Header vuur

Kapel: steek een kaarsje op

Steun Geloven thuis

Word vriend/vriendin van Geloven Thuis! Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Word jij een vriend uit duizenden? Je kleine of grotere gift is aftrekbaar!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook

Stille grond landschap, Frans TervoortDe natuur is in rust. De winterse akkers liggen braak, met voren in rechte lijnen. Veel dieren houden hun winterslaap, verborgen in holletjes of verscholen diep in de grond. Maar...het is een actieve rust, de natuur bereidt zich in het verborgene voor, om in de lente zich weer vol leven present te zijn.

Grote, maar ook kleine mensen hebben regelmatig behoefte aan rust. Je voor een moment terug te trekken, even voor je uit te mijmeren, alles op een rijtje zetten, luisteren naar wat je voelt van binnen, in contact komen met die plaats binnen in jou waar je God kunt ontdekken.

Niet alle kinderen zijn extrovert of alle dagen super actief. Sommige kinderen vinden het heerlijk om af en toe op de bank te hangen, zijn verlegen of dromerig, maar dat wil niet zeggen dat ze saai zijn of ongevoelig. Net als in de natuur, kan onder een stil oppervlak het leven zich voorbereiden op wat komen gaat.

De site belicht deze winter verschillende kanten van het thema 'Stille grond', met kijktafels, prentenboeken, een versje, gebedje, een stilteoefening, achtergrondinformatie en bijbelverhalen: allemaal bronnen die onze spiritualiteit en ons geloof kunnen voeden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op facebook, zo kunnen we met andere 'gelovers-thuis' meeleven en groeit onze community ongemerkt.
Ellie Keller maakte een serie prachtige kijktafeltjes waarbij je kunt zien wat zich in het verborgene, in de winterse stille grond, afspeelt. Maak er eentje na of geef samen met je kinderen een eigen draai aan dit thema.
Drie versjes gemaakt door Marjet de Jong over de stille natuur, winterslaap en goed luisteren.
Stille kinderen dragen een klas en je hoeft niet altijd geactiveerd te worden. Nelleke Spiljard merkt de kracht op van de beheerste moed van introverte en vaak verlegen mensen.
Een mooi gebedje waarin we God danken voor alle seizoenen, ook voor de winter "diep en koud".
Met de metafoor van de tulpenbol die ieder jaar opnieuw bloeit, vertelt Tim Schilling uit eigen ervaring over het belang van geduld, stilte en verwachten. Hij eindigt zijn bijdrage met drie tips om thuis hiervoor de voorwaarden te scheppen.
Mirjam Hartman vond een aantal prentenboeken die prima passen bij ons thema en het zo voor je kinderen nog meer inhoud geven.
We vonden in verschillende kinderbijbels verhalen waarin stilte en grond én geduld en vertrouwen een rol spelen.
Mijmeren en je inkeren: het is fijn om dit te kunnen, en goed om het je kind mee te geven. Maar hoe doe je dat? Het januarithema leent zich goed voor een oefening in stil worden en ontvangen. Hier een geleide oefening. Probeer hem gewoon.
Heb je wel eens samen met je kind een prentenboek gelezen zonder tekst? Dat kan een bijzonder ervaring zijn voor jullie allebei.
Een mooi gedichtje van Willem Wilmink over Jantje die een kersenpit netjes in de grond heeft gedaan.
Enkele volwassen teksten om over te mijmeren. De bijna verstilde beelden, van het zaad dat rust in de aarde en van een groene twijg in de winter, spreken ook onze kinderen aan!
Houdt je kind van een rustig uurtje voor zichzelf? Maak samen een leuke deurhanger waardoor het voor iedereen duidelijk is: Stil....eventjes niet storen...