Nu zijt wellekome....

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Omzien naar elkaar

We kunnen ons leven niet volledig openstellen voor al de mensen om ons heen, maar we kunnen waarschijnlijk wel meer doen, dan we nu al doen. De kunst is om ons door God steeds weer over onze eigen bestaande grenzen te laten leiden. Om een paar mogelijkheden te noemen:

Iemand uitnodigen voor het eten
We nemen het ons vaak wel voor, maar doen we het ook echt? Ken je iemand die de feestdagen alleen doorbrengt, omdat hij of zij geen familie (meer) heeft? Kortom iemand die gebrek heeft aan gezelschap, vriendschap? Praat samen met je kinderen over wie jullie zouden kunnen uitnodigen om een keer te komen eten of voor het kerstdiner. Maak zelf een mooie uitnodiging, die jullie dan samen naar die persoon gaan brengen.

iedereen welkom op het Kerstfeest

Schoenmaatje, een project van Edukans
Vul samen met je kinderen een schoenendoos en wordt zo een "schoenmaatje". Zo wordt een simpele schoenendoos een onvergetelijk cadeau. Schoenmaatjes is dé kans voor kinderen om écht iets te doen voor kansarme leeftijdsgenootjes wereldwijd. Als Schoenmaatje vullen zij een schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed. Voor verdere informatie Ga naar...

schoenmaatje

Steun de plaatselijke voedselbank
Veel parochies en gemeentes hebben het initiatief genomen om een plaatselijke voedselbank te "adopteren". Iedereen die naar de weekendviering komt, wordt bijvoorbeeld gevraagd appels of sinaasappels mee te nemen. Zo komt er (extra) vers fruit in het pakket. Soms staat er achter in de kerk of bij het voedselafhaalpunt een doos waar mensen houdbare producten, toiletartikelen, wasmiddelen e.d. in kunnen doneren.

twee halen, een betalen

Het volgende idee kost U niets, alleen de moeite: doneer het tweede product van een actie " twee halen, een betalen" aan de voedselbank. In de Kersttijd is er soms een schap bij de supermarkt waar U een gekocht product kunt achterlaten t.b.v. de voedselbank of de daklozen in uw stad. Betrek je kinderen bij dergelijke initiatieven. Je zou ze kunnen vragen als ze meegaan bij het boodschappen doen of ze op zulke acties willen letten, met hen na te vragen of er een dergelijk "schap" in de winkel te vinden is of hen het fruit laten uitzoeken.

Zelf kerstkaarten maken
Ook kinderen willen graag kerstkaarten sturen. Wat is dan mooier dan deze zelf te maken? Met gekleurd papier, stiften, figuurponsjes, en natuurlijk veel glitter maak je de mooiste creaties.

benodigdheden kerstkaarten maken

Elke geadresseerde krijgt zo speciale aandacht – opa en oma krijgen een extra glimmende ster, voor de hartsvriendin wordt een mooie tekening gemaakt, en allemaal krijgen ze een mooie kerstwens. Maak er ook eens een voor het klasgenootje dat vaak ziek is of voor het buurjongetje waar je laatst ruzie mee had. Bij de ontvanger krijgen de zelfgemaakte kaarten vast een extra mooi plekje!

kerstkaarten maken

Geld 'verdienen' voor de Adventsactie
Sommige kinderen willen graag de handen uit de mouwen steken en geld verdienen voor een goed doel. Een autowasactie voor de auto's uit de buurt, oud papier en glas naar de container brengen, helpen de tuin winterklaar te maken, de schuur of garage opruimen. Giet het oude 'heitje voor een karweitje' in een nieuwe vorm. Het verdiende geld is bestemd voor de Adventsactie van de plaatselijke gemeente of parochie. Ook kan je een spaarbusje voor dit doel bij de Adventskrans zetten. Misschien willen papa en mama er ook wel een bedrag indoen, of het bedrag wat je kind(eren) verdiend hebben verdubbelen?
Meer informatie over de kerkenactie 2012 Solidaridad vind je hier en meer informatie over de Adventsactie vind je hier.

auto wassen

Koekjes bakken en rondbrengen
Maak kerstkoekjes en deel ze met de buren.Aandacht voor 'bijzondere personen
- Maak een praatje met de verkoper van de straatkrant en/of koop de krant
- Wanneer een 'moeilijke' of 'aparte' persoon je benadert: Luister goed naar zijn verhaal, ook als je geen raad mee weet met hem en/of zijn problemen.
- Voer een gesprek met de kinderen over wie buitengesloten wordt op school, en kijk met ze samen uit naar (werkelijk haalbare) mogelijkheden om die kinderen te steunen.

kerstster advent

Artikelen in dit thema Nu zijt wellekome....

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook