De twaalf dagen van Kerstmis

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Van de nacht van de herders tot de dag van de koningen: twaalf bijzondere dagen.

De dagen voor Kerstmis zijn vaak erg druk, boodschappen doen, voorbereidingen treffen. En "opeens" is het kerstavond.

adventster-uit-nog-een-nachtje-slapen

Op kerstavond, in de kerstnacht voelen we vaak iets van het mysterie. Stille nacht, heilige nacht zingen we, of het nou mag of niet. En we luisteren naar een oud verhaal waarin de hemel opengaat. Deze nacht lijkt de tijd wel heel even stil te staan; het is een haven in de tijd waar we even aanleggen. Verleden, heden en toekomst, alles waar we zo druk mee bezig zijn, valt even weg; weer is het Kerstmis. We ervaren iets van eeuwigheid of we hopen dat in ieder geval te ervaren. Iets van eeuwig leven, kwalitatief ander leven.

kerstdiner-uit-nog-een-nachtje-slapen-I

Daarna brengen we een paar gezellige en sfeervolle dagen door met familie en vrienden. En als kerst voorbij is ruimen we de kerstspullen op, of in ieder geval na Oud en Nieuw. Het feest is weer voorbij. Jammer eigenlijk, want er is zo veel meer aan te beleven. Eerst al aan de periode van verwachting, van advent. Maar ook aan de kersttijd zelf, die eigenlijk loopt van kerstavond tot Driekoningen, van de nacht van de herders tot de dag van de koningen.
Deze periode van de kerstnacht tot Driekoningen wordt ook wel 'de twaalf heilige nachten" genoemd. Daar zijn bijvoorbeeld in Engeland nog oude kerstliederen over. Deze periode heeft voor-christelijke wortels: vroeger, toen men de tijd nog in maanmaanden rekende, stond deze tijd letterlijk niet op de kalender. Om weer goed uit te komen begonnen ze pas weer te tellen op 6 januari. Omdat deze nachten dus ooit letterlijk buiten de kalender vielen, maar er natuurlijk wel waren, hoorde ik iemand eens zeggen: het is tijd die ruimte wordt. Om met je kinderen iets van die ruimte, dat "eeuwig leven", die bijzondere periode te ervaren, is niet moeilijk.

bij-de-stal-uit-Nog-een-nachtje-slapen

Je laat de kerstboom staan tot Driekoningen. Elke avond in deze periode steek je weer een kaarsje aan bij de kerststal. Je kunt ook de drie koningen pas later bij de stal zetten, ze eerst een reis laten maken door de kamer op weg naar de stal.

Als je echt een "haven in de tijd" maakt van deze bijzondere periode, dan zullen kinderen èn ouders hier veel meer van meenemen en zal het feest langer "naklinken" en doorwerken.

NS

De illustraties bij dit artikel zijn gemaakt door Dagmar Stam en komen uit: Nog één nachtje slapen.

Artikelen in dit thema De twaalf dagen van Kerstmis

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook