Kijk eens om je heen

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Bijzondere kinderen?

Ieder kind maakt het wel eens mee: stom gevonden worden. Het prentenboek "Malle Job", dat hierover gaat, heb ik duizend keer aan onze dochters voorgelezen. De tekeningen zijn ook zo hartveroverend.* 

4-Bob-boomhutKinderen: kwestbaar in het bijzondere
Na de zomer gaan sommige kinderen vol enthousiasme weer naar school, voor anderen is het een opgave, is het toch weer spannend, een nieuwe groep. Vind je weer je plekje? Vriendschappen wisselen, het kan ineens zo anders zijn.
Als ouders zie je het bijzondere van je kind. Met ouderavonden rond de Eerste Communie steken ouders een kaarsje aan voor hun kind en vertellen ze wat ze hopen voor hun kind. Heel vaak is dat: dat hun kind juist zal blijven zoals het is: "dat hij zo open zal blijven..." We praten meestal over wat kinderen allemaal moeten leren, maar op die plek is er dikwijls even het besef van: hoe goed is mijn kind zoals het is. En hoe kwetsbaar is dat. Hopelijk leren we het hem niet af! Hopelijk ziet de leerkracht op school het ook! Maar ja, die heeft vijfentwintig bijzondere kinderen voor haar neus...

2-Tim-waterplasLief? Ja, vooral als ze slapen..
Een oudere vrouw, die veertien kinderen heeft grootgebracht, vertelde hoe ze na alle drukte van de dag 's avonds nog even bij de kinderen keek als ze lagen te slapen en dat ze juist dan besefte hoe lief ze ieder kind vond. En spijt had van haar gemopper. Want ook dat is herkenbaar uit het boek van malle Job: we lijken niet alleen op de ouders die Job door dik en dun steunen en hem mee geven: blijf jezelf. We lijken ook op de zure bever, die er genoeg van heeft, moppert. Kritiek heeft. Zegt: pas je toch eens aan. De moeder van veertien kinderen had als motto: 'Een kind moet zich aanpassen aan het gezin!' Maar daar dacht ze dus 's avonds laat wel eens anders over.
Kritiek werkt overigens vaak niet heel goed in de opvoeding.

8-Berend-klimrekGrenzen bieden veiligheid en houvast
'Catch your child being good', zegt een Amerikaans opvoedingsboek. En: probeer ongewenst gedrag liever te negeren, als dat verantwoord is. Slaak zelfs geen diepe zucht, rol zelfs niet met je ogen! Toch zijn grenzen enorm belangrijk: ze geven kinderen veiligheid en houvast. En het belangrijkste: je geeft je kinderen mee wat je zo waardevol vindt, dat je er als ouders wel een conflict voor over hebt.
Dat kan een kind ook helpen, als het stom gevonden wordt. In de klas van mijn dochter werd een jongetje gepest, op een keiharde manier. De leerkracht pakte de pestkoppen aan, waarop één van hen in de klas keurig zei: zullen we dan weer vrienden zijn? De jongen zei: 'Nee, met jullie wil ik geen vrienden meer zijn.' Mijn dochter vertelde het thuis ademloos: wat een lef!

NS

* Het verhaal van 'Malle Job' wordt in de rubriek 'Vertellen' naverteld, het is helaas niet meer in de boekwinkel te koop.

 

Artikelen in dit thema Kijk eens om je heen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook