Header vuur

Kapel: steek een kaarsje op

Steun Geloven thuis

Word vriend/vriendin van Geloven Thuis! Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Word jij een vriend uit duizenden? Je kleine of grotere gift is aftrekbaar!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook

We vinden overal eikels, kastanjes, beukennootjes. De bomen kleuren in de mooie tinten die de herfst kenmerken: rood, oranje, oker, goud-geel en alle schakeringen bruin. De takken van de bladverliezende bomen worden in de loop van november langzaam maar zeker kaal. Maar wat zou er gebeuren als een boom zijn bladeren of vruchten niet durft te laten vallen?

schaaltje met kastanjes

Durf te vallen
Wat zou er gebeuren als je als ouder alleen maar 'voorzichtig! pas op! niet doen!' tegen je kind roept? Zou het dan ooit leren lopen, springen of fietsen? Wat gebeurt er met je kind als je zegt: 'Probeer het maar, ik sta achter je, als je valt vang ik je op'? En als er dan toch gevallen wordt, is een pleister en een kusje dan vaak niet genoeg als troost en gaat je kind gewoon weer verder? Gaan moed, liefde en vertrouwen in het leven niet hand in hand?

leren fietsen met papa

We kennen het beeld van God als een adelaar, die zijn jongen op vleugels draagt en ze leert vliegen door ze te laten vallen, eronder te gaan vliegen en weer op te vangen (Psalm 91) of die niet toelaat dat wij struikelen, omdat zijn hand ons vasthoudt? (Psalm 121)

Allerheiligen/Allerzielen

Kijktafel Allerzielen, verdriet verzacht

We vieren 1 en 2 november het feest van Allerheiligen en Allerzielen. De feesten waarin we alle bijzondere mensen gedenken van vroeger en nu, bekenden en onbekenden die 'in Gods hand gevallen zijn'.
We bezoeken hun graf, we gedenken ze in liefde om de betekenis die ze voor ons hebben. We geloven dat ze nu zijn bij God, dat ze in de hemel zijn, waar geen pijn meer is, geen verdriet, maar enkel liefde.
Vier kijktafeltjes voor de allerkleinsten, maar ook voor de oudere kinderen. De herfst leent zich bij uitstek om met een kijktafel in je gezin te beginnen, want de bomen laten hun vruchten vallen en als je kinderen die meenemen, is daar een mooie plaats voor!
Marjet de Jong maakte twee mooi versjes: stel dat de bomen zouden besluiten hun blaadjes en vruchten niet meer te laten vallen? En weet je hoe eng fietsen is?
Nelleke Spiljard - ons nieuwe redactielid - vertelt uit eigen ervaring hoe de ideeën van Janusz Korczak, een Poolse arts en vernieuwer in de opvoeding, ons kunnen helpen niet overbezorgd te zijn.
Een mooi liedje van H. Oosterhuis over leren vliegen.
Tim Schilling gaat in zijn bijdrage in op het verband tussen risico's durven nemen, moed, liefde en vertrouwen.
Mirjam Hartman tipt verhalen uit de bijbel over vallen en opstaan en over geloven en vertrouwen.
Toon Tellegen schreef een prachtig boek over een olifant die graag boven in een boom naar de verre verte kijkt. Om zelf te lezen voor 10+ en dus ook geschikt voor ouders. Ter lering en vermaak!
Minstens een van deze prentenboeken zou bij jullie in huis moeten zijn. Welke spreekt je het meeste aan?
Ellie Keller maakte ook vier kijktafeltjes voor Allerzielen voor klein en groot. Laat je inspireren, maak een kijktafel. Je doet jezelf en je kinderen er een groot plezier mee!
Een vriendin van een van onze redactieleden verloor bijna een jaar geleden haar man. Ze vertelt aan ons hoe ze met kinderen en kleinkinderen het graf bezoekt en ze samen telkens stapjes durven te zetten op het pad van de rouw.
Op deze website vind je verschillende tips, prentenboeken en materiaal dat bruikbaar is als je met je kind wilt/moet praten over verlies, dood en rouwen.
Wat is er op deze website te vinden rond de feesten het Sint Maartenfeest en Sinterklaas?

Een, twee, drie kleine regendruppels werden het eens op een morgenen zo gebeurde "t dat ze hun w ...