Header vuur

Kapel: steek een kaarsje op

Steun Geloven thuis

Word vriend/vriendin van Geloven Thuis! Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Word jij een vriend uit duizenden? Je kleine of grotere gift is aftrekbaar!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook

Boom vol leven

Paastijd en Lente 2014

cover-2014-BoomVolLeven-2Levensboom
De bomen die in de winter zo kaal en doods leken te zijn, tooien zich met bloesem en krijgen nieuwe fris-groene blaadjes. Het is dan ook niet voor niets dat het kruis -het symbool van het christendom- vaak wordt afgebeeld met takken die eraan ontspruiten met groen en bloemen. Het houten kruis, symbool van de dood, wordt tot een levensboom.

Paasgeheim
In de tijd na Pasen staat daarom 'boom vol leven' centraal. Met het beeld van de levensboom kunnen we onze kinderen iets uitleggen van het Paasgeheim: hoe het leven en de liefde sterker zijn de dood.

Vol leven
Zonder wortels kunnen bomen niet groeioen en bloeien; een boom zit ook vol leven omdat allerlei dieren er een schuilplaats vinden; ook omgehakt schenkt een boom nieuw leven, want van balken en planken maken we allerlei nieuwe dingen. Kortom: bomen zijn op verschillende manieren vol leven!

Een aantal lentebomen vol paassymboliek. Maak er eentje na of geef er je eigen draai aan en geniet er samen met je kinderen van.

Een prachtig versje van Marjet de Jong waarin naar het geheim van de boom wordt gevraagd.

Van een doodgewoon melkpak en een beetje gekleurd papier maak je hem zó: een vrolijke lenteboom voor op tafel - of in de vensterbank!

In de bijdrage van Tim Schilling legt hij de relatie tussen het kruis van Christus en het beeld van de Levensboom, een christelijk beeld dat zonder al te veel woorden iets uitlegt van het paasgeheim.

We tippen een aantal prentenboeken die elk op eigen wijze gaan over bomen vol leven!

Bomen worden of moeten soms door mensen worden omgehakt. Hun leven lijkt ten einde. Maar dat loopt in deze twee voorleesverhalen anders dan verwacht....

Dit artikel van Nelleke Spiljard neemt ons mee in het wonder dat bomen ons op verschillende manieren laten ontdekken.

In de bijbel spelen bomen soms een grote en soms een kleine rol. Mirjam Hartman vertelt er enkele na en tipt in welke kinderbijbel het verhaal is te vinden.

Doe samen met je kinderen deze oefening, waarbij jezelf een stevige boom wordt die takken krijgt, bloesem, blaadjes en vruchten. Probeer het eens!

Een klein versje van Toon Hermans

Wat zit er in onze geloofskoffertjes, wat kun je ermee doen en welke verhalen horen bij de paastijd en ons lentethema?

Een leuke activiteit voor in de meivakantie is om het boomkroonpad te lopen, het begint onder de grond bij de wortels en loopt tot boven de toppen van de bomen