Header vuur

Kapel: steek een kaarsje op

Steun Geloven thuis

Word vriend/vriendin van Geloven Thuis! Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Word jij een vriend uit duizenden? Je kleine of grotere gift is aftrekbaar!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook

Bij de winter horen speciale geluiden. Het kraken van ijs, het knerpen van de sneeuw onder je voeten, het tikken van de hagel, het klappertanden van de kou en het geluid van blazen met je warme adem op je handen. Ja, de winter looft God op heel eigen wijze.

kijktafel hoor de muziek: met mondharmonica en blokfluit en vogeltjes

Geluid maken met je stem door te zingen of op een instrument te blazen: alleen mensen hebben dat vermogen. Muziek raakt een bepaalde snaar in kleine en grote mensen. Samen muziek maken of er naar luisteren, verbindt mensen op een speciale manier.

kind met zelfgemaakte gitaar

Zingen maakt woorden groter, het is zoiets als je ziel naar buiten brengen, het brengt je dichter bij God. We kozen daarom als ons nieuwe winterthema "Hoor de muziek. "
Buiten en binnen, in de natuur en in mensen, in huizen en kerken, in de bijbel en thuis, wordt gezongen voor onze God: want psalmen (en andere liedjes) hoort God graag....De redactie vulde de site met bijdragen die je vindt in de verschillende rubrieken van het Menu in de linkerkolom. Hopelijk inspireren ze je om op speelse manier in deze winterperiode binnen en buiten aan de slag te gaan. Want gelovig worden en blijven, dat is een proces dat altijd zorg en aandacht verdient. En dat geldt niet alleen voor onze kinderen!

Voorbeelden van winterkijktafels waar op 4 verschillende manieren muziek een hoofdrol speelt.

Lara van der Zee knutselde samen met haar kinderen vrolijke en leuke muziekinstrumentjes. Een idee voor een regenachtige wintermiddag.

Marjet de Jong maakte dit winterse versje: als je heel goed luistert
Muziek, zelfs baby's zijn er al gevoelig voor. Tim Schilling geeft in deze bijdrage muziek een belangrijke rol bij de geloofsopvoeding!
In de hele bijbel wordt gezongen en muziek gemaakt. Ken je het boek psalmen of het Hooglied? Miriam, de zus van Mozes, zingt over bevrijding. Koning David speelde harp en ook een typisch bijbels instrument als de ramshoorn bespreken we.
De teksten van enkele gebedskaarten staan ook op muziek. Voor het slapen gaan of aan tafel kan je deze winter dus ook zingend bidden.
Net als kleine Beer, samen naar buiten en luisteren naar alle geluiden....
Hoe kan je zelf bij een winterverhaal muziek maken? En een viertal prentenboeken bij ons thema.

Een keuze uit verhalen uit verschillende kinderbijbels waarin wordt gezongen, gedanst met begeleiding van bijbelse muziekinstrumenten.

Samen zingen op de markeringsmomenten van de dag en de week. Bij het opstaan, het eten of het slapen gaan. Het aansteken van de Adventskrans, een verjaardag of bij de afwas. Maak er samen een muzikaal feestje van!
Potten en pannen, glazen, een bierflesje of een pak rijst. Je kan het zo gek niet bedenken of er zit muziek in!
Heb je een kijktafel gemaakt waar muziek inzit? Zingen is dubbel bidden, daarom tippen we enkele passende liedjes, die je misschien ook weleens in de kerk hebt gehoord. En je kan via een link een prachtig winterfilmpje zien en daarbij de muziek van Vivaldi's 'Winter' horen.