Stappen zetten

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Waar liggen jouw voetstappen?

Lopen-naast-ezeltje-midden-oosten-IMG 7940

Te voet
In de tijd van Jezus reisden de mensen bijna altijd te voet. Hele afstanden werden lopend afgelegd. Wij reizen met de fiets, de auto, de bus, de trein, het vliegtuig, maar niet zo heel vaak meer te voet. Of toch wel? Sommige gezinnen gaan op wandelvakantie, of op pelgrimstocht.

Stappen tellen?
In het dagelijkse leven wordt er nog wel regelmatig gelopen. Onwillekeurig leggen kleine kinderen vaak al hele afstanden af, zeker als je alle meters bij elkaar op telt. Hoeveel stappen is het eigenlijk naar school of naar het park? Er zijn stappentellers te koop, maar je kan ze natuurlijk ook zelf tellen. Of raak je de tel kwijt? Waren het nu 980 passen voordat je bij je vriendje was, of waren het er toch meer?

sluipwegwijzerSluipwegwijzer
In de boeken van Harry Potter komt de Sluipwegwijzer voor – een magische kaart die alle hoeken en gaten van Zweinstein laat zien én alle personen die zich daar bevinden. Je ziet hun voetstappen over het perkament gaan.
Maak eens je eigen sluipwegwijzer: maak een kaart van de omgeving en teken je voetstappen erin. Met kleine kinderen komen de verhoudingen niet zo nauw, het gaat er om dat ze de omgeving er in herkennen. Geef de route aan die je loopt naar school, naar de bso, naar een vriendje, naar de huisarts, de kerk, naar de speeltuin. En zijn er geheime plaatsen in jullie buurt die alleen jij kent? Zo wordt het een echte sluipwegwijzer.

Op welke manier loop je?
Je kunt op verschillende manieren lopen: geef bv met verschillende kleuren aan hoe je je voelt als je naar een bestemming loopt: ga je voetje voor voetje of vrolijk huppelend? Met lood in de schoenen of hals over kop? Ga je rennend, schoorvoetend, of sluipend? Je loopt anders naar de dokter toe, dan als je een ijsje gaat kopen. Je loopt anders als je naar school gaat, dan op weg naar de het park en de speeltuin. Voer hierover een gesprekje met je kind terwijl je samen de kaart maakt en de routes tekent.

Welke stap tellen er echt?
En waar wandel je juist niet naartoe, maar loop je met een boog om heen? Wie laat je liever links liggen? Heb je je voetstappen een keer de richting op laten gaan van iemand die het moeilijk had, ook al had je daar eigenlijk geen zin in? Lopen naar een klasgenootje dat niet mee mag spelen - het zijn misschien maar een paar meter, maar voor je gevoel overbrug je een enorme afstand. En voor die ander zijn ze superbelangrijk. Dat zijn de stappen die echt tellen.

kaart-IMG 7954

MH

Artikelen in dit thema Stappen zetten

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook