Stappen zetten

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Stap-voor-stap met God op weg

leren-lopen

Wie leert er wie wat?

lopen leert hij haar

met onverwachte pasjes

leert zij hem dansen.

 

Haiku/ Vincent Duindam

 

 

Levensweg
Het beeld van de levensweg of levensreis kennen we allemaal. Uit de eerste helft van de twinstigste eeuw kennen we misschien nog de platen van de smalle en de brede weg. Waarbij de smalle, gevaarlijke weg de 'goede' weg was en de brede weg stond voor een leven zonder christelijke waarden. Het was een uiterste moralistisch beeld, maar ook was er iets van waar. Want we weten allemaal dat als je altijd zou kiezen voor het gemak, voor het grote genieten, voor luieren of luxe, je leven uiteindelijk leeg en zonder doel wordt. 

kiezenJe kan niet alles in je leven zelf bepalen. Hoe autonoom, verantwoord en zelfstandig we ook kiezen. Van Dag Hammarskjöld (filosoof en Nobelprijswinnaar) is de uitspraak: "Niet jij kiest de weg, maar de weg kiest jou." Met deze uitspraak komt er iets van een derde in het spel: God. Welke weg heeft God voor jou in gedachten? Kan je overleggen in je hart, samen met God aanvoelen welke weg je moet gaan? Welke weg jou kiest?

 

een pad Een poos geleden viel het oog van een van de redactieleden op een kaart in het kaartenschap met de tekst: "Een pad ontstaat als je gaat lopen", een aanbeveling voor iedereen om ook eens een ongebaande weg te gaan.
Het doet denken aan het lied 'Hoever te gaan' . Dit lied gaat over de uittocht en de weg die het volk Israël gaat om echte mensen van God te worden. Je vindt dit lied van Huub Oosterhuis o.a. in de zangbundel 'Gezangen voor liturgie'.
Het begint zo:
'Hoever te gaan en of er wegen zijn?
Nooit meer gebaande.
Hoeveel paar voeten zijn zij, twee-drieduizend.'

 

mariakapelletje geheel IMG 0069Lopen met kinderen en God
Kinderen houden ervan om met een doel op weg te gaan. Dat er een goed eindpunt is. Een speeltuin, een ijsje op een bankje, een ruïne.
Je kan ook een kleine bedevaart maken door bijvoorbeeld een wandeling te maken naar een kapelletje bij jullie in de buurt of naar een kerk die open is waar je een kaarsje kan aansteken.

Je kan aan het begin van de wandeling de zegen van St. Patrick geven:

Dat de weg je tegemoet komt,
dat de wind steeds in je rug zal zijn,
dat de zonneschijn je gezicht verwarmt,
dat de regenbuien zacht neerkomen op je velden,
dat de zon je dagen licht maakt.

Dat de sterren je nachten verlichten.
Dat bloemen bloeien langs je levensweg,
dat je huis stevig staat in de storm.

En tot wij elkaar weer ontmoeten
dat God je beware in de palm van zijn hand.

WNM-WS-Banners-01-11Missionair werk
Een heel ander idee rond 'lopen met God' is om een sponsorloop te organiseren. Een mooi doel is om aan te sluiten bij de Week van de Missionaris, die rond Pinksteren valt. Missionarissen zijn geloofsverkondigers bij uitstek. Ze maken heel wat kilometers te voet, met een motor of een auto.  MIssionaire werkers zijn feitelijk de apostelen van nu. Ze zijn onze steun meer dan waard. Als je nu op de wereldkaart zou aangeven waar hun 'missies' zich bevinden, dan zouden er overal op de wereld spelden te zien zijn.  Maar het begon met die eerste twaal apostelen.

Paulus-zendingsreizen

 

De vroege kerk in kaart gebracht

Eigenlijk is het verbazingwekkend hoe snel het christelijk geloof zich verspreidde in het eerste eeuw (maar ook in de eeuwen daarna). Twee kaarten laten het zien. De kaart hier links volgt Paulus op zijn zendingsreizen. Hij stichtte geloofsgemeenschappen tussen Jeruzalem en Rome.

 

 

kaart-12-apostelen

 

De kaart hier rechts toont waar de twaalf apostelen hun levenseinde hebben gevonden (in bijna alle gevallen de marteldood – hoge prijs van de geloofsverkondiging).

de redactie

 

 

 

 

 

 

 

Artikelen in dit thema Stappen zetten

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook