Header vuur

Kapel: steek een kaarsje op

Steun Geloven thuis

Word vriend/vriendin van Geloven Thuis! Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Word jij een vriend uit duizenden? Je kleine of grotere gift is aftrekbaar!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook

Door de woestijn

Veertigdagentijd en Goede Week 2013
De Veertigdagen- of Vastentijd, de tijd waarin we bewust willen toeleven naar Pasen is begonnen:

Veertig dagen om te wennen
aan een minder vol bestaan.
Om te weten dat je met eten
soms te gulzig hebt gedaan,
om te merken dat je met werken
vaak niet thuis was, veel te druk,
dat je geen tijd had voor een zijpad
en geen oog had voor geluk.

Veertig dagen om te wennen
aan een leven langzaamaan.
Om met anderen fijn te wandelen
of naar iemand toe te gaan,
om te praten of te eten
of een spelletje te doen,
meer te bidden, God in "t midden,
alles meer bewust te doen.

Veertig dagen om te wennen
aan een leven uit Gods hand,
om zijn droom weer te herkennen:
vrij zijn in het beloofde land!


In deze Veertigdagentijd maken we een tocht door de woestijn. Beeld van onze weg door het leven, de bijbelse weg die het Joodse volk ging na de uittocht uit Egypte. Veertig jaar zwierf het volk door de woestijn, op weg naar het beloofde land.

kaartje spel stenen tafelen

God gaf het Joodse volk - en ons - tien leefregels, tien woorden ten leven, tien geboden. Als je deze aanwijzingen volgt, ook als je in het beloofde land bent aangekomen, dan zal het je goed gaan. Met jezelf en met degene die naast je is.

orienteren in het bos met kompas + kinderen

We hopen dat de bijdragen op de site je helpen om in je gezin de weg naar het Paasfeest op een mooie, speelse en creatieve wijze te beleven. Met verschillende invalshoeken komt het thema 'door de woestijn' in de Veertigdagen-tijd tot leven. Ook bij jouw thuis?

Geef je op voor onze nieuwsbrief en/ of like/meld je aan bij onze community op Facebook. ( zie hiervoor de rechterkolom van de site) Zo blijf je op de hoogte als deze site van thema verandert en kan je ervaringen uitwisselen met andere gelovers-thuis. Gewoon doen!

Ellie Keller maakte de weg naar het beloofde land. Dat is geen gebaande weg, maar eentje met hindernissen, valkuilen en struikelblokken. Wat kan je helpen die te overwinnen? Juist de tien woorden ten leven!

Mirjam Hartman zocht bij elk woord ten leven een passend bijbelverhaal. Soms wordt het gebod in ere gehouden, soms juist niet. De drie verhalen die uitgewerkt zijn, passen bij de kijktafels 'door de woestijn' van week 3, 4 en 5.

Marjet de Jong maakte een versje waar drie kinderen iets doen, dat je beter niet kan doen!

Voor deze veertigdagentijd koos ik vier boeken die iets laten oplichten van 'doorgaan'.

Tim Schilling schreef weer de bijdrage die het hart van onze site vormt. Met aansprekende ervaringen, het nut van hulpmiddelen voor als je de weg kwijt bent. Dat geldt voor verdwalen in een bos, maar ook voor onze weg door het leven, die uiteindelijk naar God leidt, onze bestemming.
Het 'tien woorden gebed' is een gebed gemaakt voor kinderen. Het past prachtig bij deze Veertig-dagentijd! Verder een leuk versje over het eerste gebod en een tekst ter inspiratie voor de volwassenen.
We vonden vier prentenboeken waarin hulpmiddelen bij het overwinnen van obstakels op je weg een rol spelen. Heb een motto, een richtsnoer, geef niet toe aan je impulsen en begin steeds opnieuw, want je naaste is die moeite waard!
We tippen je over die onderdelen uit de koffertjes die bruikbaar zijn in de Veertigdagentijd en Pasen.

In de ban van de farao, het spel gebaseerd op het bijbelverhaal van de Uittocht, dreigt te verzanden. Zonder goddelijke hulpkaartjes duurt het spel wel erg lang.

In de laatste week van de Veertigdagentijd verandert de weg door de woestijn in de weg van Jezus. Hij die zo van God houdt, dat hij zoon van God genoemd wordt, bemint zijn naasten - dat zijn wij- tot het uiterste toe.
In de editie van vorig jaar: Van Palmzondag naar Pasen vind je achtergrondinformatie, (bijbel) verhalen, liedjes en tips geschikt voor de Goede Week.
Arjan Markus schreef een inspirerend boek waarin hij laat zien hoe je de tien geboden je richting kunnen geven als het erom gaat om Jezus na te volgen.
De dagen van de goede Week en het Paasfeest zijn het waard om gevierd te worden. Samen met onze mede-gelovigen in de kerk en natuurlijk ook thuis!