Hoor de muziek!

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Zelf muziekinstrumentjes maken

Wat is er nog leuker dan samen muziek maken? Eerst zelf instrumentjes knutselen!

alle zelfgemaakte instrumentjes

Hier volgen wat ideetjes. Sommige kunnen kinderen helemaal zelf maken, bij andere hebben ze wat hulp nodig.

Schuddebuikjes

schuddebuikje in wording

Neem 2 papieren bordjes en versier de achterkanten mooi.
Leg op een van de borden een handvol ongekookte rijst. Leg het andere bord erboven op en zet de twee borden vast op elkaar. Bij een schuddebuikje nam ik een scherpe naald en een touwtje en naaide de borden op elkaar. Bij het andere gebruikte ik nietjes.

schuddebuikjes

Het gebruik van nietjes is sneller en makkelijker en je kunt er nog lintjes bij vast maken. Maar er is een grotere kans dat de rijst er weer uit komt bij het bespelen.

met franje, kind met schuddebuikje

Samba-buisjes

papier voor sambabal beschilderen

Neem een wc-rolletje (of keukenrol) en versier die mooi. Vul de rol met een handvol gedroogde erwten/mais/bonen. Sluit de koker af door vouwblaadjes rond te knippen en die vast te zetten met elastiekjes.

samba buisjes

Trommel

slaan op zelfgemaakte trommel

Span een oude ballon over een lege, plastic verpakking van koeken. Of gebruik een mooi versierde yoghurtbeker. Wij deden er nog een handvol rijst in. Hoe strakker je de ballon spant, hoe hoger de toon van de trom.

Gitaar

trommel en gitaar zelfgemaakt

Versier een schoenendoos. Knip een gat in de deksel. Leg boven en onder het gat twee wasknijpers. Span 5 elastiekjes over de wasknijpers. Wanneer je elastiekjes van verschillende grootte gebruikt, geven de "snaren" verschillende tonen.

kind met zelfgemaakte gitaar

Zien maken, doet zelf maken

In onderstaand filmpje zie ook hoe je nog andere instrumentjes kan maken:

http://www.schooltv.nl/hbb/2608357/proefjes-en-knutsels/item/3034082/maak-je-eigen-muziekinstrument/

Boek met nog meer ideeën

Knutsel do-re-mi boek

In dit vrolijk vormgegeven boekje staan naast zelf te maken muziekinstrumentjes ook mallen voor dansers, paspopjes, bouwpakketjes en kartonnen straatorgels. De patronen voor bouwpakket en muzikaal kwartet staan voor- en achterin het boek in zwart-wit (te kopiëren) afgebeeld, deels op de schutbladen. In grote kleurenfoto"s worden de eindresultaten getoond, die er uitnodigend uitzien. Originele instrumentjes zoals de olifanttoeter, de spechttikker en de regenstok (uit Zuid-Amerika) zullen zeker voor veel speelplezier zorgen. Extra toegevoegde waarde vormt de achtergrondinformatie over mens, muziek en dans. Ook enkele muzikale sprookjes zoals de Bremer stadsmuzikanten en het Zwanenmeer staan in korte verhaaltjes afgedrukt. De knutselinstructies zijn helder beschreven. Vanaf ca. 10 jaar.

LvdZ

Artikelen in dit thema Hoor de muziek!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook