Header vuur

Kapel: steek een kaarsje op

Steun Geloven thuis

Word vriend/vriendin van Geloven Thuis! Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Word jij een vriend uit duizenden? Je kleine of grotere gift is aftrekbaar!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook

Kijken in het donker

Advent en Kerst 2013

kleine uil met lichtjeOp zondag 1 december is de Advent begonnen, de voorbereidingstijd op het kerstfeest. Zoals Maria en Jozef op weg zijn naar Bethlehem, zo zijn ook wij op weg: aan de slag om ons huis en ons hart voor te bereiden op de komst van Jezus. Kleine Uil, die op zoek gaat naar de donkerste plek op aarde, zal hierbij een rol spelen...

Kijken in het donker
De Advent is een tijd van hoop en van verlangen. De profeet Jesaja is de profeet van de hoop. Hij ziet het al voor zich: 'Een volk dat woont in het donker, zal een groot licht zien'.
En in Betlehem waken de herders, die in het duister van de nacht de wacht houden bij hun kudde. Zij zien plotseling een helder licht...

Deze editie staat weer vol ideeën, verhalen, versjes, achtergrondinformatie en tips waarmee je in je gezin aandacht kunt besteden aan de Advent. Zie de rubrieken hieronder! Word lid van onze nieuwsbrief en/of volg ons op facebook Zo wordt de kring van Geloven thuis steeds groter en kunnen we meer voor elkaar betekenen!

Een aantal schitterende kijktafels voor de Advent bedacht door Ellie Keller. Met en zonder uiltjes. Zo maak je de Advent zichtbaar in je woonkamer en leef je bewuster naar Kerstmis toe! Het is niet moeilijk. Gewoon mee beginnen!

Kleine Uil gaat op zoek naar de donkerste plek op aarde. Op zijn zoektocht ontmoet hij o.a. Zwarte Piet en ziet hij steeds meer lichtjes. Uiteindelijk vliegt hij naar een stadje met een herberg. Tip: print dit verhaal, knip het in 24 stukjes en lees er een per dag in de Advent.

Stap voor stap laten we zien hoe je een 'Kleine Uil' knutselt voor bij ons adventsverhaal. Van een glazen pot, wat papier, schaar, lijm en een lichtje
Opvoeden, het vergt vaak het uiterste van je. We zien andere ouders en onszelf worstelen met grenzen stellen. Vasthouden of loslaten? Waar vind je uiteindelijk de bron van hoop en vertrouwen als ouder (en kind!). Tim Schilling zoekt met ons mee.
Verstoppertje spelen wordt nog spannender als je het in het donker doet. Zo wordt "kijken in het donker" spelenderwijs een ervaring!
Met behulp van een adventsversje gemaakt door Marjet de Jong heb je al bijna een mini-viering in-de-dop!
Hoe leef je hoopvol in een tijd die niet tot optimisme stemt? Hoe leef je dit voor? Nelleke Spiljard gaat hier in haar adventsbijdrage op in.
Twee prentenboeken over wachten, verlangen, dromen en toevertrouwen. En we tippen een verhaal over hoop houden op, uit het voorleesboek 'Een jaar met Kikker en Pad'.
Nu het vroeg donker is kun je samen naar buiten. Ontdek de verlichte straten, een Adventsster, de mooiste kerstlichtjes. In het bos ziet alles er ook heel anders uit dan overdag. Volg een lichtjesspoor.

Mirjam Hartman koos vier bijbelverhalen over licht die passen bij deze Advent voor kinderen onder de acht. Je kunt ze in bijna alle kinderbijbels vinden.

Vier bijbel-fragmenten laten kinderen van 8 jaar en ouder iets proeven van hoopvol wachten en dromen en verlangen naar licht.
In het eerste rode koffertje 'Beginnen maar!' van het project 'Geloven thuis' staat het kerstfeest centraal. Zo kan je ook met en voor de allerkleinsten aandacht besteden aan de Advent en Kerstmis. Maak een begin met jullie eigen advent- en kersttradities!