit thema Stenen gaan leven II

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook