Header vuur

Kapel: steek een kaarsje op

Steun Geloven thuis

Word vriend/vriendin van Geloven Thuis! Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Word jij een vriend uit duizenden? Je kleine of grotere gift is aftrekbaar!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook

Van Palmzondag naar Pasen

Veertigdagentijd en Goede Week 2012
Deze week is de Goede Week. Jezus heeft zijn bestemming bereikt: Jeruzalem. Daar zal hij met zijn leerlingen Pesach vieren. Dit is het Joodse feest waar de bevrijding uit Egypte centraal staat: God bevrijdt ons, ook vandaag, uit de dood en slavernij en gaan we op weg naar het land van belofte......

palmtakje op kijktafel ruimte maken voor de Liefde

Als Jezus gezeten op een ezeltje de stadspoorten van Jeruzalem nadert, leggen de mensen hun mantels op de weg en maken zo een rode loper, en zwaaien hem toe met palmtakken: Hosanna, zoon van David! In de loop van de week die volgt, wordt duidelijk dat Jezus niet degene is die de Romeinse bezetter zal verjagen. Jezus koningschap is, zoals hij zelf zegt, 'niet van hier'.

Op Witte Donderdag breekt hij het brood en deelt de beker wijn met zijn leerlingen: hun laatste avondmaal. Ik geef mijn leven voor mijn vrienden en dit is er het teken van: dit brood is mijn lichaam, gebroken voor jullie. Telkens als jullie dit in de toekomst zullen doen, doe dit dan ter gedachtenis aan mij.

Witte Donderdag RMvdL gebroken brood overzicht

Niet iedereen is blij met Jezus. De religieuze leiders zien in hem een bedreiging voor de gevestigde orde. Jezus wordt gevangen genomen en op Goede Vrijdag ter dood veroordeeld. Hij moet de kruisdood sterven en gaat zijn lijdensweg, de weg van iedere mens.


Jezus sterft en wordt door zijn leerlingen haastig in een nieuw graf gelegd. Een zware steen wordt voor de opening gerold. De zaterdag gaat stil en verdrietig voorbij. Hiermee lijkt het verhaal Jezus ten einde. Maar in de vroege morgen, de zon is net op, gaan de vrouwen naar het graf om Jezus dode lichaam beter te verzorgen. Maar de steen is weg......... het is Pasen!

Pasen, RMvdL leve het nieuwe leven

We hopen dat onderstaande bijdragen jullie helpen om thuis in je gezin deze bijzondere week handen en voeten te geven. De kijktafel van de veertig-dagentijd: 'ruimte maken voor de liefde' volgt de gebeurtenissen van de Goede Week op de voet. Verder reiken we je tips, woorden, verhalen, liedjes, symbolen en gebeden aan - voor klein en groot - om deze periode intensiever te kunnen beleven.

De kijktafels voor deze Goede Week en Pasen sluiten aan bij ons thema van de veertigdagentijd: 'ruimte maken voor de liefde! In twee variaties: met en zonder het beeld van het Lam Gods.

Palmpaasstokken maken hoort bij de Palmzondag. In de stok zitten allerlei verwijzingen naar de Goede Week en Pasen.
Wat doe je met de weggedragen steentjes van de Kijktafel? Maak er in de loop van de Veertigdagentijd of op Goede Vrijdag paasversiering van die je in voorjaarstakken kunt hangen! Lara van der Zee doet het je voor.
Voor kleuters zetten Marjet de Jong de gebeurtenissen van de Goede Week in eenvoudige woorden op rijm.
Een mooi gedichtje overgenomen uit 'Graankorrels' over toeleven naar Pasen!
Twee vrolijke paasliedjes: We vieren Pasen, Pasen, danken voor het leven, voor de achtste dag. Heel de schepping lacht: God heeft ons bevrijd vannacht.
Van Palmtakje tot Paastakken. We vertellen je iets over de symbolen van de Goede Week en Pasen.
Als de leerlingen Jezus op en na Paasmorgen ontmoeten is hij 'anders dan anders'.
Hoe dan? Daar zijn boeken vol over geschreven. Maar een ding is zeker: Jezus is bij ons!

We tippen je verschillende boeken - waaronder kinderbijbels - voor verschillende leeftijden, vol met verhalen voor de Goede Week en Pasen!

Wil je thuis een mooi viermomentje bij het Paasontbijt? Marieke Vader maakte een voorbeeld voor bij de Paas-kijk-lente-tafel. De allerlaatste - grote - steen wordt weggerold. Ruim baan voor Gods liefde, die grote dingen doet! Ruim baan voor het nieuwe Leven.
Begrippen als 'meer', maar ook 'hemel': het blijft lastig voor de kleinsten onder ons.