Zingende vogels

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Vogels in de bijbel en prentenboeken

BIJBELVERHALEN OVER VOGELS

Ze waren erbij, meteen vanaf het begin. Als God de hemel en de aarde heeft geschapen, het water en het land, zijn de vogels samen met de zeedieren de eerste levende wezens die Hij maakt. In allerlei soorten en maten schiep Hij ze, en ze werden talrijk.

Het scheppingsverhaal vind je in alle kinderbijbels

takje-duif-Noach-uit-Cramer-Schaap-IMG 6265

Ze waren er ook bij op de ark van Noach; van elke soort mochten er twee mee toen God de wereld onder water zetten. En het waren de vogels die de weg wezen naar het droge land, naar de nieuwe wereld. Eerst wordt een raaf eropuit gestuurd, deze mag als eerste op zoek. Hij blijft heen en weer vliegen totdat het water is opgedroogd. Dan laat Noach een duif los. De eerste keer komt deze weer terug – het is nog niet droog. De tweede keer komt de duif terug met een olijftak – er is al een begin van nieuw leven, van hoop. De derde keer blijft de duif weg. Dan weet Noach dat de aarde droog is, en dat de mensen weer opnieuw met God mogen beginnen.

 Het verhaal van de ark van Noach vind je ik alle kinderbijbels

 

Elia-en-raaf-uit-bijbelse-verhalen-IMG 7917Jaren later zijn het weer raven die te hulp schieten. De profeet Elia vertelt de heerser Achab dat God hem zal straffen met een droogte en hongersnood omdat hij zich niets van God aantrekt. Elia moet dan vluchten verstopt zich waar Achab hem niet kan vinden. Daar brengen raven hem 's ochtends en 's avonds vlees en brood om te eten.

dit verhaal vind je o.a. in Cramer-Schaap & Annemarie van Haeringen, Bijbelse verhalen voor jonge kinderen

Vogels-uit-Op-weg-IMG 7915Maar ook zonder iets speciaals te doen zijn vogels heel bijzonder. Alleen vergeet je dat wel eens. Jezus wees de mensen graag op de vogels. Maak je niet ongerust, zo zei hij op een keer. Wees niet bang, God zal goed voor jullie zorgen. God vergeet niemand of niets, zelfs de kleinste dieren die het minste waard zijn. Vijf mussen bijvoorbeeld, zijn maar een paar stuivers waard. Toch zorgt God voor elk vogeltje. Zo zorgt Hij ook voor jullie. En maak je ook niet bezorgd over wat je zult eten of welke kleren je gaat dragen. Kijk maar naar de vogels: ze maaien niet, ze zaaien niet, ze oogsten niet; God geeft ze te eten. En God weet ook wat jullie nodig hebben. Vertrouw op Hem, en houd van Hem, dat is het belangrijkste.
de illustratie van de pikkende vogels komt uit Bauke Offringa en Lika Tov, Op weg.

PRENTENBOEKEN OVER VOGELS

het grote bosorkest

 

Guido van Genechten, Het grote bosorkest

Als je in de lente vroeg genoeg opstaat, kun je de muzikanten van het grote bosorkest hun instrument horen stemmen. Tot de dirigent van dit bijzondere orkest bij het ochtendgloren het startsein geeft. Dan klinkt als uit één bek de prachtigste muziek. En krijg je vanzelf zin om mee te zingen.

Met sfeervolle prenten en welluidende klanken wordt het bos in dit prentenboek wakker. Een lofzang op de natuur.

 

 

 

Merel-durft-niet-IMG 4628

 

Trude en Annemie, Merel durft niet

Een herkenbaar verhaaltje over durven en doen.

"Merel klemde zich vast aan de rand van het nest. Hij keek zijn broertjes na, die zweefden met hun vleugels op de wind. Het zag er prachtig uit, dat wel..."

 

 

 

 

 

het vogeltje dat te ver vloog

 

 

Henri Drent, Het vogeltje dat te ver vloog

Mees krijgt zijn eerste vliegles. Het gaat heel goed; zo goed zelfs, dat hij verder vliegt dan hij van plan was. Hij zoekt een plekje om uit te rusten, maar dat is moeilijker te vinden dan Mees had gedacht...

 

 

 

 

 

 

de schilder en de vogel

 

Max Velthuys, De schilder en de vogel

Een arme schilder is dol op zijn schilderijen, maar het mooist vindt hij die van een vogel. Om aan geld te komen moet hij het schilderij met pijn in zijn hart verkopen aan een rijke man. De vogel heeft het helemaal niet naar zijn zin tussen al die dure spullen en hij gaat op zoek naar waar hij thuishoort. Maar hij is nergens welkom. Zou hij de schilder terugvinden?

 

 

 

 

MH/EK

Artikelen in dit thema Zingende vogels

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook