In het ritme komen

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Boekentips over vieren in het gezin

van-feest-naar-feestSite van der Gugten e.a. 'Van feest naar feest', vieren in het gezin
Feestvieren is voor kinderen het mooiste wat er is. Welk kind streept niet de dagen af naar zijn verjaardag of naar Sinterklaas? Maar ook andere feesten beleven kinderen zeer intens, zeker als ze de mogelijkheid hebben er naartoe te leven en ze er met hart en ziel en alle zintuigen bij betrokken worden. Feesten zijn dan ook dé momenten om iets over te brengen op kinderen, met name wanneer het gaat om geloofsopvoeding. Het is echter nog niet eenvoudig om het verhaal achter de christelijke feesten op kinderen over te brengen. Hoe vertel je wat Pinksteren betekent, waarom we biddag houden en dat het bij een verjaardag niet alleen gaat om de cadeaus? Bovendien zitten kinderen meestal niet op verhalen te wachten maar willen ze iets doen of iets beleven. Om opvoeders te helpen bij het toeleven naar en vieren van de christelijke feesten met kinderen is in Van feest naar feest een schat aan ideeën bij elkaar gebracht.

Al deze ideeën gaan over de verwerking van de boodschap van het betreffende feest op een manier die voor kinderen aantrekkelijk is en die gelegenheid biedt samen dingen te ontdekken. De ideeën variëren van het maken van een Adventskalender tot het aanleggen van een paastuintje, van het samen vasten tot het organiseren van een verjaardagsfeestje. Ook bevat het boek verhalen om voor te lezen en liedjes om te zingen en wordt per feest achtergrondinformatie gegeven. Daarbij beperken de auteurs zich niet tot de grote christelijke feesten. Aan de orde komen ook verjaardagen, herdenking van overledenen, trouwdagen en doopdagen.

vier-het-samenNieske Selles - ten Brinke 'Vier het samen' met je gezin toeleven naar christelijke feestdagen
Vier het samen bevat handreikingen om van elke christelijke feest-en hoogtijdag een echt feest te maken. Het boek is interessant voor meerdere jaren en geeft de mogelijkheid om zelf de elementen/werkvormen te kiezen die passen bij het gezin.
Een waardevol en praktisch handboek waar je jaren mee uit de voeten kunt!Gericht op gezinnen met kinderen van 3-11 jaar. Uiteraard ook geschikt voor het basisonderwijs en het kinderwerk in de kerk.

Nieske Selles, auteur, moeder en voormalig leerkracht, doet jaarlijks haar best om op creatieve wijze de christelijke feesten te vieren met haar kinderen. Ze merkt dat het werkt!

Vier het samen biedt voor advent en kerst, oud en nieuw, bid-/dankdag,
lijdenstijd en Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, doopdag en verjaardag:
* een korte inleiding
* bijbelleesroosters voor de periode voorafgaand aan de feestdag
* vrije voorleesverhalen met prachtige illustraties
* (creatieve) verwerkingsvormen
* vragen voor verschillende leeftijdsniveaus om door te praten

EK

Artikelen in dit thema In het ritme komen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook