De herdertjes lagen bij nachte

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Verhalen vertellen: over herders en koningen

In het Oude testament lezen we dat David, voor hij tot koning gezalfd werd een herdersjongen was.

David, als herdersjongen uit Kijkbijbel

Zo eentje

eentje die ruikt
naar de schapen
die als ze bang zijn
om te gaan slapen

ook in de nacht
voor ze blijft zorgen
maar die dan ook
de volgende morgen

weer voor ze uittrekt
naar lekker fris water
grasveldjes zoekt
en nog weer later

een plekje vindt
om veilig te slapen
zo eentje die goed
kan zorgen voor schapen

zo eentje, heel
gewoon en klein,
die mag van mij
de koning zijn.


Psalm 23: 'de herder is mijn Heer' wordt aan hem toegeschreven. In deze psalm wordt God vergeleken met een Herder. In het koffertje "Beginnen maar!" vind je in de kinderbijbel een kindvriendelijke vertaling van psalm 23: 'een liedje voor God'.

herder kerstgroep

Jezus wordt geboren in Bethlehem, de stad van David. Nico ter Linden verwoordt het in het zesde deel van "Het verhaal gaat" zo:

Ook Jozef trok op van Galilea, uit de stad Nazareth, naar Judea, naar de stad van David, die Bethlehem heet, omdat hij uit het huis en geslacht van David was, om te worden ingeschreven met Maria, zijn ondertrouwde vrouw, die zwanger was.

"Bethlehem, het is de geboorteplaats van de herdersjongen die koning werd, de stad van David. Een man naar Gods hart was hij, een onvergetelijke vorst voor het volk."Heer gedenk David", heeft Israƫl eeuwenlang gebeden, reikhalzend uitziend naar de vervulling van de godsbelofte eens gegeven:" Ik zal u een nakomeling geven, een zoon na u koning maken; ik zal zijn troon voor altijd bevestigen. Ik zal hem tot een Vader zijn en hij zal mij tot zoon zijn"."

In de meeste kinderbijbels vind je verhalen over koning David. We tippen er enkele:

zalving David, uit Kijkbijbel

Uit de Kijkbijbel van Kees de Kort: Koning David

Zo eentje, illustratie BM

Uit Het begon met licht van Gerrie Huiberts & Anne Westerduin: God kiest een koning

zalving David, uit

Uit: Op weg van Baukje Offringa & Lika Tov: David de herder

De engelen vertellen als eerste aan de herders die in de velden van Bethlehem de wacht hielden bij hun schapen, dat de langverwachte Messias is geboren.

herders met kudde, detail, ster van bethlehem

Nico ter Linden schrijft hierover:

En er waren herders in diezelfde landstreek, die zich ophielden in het veld en des nachts de wacht hielden bij hun kudde

Hoog staan die herders niet aangeschreven, in Lucas dagen. Het zijn echt mensen "in het donker", ze bivakkeren niet voor niets buiten de samenleving, ze wonen bij de beesten. De rechtbank accepteert hen niet als volwaardige getuigen, ze gaan niet naar de synagoge. Het zijn vaak mensen met een verleden, dus met weinig toekomst. En wat geschiedt? Uitgerekend zij, de laatsten, krijgen het bericht van Jezus geboorte als eerste te horen.

herders uit De ster van Bethlehem

Een engel stond bij hen en de heerlijkheid des Heren omstraalde hen en zij vreesden met grote vreze. Maar de engel zei tot hen:"Vreest niet, want zie, ik verkondig u grote blijdschap die heel het volk ten deel zal vallen: u is heden de redder geboren, Christus de Heer, in de stad van David

herders en engelen, uit prentenbijbel

De herders schrikken, nu God ineens het licht heeft aandoet; er is zo het een en ander in hun leven dat maar beter niet aan het licht kan komen. Zij vrezen met grote vreze, op zo"n moment kun je beter schaap zijn, dan herder.

schaapjes, uit prentenbijbel

Het kerstverhaal over de geboorte van Jezus en de herders die als eerste het kind vinden "in doeken gewikkeld en liggend in een kribbe" vind je in alle kinderbijbels!

het verhaal van kerstmis, voorkant

In 'Het verhaal van Kerstmis' volg je in dertien voorleeshoofdstukken de wonderlijke geschiedenis van de geboorte van Jezus: vanaf de aankondiging aan Maria tot en met de vlucht naar Egypte. De verhalen zijn eenvoudig en sfeervol naverteld voor jonge kinderen die zich kunnen verliezen in de betoverende tekeningen van Elena Temporin. Interesse? ga naar....

herders bij de stal, het verhaal van kerstmis

EK

Artikelen in dit thema De herdertjes lagen bij nachte

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook