Header vuur

Kapel: steek een kaarsje op

Steun Geloven thuis

Word vriend/vriendin van Geloven Thuis! Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Word jij een vriend uit duizenden? Je kleine of grotere gift is aftrekbaar!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook

kinderen in de weer met emmer, aarde en schepjes

Aan de bomen en struiken verschijnen weer kleine groene blaadjes; het is lente! Als de zon schijnt, laat het moment dan niet voorbij gaan. Ga naar buiten, want de natuur heeft zijn mooiste kleren aan. De wegbermen komen in bloei. Het lijkt of er alleen maar paardenbloemen zijn, maar als je goed kijkt, kan je wel tien of meer verschillende bloemetjes ontdekken.

bermbloemetjes in een vaasje

Het thema voor deze lente is 'In de tuin'.
De wereld is Gods tuin, maar ook in onze eigen tuin, plaatsje of balkon kunnen we leven, genieten, eten, zorgen, herdenken en spelen voor Gods aangezicht. We kunnen iets zaaien, een bloempotje is genoeg. Laat je kinderen zien hoe mooi alles in de natuur gemaakt is. Zoveel verschillende blaadjes en bloemen. We mogen samen voor de schepping zorgen en haar behoeden: zaaien, schoffelen, harken, wieden, water geven, snoeien, oogsten...

Hoera, zaadjes zijn opgekomen in de lentetuin

We hopen dat de site jullie weer inspiratie biedt om deze lentemaand - met de mei-vakantie en haar feesten - onze grote en kleine wereld te beleven als Gods schepping en daar samen met je kinderen keer op keer vol verwondering naar te kijken en van te genieten.
Ellie Keller maakte een uitnodigende, vrolijke lentetuin: er is van alles te zien en te doen. Je kunt er eventueel een accent in aanbrengen voor de feesten in deze periode: Koninginnedag, 4/5 mei, Moederdag, Maria-maand of bij een Eerste Communiefeest.
Langzaam maar zeker verschijnen er in steeds meer gezinnen van "gelovers thuis" op de eettafel of elders prachtige kijktafels. Soms gaan de kinderen zelf aan de slag!
Tim Schilling geeft je tips hoe je tuinieren met kinderen tot een feest maakt. Tuinieren kan al in de vensterbank beginnen, maar echt buiten harken, zaaien, schoffelen, gieten en beschermen is natuurlijk nog vele malen leuker.
Kinderen kunnen van die grote bossen veldbloemen plukken. Probeer dit eens. Of zoek naar allemaal verschillende soorten bloemetjes en pluk er van elk eentje. Of ga voor de vijf grootste of kleinste madeliefjes.
Marjet de Jong maakte een fonkelnieuw lenteversje met illustraties. In de tuin van tante Sas is iedereen iets aan het doen. Maar waar is tante Sas zelf mee bezig?
De wereld is Gods tuin en wij mensen mogen deze tuin van God beheren. Tim Schilling belicht deze opdracht die zowel verantwoordelijkheid met zich meebrengt als verwondering en vreugde, in zijn bijdrage.
Mirjam Hartman gaat op zoek naar de tuin als plek van rust en gedachtenis. Over een bos vol geboortebomen, een oorlogsmonument in het park, een graf vol bloemen en vol leven. En ze vertelt hoe bij haar in de tuin een gedenkplekje voor oma is ontstaan.
Twee lenteliedjes, waarin de zon volop schijnt en we God bedanken voor al het nieuwe leven.

Lara van der Zee selecteerde uit verschillende kinderbijbels verhalen waar een tuin een hoofdrol speelt. Wat gebeurt er in de paradijstuin? Wat groeit er uit een mosterdzaadje? En welk verhaal speelt in een boomgaard vol olijfbomen?

We tippen je wat er voor deze lente-periode uit de koffertjes bruikbaar is en verder een aantal prentenboeken om voor te lezen aan de allerkleinsten en ze zo kennis te laten maken met groeikracht en het herboren worden van de schepping!
We verzamelden drie kleine anekdotes van kinderen in de lente. Misschien gaan jouw ogen er ook van twinkelen.

Als je iets viert, dan doen we dit op een bepaalde manier. Veel feesten vieren we elk jaar, er zijn vaste rituelen, je doet het samen, je kijkt terug en blikt vooruit, het leven licht ervan op. Dit geldt ook voor de feesten van 4 en 5 mei.