Warm lopen voor...

Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Gebeden die dichtbij de levensloop blijven

Het is eerder een protestantse dan een katholieke gave: improviseren tijdens het uitspreken van gebedsintenties. Traditioneel zijn katholieken er meer gehecht aan gebeden die uit het hoofd zijn geleerd, zoals het Onze Vader en het Wees Gegroet. Toch, met het Pinksterverhaal als vertrekpunt, komen we graag op voor de ruimte die improvisatie biedt aan de heilige Geest (vgl. Lucas 12,12: 'de heilige Geest zal jullie op dat moment leren wat je moet zeggen').



stap voor stap
Door zelf intenties te bedenken en deze met anderen te delen wordt ons bidden meteen heel actueel. Deze gewoonte gaat er bij kinderen goed in. Wel leren ze het volgens mij het best 'stap voor stap', want kinderen houden van structuur. Spontaan gebed kan bijvoorbeeld als afronding dienen van de gebedstijd aan tafel of voor het slapen gaan.

kapstokjes
Begin bijvoorbeeld met een liedje, een Bijbelverhaal of het Onze Vader. De overgang naar de eigen intenties wordt versoepeld door gebruik van een vraag: “Is er iets waarvoor je graag wil bidden?...
Maar ook een startzin kan jou en je kind op weg helpen:
Lieve God, wij bidden voor…
Wij danken U voor…”
Laat het niet alleen aan de kinderen over: laat uw eigen hart ook spreken!

bidden met heel je lichaam voorkant

met handen en voeten bidden
Een andere tip om meer beweging te brengen in het gebedsleven van kleuters is gebruik te maken van het (prenten)boekje "Met heel je lichaam", uit de reeks 'Zo kun je bidden'. Bidden met je ogen, oren, handen en voeten. Dé oplossing voor krampachtig gebed!

lopen, bidden met heel je lichaam

TS

Een voorleesgebedje kan ook geloofsoverdracht zijn. Je ordent samen je gedachten, voor Gods aangezicht. Bijvoorbeeld het versje hieronder: het geeft iets te denken, te praten misschien, over 'wat is de heilige Geest eigenlijk?' Maar de 'u' vorm maakt dat het versje voor God wordt uitgesproken. God helpt ons warme mensen te zijn...

Pinkstergebedje

Geest van God, als u er niet was...
zaten wij droevig of moe in een hoek.
Geest van God, als u er niet was...
klonk overal ruzie en boos gevloek.
Geest van God, als u er niet was...
zouden wij mensen elkaar niet kennen,
zouden wij blind, met een koud hart
geld najagen en altijd maar rennen.
Geest van God, u maakt ons tot mens:
warm en vol liefde, begaan met anderen.
Maar God... als dat soms tóch niet lukt
komt u dan waaien en ons veranderen?
Amen.


MdJ

Artikelen in dit thema Warm lopen voor...

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook