Bloesempruimheader

Kapel: steek een kaarsje op

Steun Geloven thuis

Word vriend/vriendin van Geloven Thuis! Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Word jij een vriend uit duizenden? Je kleine of grotere gift is aftrekbaar!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook

kijktafel de vogeltjesboom detail: afbeelding

Vredesweek
In de derde week van september valt de vredesweek, en ook het feest van Franciscus van Assisi op 4 oktober is een goede aanleiding om aandacht te besteden aan de verschillende aspecten van het thema 'vrede'. Ook kinderen hebben ermee te maken. In deze maand vormen zich weer vrienden- en vriendinnengroepjes, blijken sommige kinderen er wel, en andere er juist niet bij te horen.Klein beginnen
Ruzie maken, dat gebeurt overal wel eens, maar hoe maak je het weer goed? Vrede en tevreden zijn, op de een of andere manier heeft het alles met elkaar te maken. Ben je tevreden met wat je hebt en met de mensen die je omringen? Kan je blij zijn met wat een ander kan of heeft, of steekt jaloezie de kop op? Vrede is meer dan de 'lieve vrede' bewaren of een situatie van 'geen oorlog'. Kijk maar naar hoe Jezus met mensen omgaat, dan zie je dat vrede te maken heeft met behoeden en doen leven. Klein beginnen is het devies: dus als je kinderen nog klein zijn en met kleine stapjes, bijvoorbeeld tijdens de 'zondagmiddagborrel'!

Tevreden zijn
De redactie vulde de site weer met verrassende bijdragen rond ons thema vrede maken en we besteden natuurlijk ook aandacht aan Dierendag, het feest dat verbonden is met Franciscus van Assisi, de heilige die ieder jaar op 4 oktober op de kerkelijke kalender staat.

Ellie Keller maakte weer een aantal kijktafels rond verschillende facetten van 'vrede', ter inspiratie, maar vooral om ze op je eigen manier na te maken, zodat je een plekje in de huiskamer krijgt waar jullie aandachtig kunnen zijn.

Thuis de vrede bewaren, terwijl de ridders met hun kruisbogen, kanonnen en tanks in slagorde staan opgesteld. Mirjam Hartman kiest voor de vele kleine uitingen van vrede in haar gezin met twee opgroeiende jongetjes.
Onbekend maakt onbemind. Een vriendenboekje helpt je om de ander beter te leren kennen, vertelt Lara van der Zee, en dat helpt weer om beter in vrede met elkaar om te gaan.

Nelleke Spiljard belicht welke elementen in het Pinksterverhaal aanspreken en hoe je ze op het spoor kan komen.

Een enge wolf legt het leven in Gubbio lam. Zal het ooit nog goedkomen?
Vrede is meer dan je denkt. Wat kun je van Jezus leren?
'Heel de schepping zingt voor U', een gebed en liedje voor kinderen gebaseerd op het prachtige 'Zonnelied' van Franciscus van Assisi.
Een leuk liedje waarbij Adam alle dieren - groot en klein - een naam geeft, snel te leren, omdat je het op youtube kan beluisteren en meezingen.
In deze bijdrage zoekt Tim Schilling naar datgene wat er echt toe doet als het om vrede gaat: je de goede dingen herinneringen, de vrede van Christus verspreiden door naar Jezus te kijken en zelf een voorbeeldfunctie te vervullen naar je kinderen.
Wat is er afgelopen week voorgevallen? Wat staat er komende week op de agenda voor de afzonderlijke gezinsleden? Terugblikken en vooruitkijken, afstemmen en meeleven tijdens de zondagborrel: een moment van vrede - of oplossen van onvrede - in de huiskamer.
Een moment creëren waarin er ruimte is om samen over emoties te praten en toe te vertrouwen aan onze God.
Drie prentenboeken over vrede en vrede sluiten voor de kleinsten en twee mooie boeken over Franciscus om voor te lezen of om zelf te lezen.
Wat vind je in de koffertjes over ons thema? En een selectie verhalen uit verschillende kinderbijbels: over het koninkrijk van God, uitsluiten, jaloers zijn, gelijke rechten, regels en de stad van vrede!