Ontknoping!

Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Thuis aandachtig Pasen vieren

TIP 1: Steek een paaslichtje aan

Kijktafel-OK-Pasen-detail-onderzetter-IMG 9076Misschien heb je uit de Paaswake een klein paaskaarsje meegenomen. In de Paaswake wordt een nieuwe paaskaars ontstoken en dan klinkt er drie keer 'Licht van Christus' in het donker. Aan de vlam van de paaskaars worden kleine kaarsjes ontstoken en zo wordt het paaslicht doorgeven aan alle mensen in de kerk totdat 'thans alle duister verdreven is'.

Zet dit paaskaarsje in een kandelaar of steek het tussen de paasversiering. Steek het kaarsje met aandacht aan en bid hierbij: "Lieve God, vannacht is er iets bijzonders gebeurd. Uw liefde heeft het donker van de dood overwonnen en U heeft Jezus nieuw leven gegeven. Dat dit paaslicht ons verwarmt en blij maakt, nu we het feest van het nieuwe leven samen vieren."

In plaats van een paaskaarje kan je ook een waxinelichtje aansteken dat op de tekstonderzetter 'Leve het nieuwe leven' staat. Een kaarsje in de vorm van een ei is natuurlijk ook een prima keus.

Kijktafel-OK-Pasen-2--verder-in-lentesfeerv-IMG 9089TIP 2: Maak een paas-lente kijktafel

Met een lente-paaskijktafel maak je echt zichtbaar dat het Pasen is. Met Kerstmis versieren we ons huis met aandacht. Maak ook met Pasen zichtbaar in je huiskamer. Versierde takken van de kronkelwilg, bloesemtakken, gele voorjaarsbloemen..

Een paas-lentekijktafel zou hierop een mooie aanvulling zijn. Je kunt het voorbeeld van dit jaar gebruiken waar een ontknoopt touw het centrale symbool vormt.( zie de rubriek 'kijktafels')

Maar je kunt ook een andere paas-kijktafel maken. Je kunt denken aan een plekje met opgekomen gezaaid tuinkers, een open graf gemaakt van stenen of een begraven glazen potje met daarvoor een lichtje.

BvL-detail-vlinders-geel-IMG 6257Vul de kijktafel aan met symbolen die het 'nieuwe' leven vertegenwoordigen: vogelnestje met eitjes, lammetjes of vlinders (symbool van metamorfose)

Voorbeelden van Paas-lentekijktafels vind je ook in ons archief.

 

 

TIP 3: Het verhaal van Kriek de Paashaan

Bekijk en beluister het leuke verhaaltje van Kriek de Paashaan. Geschreven en geïllustreerd door Marjet de Jong en voorgelezen door Roderick Vonhögen.

 

Kb-Paasmorgen-engelen-graf-BVvK-IMG 9113

 

TIP 4: Het Paasverhaal uit de kinderbijbel

In alle kinderbijbels staat een Paasverhaal. Dus haal hem uit de kast en zoek het betreffende verhaal op.

Kleine kinderen kunnen zeker meeluisteren naar het verhaal uit een kinderbijbel voor iets ouders kinderen. Maar oudere kinderen vinden de kinderbijbel voor de jongsten vaak kinderachtig.  Het is goed om een kinderbijbel te hebben die geschikt is voor je oudste kind(eren).

In de rubriek 'vertellen' vind je tips voor bijbelverhalen voor de Paastijd en het voorleesverhaal 'de Linnen doeken'.

 

TIP 5: Paasliedjes zingen

Kennen je kinderen paasliedjes? Het is leuk om ze samen te zingen. 

Het is weer Pasen (melodie 'Vader Jacob)

t is weer Pasen,'t is weer Pasen
O wat fijn, o wat fijn
Met z'n allen zoeken
Goed in alle hoeken
Waar d'eitjes zijn
Waar d'eitjes zijn

of een aanstekelijk liedje van Elly & Rikkert:

 

 EK

Artikelen in dit thema Ontknoping!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook