Steeds meer ruimte

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Vijf tips rond vasten voor ouders

Tip 1: 40 vrolijke lente-hangers

In het februarinummer van het EO-blad 'Eva' zit een prachtige 40-dagenkalender voor volwassenen. Maar ook voor wat oudere tieners is deze heel goed bruikbaar.

Een mooie opvolger voor als je kinderen te groot zijn geworden voor onze kijktafel 'Steeds meer ruimte' of voor gezinnen waar geen kinderen meer thuis wonen.

vastenkalender-Eva-losse-bladen-IMG 7734

De kalender bestaat uit 40 vrolijke lentehangers, een voor iedere dag van de 40-dagentijd. Hij is gemaakt om even stil te staan en niet door te hollen. In bijbelse termen: 'Geef de Marta in jezelf vrij en zet je als Maria aan de voeten van Jezus om te zitten en te luisteren'.

 

 

 

 

 

 

 

Bijbeltekst en verdieping

hangers-in-takken-lichtere-opname-IMG 7736Iedere hanger bevat een suggestie voor een  bijbeltekst, een uitspraak van iemand die een spiritueel voorbeeld kan zijn, zoals Henri Nouwen, Franciscus van Assisi, Oscar Wilde, Rainer Maria Rilke, Willem Barnard en vele anderen. Op de achterkant staat een  verdiepende vraag, raad of aansporing.

Zo laat je ook in je gezin zien, dat je serieus werk maakt van de veertigdagentijd en je voorbereidt op het Paasfeest.

Dus zet de paastakken alvast in een vaas op een paarse ondergrond en neem een proefabbonnement op 'Eva'. Want helaas is dit blad niet los in de verkoop.

 
Tip 2: Veertigdagen-app

Kerk in Actie biedt de mogelijkheid om een app te downloaden, waarbij je vanaf aswoensdag -18 februari- elke dag van de veertigdagentijd een tekst krijgt ter overweging.

http://www.kerkinactie.nl/40dagentijd/app-downloaden


Tip 3: Vasten met behulp van het boekje: Onderweg naar Pasen

OP weg naar Pasen 2015 9254Dit rijk geïllustreerde, inspirerende boekje uitgegeven door de Abdij van Berne helpt ook dit jaar weer om met aandacht de etappes van de weg naar Pasen te overwegen en te beleven.

Het thema is 'Man van smarten, mens van licht.'
Hoe beleven we het lijden van Jezus en het mysterie van Pasen tegen de achtergrond van de actualiteit in deze wereld?
Wat laten Judas, Pilatus, Veronica, Simon van Cyrene, Maria en Maria Magdalena ons zien langs die weg?

Onderweg naar Pasen bevat – net als het kerstboekje – veel teksten met bijzonder beeldmateriaal en gebeden.Bovendien vindt u een bijzondere verdiepingstekst bij het thema van Wiel Logister, een viering voor de Goede Week en een recept.


Tip 4: Volg de facebookpagina van Adveniat en laat je inspiren door 40 verschillende mensen

Vanaf 18 februari vertelt elke dag iemand anders op de facebookpagina van Adveniat iets over de manier waarop hij of zij de veertigdagentijd beleeft en vorm geeft.

Tip 5: Online retraite

Annemiek de Jong- van Campen stuurde een vijfde tip voor ouders in de veertigdagentijd: de online-retraite van de jezuïeten, zie www.ignatiaansbidden.org.

Zo gun je jezelf ruimte om de 40-dagentijd zinvoller beleven.

MdJ/EK

 

 

 

 

 

Artikelen in dit thema Steeds meer ruimte

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook