Zingende vogels

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Vogel-wijsheid


merel-site

 

Uit het dagboek van Anne Frank:
"...ik heb het gevoel als een zangvogel, wiens vleugels hardhandig uitgerukt zijn en die nu in volslagen duisternis tegen de spijlen van zijn kooi aanvliegt. Naar buiten, lucht, lachen! Schreeuwt het in me. "

 

 

vogel lucht indexDe vogel als symbool voor de ziel
In het mooie kinderboek 'Mio, mijn Mio', van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, wordt op het eind de boze ridder Kato verslagen door de negenjarige Mio. Het zwaard van Mio doorboort zijn hart van steen. De ridder valt uit elkaar in een hoop stenen en een ijzeren klauw. "Op de vensterbank in ridder Kato's kamer zat een klein grijs vogeltje tegen de ruit te pikken. Het wilde zeker naar buiten. Ik had het niet eerder gezien, ik wist niet waar het verstopt had gezeten. Ik liep naar het raam en deed het open, zodat het vogeltje weg kon vliegen. En het schoot kwetterend en blij de lucht in. Het had zeker lang gevangen gezeten. Ik bleef bij het venster staan om het vogeltje na te kijken. Toen zag ik dat de nacht voorbij was en dat de morgen was gekomen."

Astrid Lindgren kent waarschijnlijk het oude Scandinavische gebruik om bij een sterfgeval de ramen open te zetten. Zo had de ziel gelegenheid om weg te vliegen

merelnestje images

Een ziekenhuispastor vertelt
Kinderen gebruiken in de periode voorafgaand aan hun sterven vaak het symbool van de vogel en de vlinder in tekeningen. Deze symbolen roepen bij kinderen de kracht op, die ze nodig hebben om de ervaring van ziekte, lijden en dood te kunnen doorstaan.
"De twaalfjarige P. had reeds blijk gegeven van zijn innerlijk weten van zijn aanstaande dood. Hij had zichzelf getekend als een blauwe vogel, die opvloog naar de hemel die bestraald werd door de zon. Ik bleef binnen de taalwereld van het kind door te praten over het nest dat de vogel daar in de hemel vinden zou, groter en mooier dan welk nest dan ook hier op aarde; praten over de zon die altijd schijnen zou. Het woord God en het woord dood werden niet gebruikt en toch waren dit voor mij voluit pastorale gesprekken, want roept zo'n spreken niet de geborgenheid op, die ook de volwassene hoopt en verwacht van God en is de zon al niet zoveel eeuwen bij uitstek het symbool van God?

(ds. P.C.J. Stolp, Maandblad voor Geestelijke Volksgezondheid).

Luister naar de prachtige lente-muziek van Vivaldii, uit de vier jaargetijden. En zie hoe God de lentebloemen schiep, soort na soort.

 

Gevonden door NS/EK

 

Artikelen in dit thema Zingende vogels

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook