De twaalf dagen van Kerstmis

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

samen bakken: Knijpertjes en Rolletjes

wafels voor Oud-en nieuwjaar
In een aantal streken van ons land is het al eeuwenlang de gewoonte om rondom de jaarwisseling de gasten op "knijpertjes" en "nieuwjaarsrolletjes" te trakteren. Deze producten worden vanouds in de donkere dagen voor kerst gebakken. Met het hele gezin rondom de kachel of het open vuur. Een emmer deeg, een wafelbakijzer en een pollepel bij de hand en men gaat aan de slag. Eerst een dun wafeltje bakken. Direct na het bakken wordt het wafeltje om de achterkant van de pollepel opgerold. Het rolletje is dan klaar. Vroeger werden de knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes in afgesloten melkbussen opgeborgen zodat ze tijdens de nieuwjaarsvisites lekker knapperig en royaal gepresenteerd konden worden. Iedere gast krijgt tenminste twee knijpertjes en twee nieuwjaarsrolletjes.

oud-en nieuwjaarskoeken

symboliek
Het verschil tussen knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes is dat de wafels niet of wel zijn opgerold. Hierin komt het verschil tussen het oude en het nieuwe jaar tot uiting. Het knijpertje staat voor het oude jaar, dat als een boekrol is ontvouwen; het rolletje symboliseert het nieuwe jaar dat al zijn geheimen nog in zich verscholen heeft.

kniepertejs

recept
250 gram tarwebloem
125 gram lichte basterdsuiker
12 gram vanillesuiker
2 gram gemalen anijs
1/2 ei, (30 gram)
75 gram zachte boter op kamertemperatuur
250 ml water (mag ook iets meer zijn om het beslag op de juiste dikte te brengen)
beetje zonnebloemolie om het ijzer in te vetten

Werkwijze:
* Doe de bloem, basterdsuiker, vanillesuiker en anijs in een kom en roer door met een garde.
* Voeg het ei, de boter en het water toe en roer met de mixer tot een glad, dik beslag.
* Vet voor het bakken een keer het ijzer licht in met wat zonnebloemolie.
* Verwarm het ijzer voor en als je de mogelijkheid hebt, zet de stand dan niet op "donker" maar op "licht", de wafeltjes verkleuren namelijk snel en als ze te donker worden smaken ze bitter.
* Neem een sauslepel met beslag en giet deze midden op de wafelplaat.
* Doe het ijzer direct dicht en druk even licht aan.
* Bij mij waren ze na circa 55 seconden klaar.
*Als je een plat wafeltje ( knijpertje) wilt haal je deze met een vork uit het ijzer en legt deze plat op een taartrooster om af te koelen.
* Als je een rolletje wilt maken leg je een rolstokje of de steel van een pollepel op het knijpertje terwijl deze nog op het ijzer ligt. Met de vork vouw je het eerste stukje wafel om het stokje heen en vervolgens rol je het op. Werk snel, het knijpertje wordt snel hard.
* Leg het rolletje op een taartrooster om af te koelen en hard te worden.* Zodra de buitenkant hard is kun je het stokje eruit halen zodat ook de binnenkant van het rolletje kan uitwasemen.
* Bak verder tot het beslag op is.
* De rolletjes worden vaak gevuld met slagroom geserveerd.met dank aan Baknet

Artikelen in dit thema De twaalf dagen van Kerstmis

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook