Header vuur

Kapel: steek een kaarsje op

Steun Geloven thuis

Word vriend/vriendin van Geloven Thuis! Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Word jij een vriend uit duizenden? Je kleine of grotere gift is aftrekbaar!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook

Met hoofd, hart en handen

Veertigdagentijd en Goede Week 2014

 

MHHH-detail-poppetjes-met-HHH-IMG 5898Van 5 maart tot 19 april is het veertigdagen- of vastentijd. Zes weken waarin we ons voorbereiden op het Paasfeest, met hoofd, hart en handen.
In deze editie van Geloven thuis helpen we je met je kinderen samen bezig te zijn met versobering. Dat doen we aan de hand van een inspirerend woordpaar voor elke week:
1. druk en aandachtig
2. rommel en ruimte
3. te veel en genoeg
4. verslaafd en vrij
5. zorgen maken en vertrouwen op God
6. ik en de ander   


Op weg naar Pasen met elkaar, veertig dagen lang.
Mooie tijd van soberheid, minder druk en drang.
Op weg naar Pasen met elkaar, in alle wereldlanden.
Tijd voor God én voor elkaar, met hoofd en hart en handen!


Het versje van de week begint iedere keer met dit refrein; het past bij de kijktafel, het prentenboek, het bijbelverhaal en het gebedje van die week. Je hoeft zeker niet alles precies te volgen, bekijk welke onderdelen passen bij jullie veertigdagentijd. Hieronder genoeg ideeën om met de kinderen een fijne vastentijd te beleven!

Iedere week van de veertigdagentijd staat er een woordpaar centraal op de kijktafel die Ellie Keller voor ons maakte. Je kunt hem eenvoudig namaken. Zo wordt in jullie woonkamer zichtbaar waar jij en je kinderen mee bezig willen zijn. Met hoofd, hart en handen!

Marjet de Jong maakte voor elke week van de Veertigdagentijd een prachtig versje. Het refrein komt iedere week terug!
We tippen bij elk van de zes woordparen die centraal staan in deze veertigdagentijd een passend prentenboek, zo kan je ook de jongste kinderen betrekken bij de voorbereidingstijd op Pasen.
Bij elk woordpaar zochten we een bijbelverhaal. Mirjam Hartman introduceert ze en tipt kinderbijbels waarin je de zes verhalen kunt vinden.
Tim Schilling vertelt ons wat het voor ons geloof zou betekenen als ons hoofd, ons hart, of onze voeten en handen er géén plaats in zouden hebben. Met heldere vragen en een bijbelvers om ons hierop te bezinnen.
We maakten een kleine viering voor bij de kijktafel of tijdens een sobere maaltijd. Kies zelf welke elementen bij jullie gezin passen. Nelleke Spiljard maakte zes mooie gebedjes, voor iedere week één.
We doen je voor hoe je stap voor stap deze "40 dagen balans" voor aan de muur kunt knutselen.
Marjet de Jong maakte een hartverwarmend verhaaltje over groeien, te groot worden en in evenwicht raken
In het bekende liedje 'Handen heb je om te geven' zingen over ons handen, oren, ogen, schouders, voeten en ons hart!
Wat zit er voor de 40-dagentijd in de geloofskoffertjes? Wat hebben Vastenaktie Nederland en de PKN in hun webwinkel?
We vonden onder andere een memory-spel dat heel goed past bij ons thema.
We borduren voort op de basis van de kijktafels rond het thema "Hoofd, Hart en Handen". In deze serie kijktafels voor de zesde week van de Veertigdagentijd, de Goede Week staat het woordpaar "Ik-Ander" centraal.

Leg deze week een boek in het zicht waar de verhalen van de Goede Week in staan. Lees er uit voor op Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en op Pasen. Waar je deze verhalen vindt? We helpen je met enkele tips.