Header vuur

Kapel: steek een kaarsje op

Steun Geloven thuis

Word vriend/vriendin van Geloven Thuis! Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Word jij een vriend uit duizenden? Je kleine of grotere gift is aftrekbaar!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook

Wie zie jij in de spiegel?

Winter 2013
Bij temperaturen onder het vriespunt mogen we genieten van een flonkerende wereld met takken vol sneeuwkristallen en ijspegels aan de goten. Misschien kunnen we schaatsen op een spiegelglad bevroren vijver. In de winter zie je het licht op een bijzondere manier weerkaatsen: een web met bevroren dauw wordt zichtbaar, ijs in grachten en slootjes waarin de natuur en jijzelf weerspiegeld worden.

samen schaatsen

De winter is ook het seizoen waarin we meer thuis zijn. Tijd hebben om naar onszelf te kijken. Wie ben ik? Wie zijn mijn kinderen? Misschien maken we ruimte voor wat 'reflectie', bespiegeling, een dagboekje...

kijktafel wie zie jij in de spiegel? dichtbij

Deze verschillende kanten van de winter brachten ons tot het thema: 'Wie zie je in de spiegel?' In een spiegel zie je jezelf. Maar wie zie je eigenlijk? Zie je jezelf zoals anderen je zien? Zie je jezelf vertekend of precies zoals je bent? Zie je een kind van God? Een mens geschapen naar Gods beeld en gelijkenis?

armbandje halverwege met poetsen

Soms is dit beeld van God in ons helder, soms is het dof geworden. Zoals zwart geworden zilver weer opgepoetst kan worden totdat het weer als een spiegeltje blinkt, zo kunnen we elkaar ook helpen te blijven glanzen.

Als je lid wordt van de nieuwsbrief krijg je iedere keer als de site van thema verandert automatisch een bericht. Word ook vriend(in) van onze community op facebook! (beide in de rechterkolom). Zo kunnen we ons aan elkaar spiegelen en met elkaar delen hoe wij thuis geloven zichtbaar maken in ons gezin. Doen!

Ellie Keller maakte enkele voorbeelden van winterse kijktafels waar de natuur zich spiegelt in een bevroren vijver, mensenkinderen in de spiegel kijken, zien we dat we op Christus kunnen en mogen lijken en hoe iets dat dof geworden is, weer kan glanzen als nieuw!

Primeur! Bekijk op ons eerste filmpje hoe je een 3D denneboom maakt voor op de winterse kijktafel!
Veel kinderen en volwassenen hebben er baat bij: in een dagboek schrijven. Tim Schilling vertelt er iets over.

In de Voorleeshoek een versje van Marjet de Jong over het kunstwerk dat je in de spiegel ziet: 'Eigen wijs'

Fleur, Freek en Frank vinden van alles in de kringloopwinkel: een popje met een mooi glimmend jurkje, spelletjes, een auto en ook een oud zwart bord. Wat heb je dáár nu aan? Wacht maar af, knipoogt oma...
Hoe leer je je kinderen zichzelf te zien zoals God hen ziet? In deze bespiegeling beschrijft Tim Schilling drie stappen om hen daarmee te helpen.
God kan je niet genoeg danken voor alles wat ons gegeven wordt. Een klein gebedje om dit samen met je kinderen te uiten.
We zochten vier teksten bij elkaar waar de mens als evenbeeld van God bezongen wordt:
ter inspiratie voor de volwassenen die deze site bezoeken. Misschien kan je in eigen woorden aan je kinderen vertellen wat je in deze teksten raakt.
Beetje somber? Kijk je sip? Wat gebeurt er als je speelt dat de ander jouw spiegelbeeld is? Daar wordt je onherroepelijk vrolijk en glanzend van!
Soms past een boek heel goed bij de ervaring, beleving en zelfbeeld van je kind. Mirjam Hartman vertelt hoe het boek "Niemand is zoals jij" haar zoontje telkens weer raakt.
Ellie Keller bespreekt een sprookje, drie prentenboeken en een boek verhalen om zelf te lezen. Ze gaan over beelden die je van jezelf of van een ander hebt. Over waarom jij er bent en over Theo, de kleine man, die god ontmoet. Bijzondere verhalen die letterlijk of figuurlijk over spiegels gaan.
Wat dacht je van een spelletje memory? De kaartjes lijken als twee druppels water op elkaar. Of een passend versje uit een van de kinderbijbels? Neem een duik in het koffertje wat jij hebt.