Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen in de tuin

Het scheppingsverhaal

schepping het begon met licht

Een tuin maakt ons bewust van de pracht van Gods schepping. Telkens als het weer lente wordt, zien we dat de natuur weer tot leven komt en de chaos niet heeft overwonnen. In het scheppingsverhaal lezen we hoe God in het begin orde schiep in de chaos en alles zijn eigen plaatsje toewees: de zee en het land, dag en nacht, de planten en de dieren en de mens om overal goed voor te zorgen.
Gen 1, bijvoorbeeld in "Bijbelse verhalen voor jonge kinderen"

Paradijs,  KB Cramer/Schaap

Tuin = paradijs

Dat een tuin een fijne plek is, wisten ze in bijbelse tijden ook al. In het Hebreeuws is tuin en paradijs zelfs hetzelfde woord. Het paradijs is een tuin waarin planten en bomen ongestoord kunnen groeien en de mensen kunnen plukken van hun vruchten. Dit is ook een metafoor die vaak wordt gebruikt in de Psalmen en door de profeten. Bijvoorbeeld door Jesaja in hoofdstuk 51 of in het hoofdstuk “Terug naar Jeruzalem” in de kinderbijbel "Het hoogste woord". (blz 134)

Parabel van het mosterdzaadje

Het mosterdzaadje wordt een boom (Op weg)

Een tuin laat ons ook telkens weer de kracht beseffen die in kleine dingen kan zitten. Bijvoorbeeld in een klein zaadje. Het is toch wonderlijk om te zien hoe uit zo"n klein, haast onzichtbaar frutseltje een krachtige struik kan groeien. Jezus gebruikt dit beeld ook om mensen te laten geloven in de kracht van het goede.
Mattheus 13, Marcus 4 of Lucas 13

De wijngaard

werkers in de wijngaard, Kijkbijbel

Illustratie van Kees de Kort

De wijngaard, de wijnstok en zijn ranken, de eigenaar van de wijngaard, de werkers in de wijngaard en natuurlijk druiven en wijn. Als Jezus aan zijn toehoorders iets over het rijk Gods wil uitleggen dan speelt zijn verhaal zich vaak in de wijngaard af. Een mooi voorbeeld is de parabel van de werkers in de wijngaard uit de Kijkbijbel, dat oorspronkelijk in Matteus 20, 1-16 is te vinden.

Hof van Olijven /Tuin van Gethsemane

Hof van Olijven, Prentenbijbel

Een tuin of park is een plek waar je tot rust kunt komen en waar je je even terug kunt trekken om je te bezinnen. Dat is ook wat Jezus doet op Witte Donderdag, na het Laatste Avondmaal. Jezus zoekt een rustige en rustgevende plek op om te bidden tot zijn Vader. De tuin is zelfs zo rustgevend dat zijn vrienden in slaap vallen!
Dit verhaal is te vinden in Mattheus 26, Marcus 14 en Lucas 22 en staat in de
meeste kinderbijbels.

Graftuin

paasmorgen 2 Brian W.

Als Maria Magdalena op Paasmorgen het graf van Jezus leeg vindt, vraagt ze aan de tuinman of hij weet waar ze Jezus hebben neergelegd. Ze herkent Jezus pas als hij haar aanspreekt bij haar naam. Het verhaal van de vrouwen die op Paasmorgen naar de graftuin gaan, vind je in bijna alle kinderbijbels.

LvdZ

Artikelen in dit thema In de tuin

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook