Stappen zetten

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Met voetstapjes in de hoofdrol

Een kijktafel op een centraal plekje in je woonkamer maakt het mogelijk om op ongedwongen wijze kleine gesprekjes te hebben over het thema van deze periode. Als je het kaarsje aansteekt, komt de kijktafel tot leven. Iedere keer kun je in zo'n gesprekje een ander aspect belichten van ons thema 'stappen zetten'. Maar je kunt ook samen bidden en vieren rond de kijktafel.

Deze periode vieren we het feest van Hemelvaart op 14 mei en tien dagen later (het is dan de vijftigste dag na Pasen) valt op de 24 ste mei het Pinksterfeest. Pinksteren behoort tot de drie grote feesten van het Christendom. Het duurt net als Kerstmis en Pasen twee dagen met een Eerste en Tweede Pinksterdag. Het is goed om ook in je woonkamer iets van dit feest te laten zien. Want het feest van de H. Geest is onze aandacht en het vieren waard!

STAPPEN ZETTEN

hemelvaart-dauwtrappen-1-IMG 7956

 Stappen zetten

Een kijktafel bestaat altijd uit een ondergrond die qua kleur past bij het seizoen, een lichtje, iets uit de natuur en een symbool. 

Op een lichtgroene vilten placemat ligt een groen grasmatje. Hierop staan in een vierkant glazen bakje vergeet-me-nietjes, een lichtje in een blauwe glazen houdertje en twee kleine gymschoentjes.

Zo creeer je op een simpele manier de buiten-sfeer van mei/juni.

Het lichtgroen van de lente, de bloeiende vergeet-me-nietjes die langs de sloten te vinden zijn en het blauw van de hemel en het weer naar buiten kunnen gaan om van het mooie weer en de natuur te kunnen genieten.

 hemelvaart-dauwtrappen-schoentjes-detail-IMG 7960Dit eenvoudige kijktafeltje kun je neerzetten bij het feest van Hemelvaart als je gaat dauwtrappen.

Maar de schoentjes kunnen ook symbool staan voor het lopen van de avondvierdaagse of de jaarlijkse sportdag, waar weer heel wat metertjes gelopen zullen worden.

 

HEMELVAART- PINKSTER KIJKTAFEL

Jezus die verrezen is, keert op een zeker moment terug naar zijn Hemelse Vader. Lucas vertelt er in zijn evangelie over:

'Hij nam hen mee de stad uit, tot bij Betanië. Daar hief hij zijn handen op en zegende hen. Terwijl hij hen zegende, ging hij van hen heen en werd opgenomen in de hemel. Ze brachten hem hulde en keerden in grote vreugde terug naar Jeruzalem, waar ze voortdurend in de tempel waren en God loofden.'

Hemelvaart-2015--in-viergedeeltes-bakje-vierenIMG 7961

 
De hemelvaart-kijktafel is gemaakt in een houten bak waar vier uitsparingen plaats bieden aan vier glazen bakjes. Zet het het geheel op een lente-lichtgroene ondergrond.

Vul een bakje met vergeet-me-nietjes. Jezus vraagt zijn leerlingen - en ook ons - om Hem niet te vergeten!

Zet in de tweede uitsparing een lichtje. De waxinelichtjes-houder heeft een hemels-blauwe tint.

Zet in het derde vakje een busje met bellenblaas. Ga ermee naar buiten, en laat je kind bellen blazen. Hoe groter hoe mooier!

De bellen zweven mooi weg en verdwijnen uit het zicht.

Net zoals Jezus voor de leerlingen concreet uit het zicht verdwijnt. Ze kunnen hem niet fysiek meer ontmoeten; Jezus keert terug naar zijn hemelse Vader.duifje-verstopt-onder-wolkendek-IMG 7970

Zet in de vierde uitsparing een bakje dat afgedekt is met een wolkendekseltje, gemaakt van een wolkenprint, vastgezet met een elastiekje. Verberg in het bakje een duifje. De duif is het bijbelse symbool van de H.Geest. Jezus belooft zijn leerlingen dat hij hen een helper zal sturen.  In het boek van de Handelingen van de apostelen schrijft Lucas: 'Toen Hij bij hen was, drukte Hij hun op het hart: 'Ga niet uit Jeruzalem weg, maar blijf wachten op de belofte van de Vader die jullie van Mij hebben gehoord'

Deze belofte/helper is nu nog verborgen, maar zal met Pinksteren zijn entree maken!

Hemelvaart-2015-met-schoentjes-IMG 7966

 

 Je kunt deze hemelvaart-kijktafel met het thema 'Stappen zetten' verbinden, door naast het houten bakje twee schoentjes te zetten.

Met Hemelvaart krijgen de leerlingen van Jezus de opdracht om de blijde boodschap te verkondigen 'tot aan de uiteinden der aarde'. Daar moeten dus heel wat stappen voor worden gezet. Ook nu!

 

Pinksteren-2015-in-vier-gedeeltebakje-IMG 7975

 

Deze kijktafel verander je met Pinksteren in een Pinksterkijktafel. 

Pinksteren is het feest van vuur en wind.
Lucas schrijft hierover in zijn boek over de handelingen van de apostelen:

'Toen de dag van Pinksteren aanbrak, waren zij allen op één plaats bijeen. Plotseling kwam er uit de hemel een geraas alsof er een hevige wind opstak, en het vulde heel het huis waar zij waren. Er verschenen hun vurige tongen, die zich verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten. Zij raakten allen vol van heilige Geest..'

Vervang de ondergrond door een rode/oranje kleur. Op de foto is dit een oranje placemat met daarop een vierkant rood glanzend kaarsenonderbord. Hierbovenop staat het houten bakje.

Vervang de vergeet-me-nietjes door vuurbloemen of rode bloemen.

Het blauwe lichtje wordt een rode stompkaars.

inksteren-2015-detail-duifje-en-windmolentje-

 

Het busje bellenblaas vervang je door een windmolentje, want de Heilige Geest blaast ons allemaal aan.

Haal het duifje tevoorschijn en zet hem bovenop het wolkendek.

Zo wordt de Heilige Geest zichtbaar voor iedereen.

Als je de schoentjes van de Hemelvaart kijktafel laat staan, nodigt de Heilige Geest ons ook vandaag uit om stappen te zetten, de moed te hebben om iets naar buiten toe zichtbaar te maken van onze inspiratie.

Vertellen we ooit aan anderen wat ons inspireert, wat we geloven, waar we op vertrouwen?

 

PINKSTEREN : STAPPEN ZETTEN,  7 variaties op een thema

Pinsteren-steek-ons-aan-2-IMG 8032

 
Verwarm ons en vuur ons aan!

Allereerst een kijktafel op de schaal die ik al vanaf het begin van 2015 gebruik. Het is een bronskleurige aardewerken schaal gevuld met een laagje zand.

De schaal staat bovenop een glanzend rood kaarsenonderbord. Zo krijgt  de kleur van de liefde een plek.

Tussen grote kiezels staat in een stenen houder het lichtje. Zo verwamt de geest 'die koud zijn en versteend' .

In een laag vaasje (onzichtbaar) staan enkele oranje/rode rozen als beeld van de liefde.

Een aansteker is op deze kijktafel het symbool van de Heilige Geest. Dat zij ons aansteekt en in vuur en vlam zet.

Uit stevig oranje paper zijn voetstapjes geknipt, een leuk werkje om samen met je kinderen te doen. Dat we niet opgesloten blijven, maar vol enthousiasme stappen zetten om de liefde van God te verspreiden!

Pinksteren-eerste-christenen-eropuit-IMG 7990

 
Naar buiten treden

Op een oranjeplacemat staat een fotolijstje in de vorm van een huis. In het lijstje een kaart die als titel draagt 'gemeenschap'. Het zouden de eerste leerlingen kunnen zijn. Verder een rode stompkaars, enkele rozen met een oranje vuurgloed en de voetstapjes in mooie pinksterkleuren.

De leerlingen van Jezus worden op Pinksteren omgevormd tot 'apostelen', mensen met een zending. Petrus neemt het voortouw nu de geest de luiken en deuren wagenwijd open heeft gezet.

Niet meer angstig opgesloten, maar fier naar buiten stappen waar de mensen al op hen stonden te wachten. En het mooie is, hun  harten zijn ook al geopend: ze iedereen kan de boodschap van Jezus liefde voor hen verstaan!

Durven wij ons ook te laten raken en in hun voetstappen te gaan?

 

 Pinksteren-lopen-vuur-2-IMG 7999

Lopend vuur

Met zeven stompkaarsen in vuurkleuren heb je een vurig middelpunt in je huiskamer voor Pinksteren.

Zet de kaarsen op rood of oranje lapje of placemat.

Knip samen met je kinderen kleine voetstapjes uit rood, geel en oranje papier.

Zo  symboliseer je snel en eenvoudig hoe de blijde boodschap zich vanaf het Pinksterfeest als een lopend vuurtje verspreidt.

 

 

 

 

bloemenvuur-2-IMG 8013

 
Zeven gaven, vele wegen!

Op deze kijktafel staat ook het op een andere manier ook het Pinkstervuur centraal. Vlammen die zich verdelen en die iedereen op zijn eigen manier warm laat lopen voor de goede zaak.

Het vuur wordt gevoemd door 'vuurbloemen'. De voetstapjes zijn weer geknipt uit verschillende kleuren papier.

De voetstappen gaan naar alle kanten. Beeld van hoe de boodschap van Jezus zich verspreidde 'tot aan de uiteinden der aarde'.

Er staan zeven lichtjes: symbool voor de zeven gaven de H. Geest: Wijsheid, Inzicht, Raad, Sterkte, Vroomheid, Liefde en Eerbied voor God.

Als je je  erop toelegt om een van deze gaven te ontwikkelen zal je uitgroeien tot een christen waar de wereld blij van wordt!

 

Pinsteren-wish-is-2-IMG 8007

 
Wens het, droom ervan en doe het!

Op een rood glanzend kaarsenbord branden zeven lichtjes. Bloemen in vuurkleuren in een glazen vaasje.

Op de achtergrond een huisje met de tekst 'wish it, dream it, do it.Een prachtige tekst voor Pinksteren staat zomaar in het schap bij Xenos!

Het feest van Pinksteren vuurt ons aan om onze dromen waar te maken; onze dromen van het koninkrijk Gods. 

Dat komt er niet vanzelf. Iedereen moet zijn steentje bijdragen en stappen zetten die de goede richting opgaan.

 

Zo vertolkt de tekst, de bloemen en de schoentjes samen de boodschap van Pinksteren: Als we met zijn allen stappen zetten om het rijk Gods dichterbij te laten komen dat is het er al. Merk je het niet?

 

detail-2-blij-dat-u-met-duifje-IMG 8017

 

Blij dat U er bent voor ons

In het Kijktafelboek * zit de goud/oranje onderzetter met de tekst 'Blij dat U er bent voor ons'. Deze onderzetter past perfect bij het Pinksterfeest.

Zet op de onderzetter een waxinelichtje en laat zelf een voetspoor achter. Van wie zijn de rode, de gele, de oranje?

Met de steun van de Geest durven we op weg te gaan, we hebben een metgezel in de persoon van de Heilige Geest,  waar onze weg ook naar toe gaat, wat we ook tegenkomen op onze levensweg.

Pinksteren-blijf-dat-u-IMG 8015

Wat een bijzondere gave krijgen we vandaag: God is altijd bij ons!

 

 

 

 

 

 

Pnksteren-geest-die-vuur-en-liefde-zijt-met-schoentjes-IMG 8019

 Geest die vuur en liefde zijt 

Heb je het Kijktafelboek? * Daarin zit de oranje/goudenonderzetter met de tekst: 'Blij dat U er bent voor ons'. Deze onderzetter past naadloos bij het Pinksterfeest.

De H. Geest komt ook dit Pinksterfeest om ons 'open' te ademen', ons aan te steken, ons aan te vuren!

De onderzetter staat dit keer onder het vaasje en in de bloemen is een duifje neergestreken als symbool van de H. Geest.

De symbolische betekenis van de schoentjes en de zeven kaarsjes  bespraken we al.

 

 

kijktafelboek-2794

 

 * Kijktafelboek

Wil je graag Kijktafels gaan maken? Voor thuis, op school, in de kerk?

Laat je inspireren door het KIJKTAFELBOEK van Ellie Keller-Hoonhout. Het legt uit wat een kijktafel bijdraagt aan de geloofsopvoeding en geloofscommunicatie, vervolgens leer je hoe je stap voor stap een kijktafel maakt en het boek bevat heel veel voorbeelden van seizoens- en themakijktafels, waaronder voorbeelden en uitleg bij alle geloofsfeesten. De kijktafels zijn speciaal voor dit boek gemaakt. Ook met achtergrondinformatie over het Pinksterfeest en vier inspirerende voorbeelden! Inclusief 4 uitneembare onderzetters in 8 kleuren kost dit prachtige boek € 24,00 Interesse? Ga naar...

 

EK

 

Artikelen in dit thema Stappen zetten

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook