Stappen zetten

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Freedom Writers

freeom writersEen mooie film om samen met tieners te bekijken is 'Freedom Writers', gebaseerd op een waargebeurd verhaal: een modern Pinksterverhaal!

Angst en haat op school
Een jonge lerares, Erin Grewell, gaat in de jaren '90 in Los Angeles werken op een middelbare school, waar kinderen uit arme gezinnen op zitten: zwart, latino, aziatisch, een paar blanke kinderen. Veel kinderen horen bij bepaalde gangs. Er zijn vechtpartijen en bende-oorlogen, er is een sfeer van angst, haat en geweld. De lerares is idealistisch en heeft het heilig vuur, ze kiest voor deze school, wil bijdragen aan integratie. Ze wordt mentor van een moeilijke klas met vijftien-jarigen. Ze gaat er helemaal voor, maar de klas blijkt tot op het bot verdeeld. Als je een aziatisch meisje bent, ga je nooit naast een zwart meisje zitten. Je bent vijanden. Ze worden ook bedreigd door de eigen 'gang' als ze die grens overschrijden. Op een dag onderschept de lerares een karikatuur, gemaakt door een latino-leerling van een zwarte klasgenoot. Ze wordt razend. Ze zegt: 'zulke tekeningen zijn eerder verschenen. Dat was op een ander continent. Het waren tekeningen van joden. Met kromme neuzen en gemene koppen. En die mentaliteit heeft geleid tot de Holocaust.'
Voor de verandering is de klas even stil. Dan steekt een jongen zijn vinger op en vraagt: wat is de Holocaust? De lerares, perplex, vraagt: steek je vinger op als je weet wat de Holocaust is. Alleen de witte jongen in de klas weet het.

dagboek anne frankStappen zetten
Dit is het begin van een verandering in de klas. De lerares laat ze eerst spelletjes doen om ze te laten zien wat ze gemeenschappelijk hebben. Spelletjes die letterlijk beginnen met 'stappen zetten': wil iedereen die van die en die muziek houdt hier komen staan? Wil iedereen, die iemand kent die door bende-geweld om het leven is gekomen daar gaan staan? Dan blijkt dat ze allemaal mensen kennen, familie, vrienden, die op deze manier zijn omgekomen. Ze gaan samen het dagboek van Anne Frank lezen. Ze gaan praten met joden, inmiddels heel oude mensen, die de oorlog hebben overleefd. De lerares laat ze zelf een dagboek bijhouden, want iedereen heeft een verhaal te vertellen, al is het alleen al voor jezelf. En als ze willen, kan zij, de juf, de dagboeken lezen. Dan kunnen ze hun dagboek in een bepaalde kast leggen, die op slot gaat. Alle kinderen willen dat zij hun dagboek leest. Uiteindelijk gaan ze samen geld verdienen om Miep Gies naar hun school te halen, de vrouw die de familie van Anne Frank hielp onderduiken, eten bracht enz. Zij komt over en vertelt hoe het in het Achterhuis allemaal gegaan is en waarom zij haar leven op het spel heeft gezet om de familie Frank te helpen.
Aan het eind van de film is de klas een eenheid. Waar angst en haat en verdeeldheid was zijn ze elkaar gaan begrijpen. En de meeste kinderen hebben hun school afgemaakt en een vervolgopleiding gedaan, vaak als allereerste van hun familie.

Modern Pinksterverhaal
Het is een Pinksterverhaal van onze tijd, waarin het vuur van de lerares uiteindelijk aanstekelijk blijkt, er een gezamenlijke geest komt in de klas, ze samen ergens voor gaan, en elkaar gaan verstaan, ondanks alle verschillende achtergronden.

NS

Artikelen in dit thema Stappen zetten

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook