Tussen Kerst en Driekoningen

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Zo houd je de kersttijd zichtbaar.

De kerstversiering is soms kort na Sinterklaas al van zolder gehaald en het huis is al weken versierd. Kort na tweede kerstdag heb je soms de neiging om alles maar weer op te ruimen. Terwijl de kersttijd dan eigenlijk pas begint. Hoe houd je de kersttijd deze komende dagen zichtbaar in je huis?

kerststukje met kaars

Kerstversiering
Verliest de kerstboom wat al te veel naalden of is de inzameling van de gemeente al snel na de kerstdagen? Houd bij het aftuigen van de boom wat kerstballen of andere versiering achter en hang ze aan een guirlande of stop ze in een glazen vaas of een windlicht. De kerststukjes, vaak door de kinderen zelf gemaakt op school, kunnen de hele kersttijd nog mee.

De kersttafel
De uitgebreide kerstdis is voorbij, maar aan een feestelijk gedekte tafel met een mooi tafelkleed of feestelijke kerstservetjes wordt elke maaltijd wat specialer.
Kerstkoekjes bakken is natuurlijk een klassieker. Gebruik de koekvormpjes ook eens om stukjes kaas of worst of boterhammen in kerstvormen te maken. Of bak pannenkoeken in de vorm van een ster.

Kerst-kaars

Kerstkaars
De paarse kaarsen van de adventskrans kun je nu vervangen door witte of rode kaarsen. Mooi is het gebruik van een speciale Kerstkaars, een kaars die vanaf eerste Kerstdag de hele kersttijd zal branden. Je kunt natuurlijk een gewone witte stompkaars gebruiken, en hem een ereplaatsje geven in de kamer. En omdat het een speciale kaars is, kun je hem ook versieren. Bind er bijvoorbeeld een mooi kerstlint omheen. In de hobbyzaak is ook speciale wasfolie te koop waar je figuurtjes uit kunt knippen of snijden om op de kaars vast te drukken. Met speciale kaarsverf kun je ook letters schrijven. Zo wordt het jullie eigen gezins kerstkaars. Steek hem elke dag aan, bijvoorbeeld bij het eten. Maak er een klein ritueeltje van om deze kaars steeds als allereerste aan te steken en vanaf deze kaars het licht door te geven aan alle andere kaarsjes en waxinelichtjes.

driekoningen kerstkaart klassiek

Kerstkaarten
De meeste kerstkaarten zijn voor kerstmis binnengekomen en hebben een mooi plekje gekregen. Kerstkaarten sturen lijkt misschien een routinegebaar, maar het is eigenlijk best bijzonder dat mensen die ons dierbaar zijn ons elk jaar weer het beste wensen. Het kan waardevol zijn daar eens bij stil te staan. Kies bijvoorbeeld elke dag een kaart, lees hem hardop voor en praat met zijn allen over de persoon die de kaart heeft gestuurd. Waarom is deze persoon jullie dierbaar? Haal samen mooie herinneringen op, steek een kaarsje op voor die persoon en bid er een klein gebedje bij. Heb je misschien nog iets goed te maken met die persoon, of heeft hij misschien een steuntje in de rug nodig? Nu is het er de goede tijd voor.

knuffels bij de stal

Stal
Of de kerstboom er nog staat of niet, verleg je aandacht in de kersttijd naar de stal. Na de tweede kerstdag kunnen de herders en schapen een stukje verderop gezet worden, zij zijn weer terug naar hun weide. Het wachten is op de drie koningen. Wie komen er in de tussentijd bij Jozef, Maria en het kindje op bezoek? Laat iedere dag iemand van het gezin aan de beurt zijn om een bezoeker bij de stal te brengen.
Een lievelingsknuffel of pop misschien? Of een heiligenbeeldje? De drie koningen komen met geschenken. Wat is ons geschenk voor het kerstkind? Misschien een mooie tekening of plakwerkje? Of een mooi liedje?

Driekoningen-sterren

De ster achterna
Zet de drie koningen met Kerstmis nog niet bij de stal maar ergens anders in de kamer. Vanaf tweede kerstdag lopen ze in 12 dagen de ster achterna, richting de stal in Bethlehem.
Knip van karton of stevig papier 12 sterren en nummer ze 1 t/m 12, bijvoorbeeld met glitterlijm. Hang ze aan een lintje of steek ze op een satéprikker verspreid door de kamer. Dit is de route die de drie koningen moeten volgen.

op de plek van de zesde dag van kerstmis

De laatste ster is bij de stal. Neem een momentje per dag om ze weer een stukje verder te brengen.
Heb je een kleine kamer? Teken dan op een stuk papier een weg met 12 vakjes, nummer ze 1 t/m 12, knip hem uit en leg hem bij de stal. Elke dag schuiven de drie koningen weer een stukje op.

leer een (nieuw) liedje voor Driekoningen


Sterren, sterren, sterren, sterren, sterren in de nacht!

Die flonkerende lichtjes vertellen een verhaal.
Wat staat er in de sterren? Wat belooft dat allemaal?
Vrede op aarde? Eind aan geweld?
De wijzen zoeken een geheim dat de hemel hen vertelt.

Want kijk, daar aan de hemel
tussen al die sterren in,
staat opeens een heel bijzondere,
waard om te bewonderen.
Wijst die op een nieuw begin?

Sterren, sterren, sterren, sterren, sterren in de nacht!

De wijzen uit het oosten zien meer dan licht alleen.
Ze komen in beweging, maar waar brengt dat licht hen heen?
Vrede op aarde? Eind aan geweld?
De wijzen zoeken een geheim dat de hemel hen vertelt.

Want kijk, daar aan de hemel
gaat die ene ster hen voor.
En de wijzen trekken in de nacht
aangewakkerd, onverwacht
ook voor ons een lichtend spoor.

Sterren, sterren, sterren, sterren! (4x)


kerst-stam

Kerstboomstam
In Groot Brittannië en elders bestaat de traditie van de Yule log (kerst boomstam). Wij kennen tegenwoordig vooral de Franse variant als chocoladecake (Buche de Noel). Oorspronkelijk werd rond kerstmis een grote boomstronk (volgens sommige overleveringen zelfs een hele boom) feestelijk naar binnen gebracht en in de haard opgestookt. Zolang de stronk brandde hoefde er niet gewerkt te worden. De as van deze kerststronk werd over de akker gestrooid en zou voorspoed brengen.
Maak je met het gezin een kerstwandeling door het bos? Misschien vind je wel een flinke stronk of heel dikke tak. Of ligt er in het haardhout een groot stuk hout? Versier het met kerstgroen, hulst, mos, dennenappels en andere (natuurlijke) materialen. Bind het vast met raffia of touw. Deze kerststronk kan de hele kersttijd in huis pronken. Op de avond voor Driekoningen kan hij in de open haard of in een vuurkorf verbrand worden (tenzij de protesten van de makers te groot zijn!). Wil of kan je hem niet verbranden? Dan kun je hem ook met plastic materiaal versieren. Heb je geen houten stronk tot je beschikking? Rol een stuk bruin (ribbel)karton strak op, verf of kleur de buitenkant evt voor de bast, en versier hem met decoratie. Je kunt er zelfs een van stof of vilt maken. Een eetbare kerstboomstam blijft natuurlijk ook heel lekker!

Mirjam Hartman

___________________

Twaalf dagenkalender
Gedachtenisdagen van Kerst tot Driekoningen

25 dec Geboorte van Jezus, feestdag van Joshua, Jesse, Chris, Christa, Jessie, Kirsten, Emmanuelle ...
26 dec Stefanus martelaar, feestdag voor Stephan, Steffi, Steven, Stef, Etienne, Stephanie...
27 dec Johannes de evangelist, feestdag voor Johan, Jan, Janneke, Jeanne, Hans, Hanneke...
28 dec De onnozele kinderen, feestdag voor alle kinderen ...
29 dec Thomas a Becket, feestdag voor Tom, Tommy, Thomas, Tomas, Thom...
30 dec H. paus Felix I, feestdag voor Felicia, Felix ...
31 december H. Silvester, feestdag voor Silvia, Silvester, Sil, Silvain ...
1 januari H. Maagd Maria, feestdag voor Marieke, Marius, Maria, Mariëtte, Mieke, Maaike ...
2 januari H. Basilius en H. Gregorius, feestdag van Basil, Gregory, Gregor, Greg ...
3 januari H. Daniel van Padua, feestdag van Daan, Daniël, Daniëlle, Danique, Daantje ...
4 januari H. Veerle (Pharaïldis) van Gent, feestdag van Phara, Veerle, Vera ...
5 januari H. Gerlach van Houthem, feestdag van Ger, Gerlach ...
6 januari Driekoningen, feestdag van Caspar, Kasper, Baltasar, Melchior ...


Veerle van Gent Veerle van Gent

Artikelen in dit thema Tussen Kerst en Driekoningen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook