Wat een verandering!

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

God hoeft het niet, maar wij wel

Tim-virtual-realitySoms zie ik mijn kinderen en ben ik stom verbaasd over hoeveel er veranderd is in één generatie.

Waar vroeger een presentatie geven op school betekende de encyclopedie raadplegen, zelf een poster maken en dan een praatje houden, zie ik nu mijn kinderen even informatie googlen, zelf een filmpje maken en daarna het resultaat verspreiden via social media. Vooral de zoekmachine vind ik wonderlijk. Dat je tegenwoordig een soort glazen bol in huis hebt, die antwoorden geeft op al je vragen.

Ook boeiend is hoe de huidige technologie de link legt tussen kinderen en heel de wereld. Talloze stemmen en ideeën stromen binnen en ook onze kinderen mogen hun gedachten en talenten delen met mensen uit alle landen. Geweldig, toch?

Verandering brengt onzekerheid
Tegelijkertijd weet ik dat zulke grote veranderingen niet alleen maar mooi zijn. De informatiestroom brengt ook onwenselijke input binnen (zoals verkeerde video’s of kwetsende opmerkingen), en de technologische “vooruitgang” heeft ook zijn nadelen. Laatst las ik over jongeren die zich zorgen maken over de rol van robots in de toekomstige arbeidsmarkt. Welke banen zullen overblijven? Verandering betekent ook onzekerheid. Denk aan de spanningen rond de immigratiecrisis en de klimaatverandering. We weten niet hoe dit allemaal zal aflopen.

Tim-Thanksgiving SquantoVerandering is onvermijdelijk
Verandering is van alle tijd, maar het bijzondere van nu, wordt er soms gezegd, is het tempo van de verandering: het gaat sneller dan ooit. Of dat waar is, weet ik niet. Tijdens de industriële revolutie ging het ook keihard. Of denk aan de confrontatie in Amerika in de zestiende eeuw, toen de indianen geconfronteerd werden met de kennis en technologie van de Europeanen. Ineens maakten de indianen een verbijsterende (en in veel gevallen tragische) sprong naar voren. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat het omgaan met verandering onvermijdelijk is, en dit vergt openheid, flexibiliteit en geduld.

God blijft altijd dezelfde
Hierbij hebben we dan ook, zou je denken, veel aan de God die altijd hetzelfde blijft - onze rots in de branding! En jazeker, in God, in wie er “geen verandering of verduistering door omwenteling” (Jakobus 1,17) voorkomt, vinden wij inderdaad een haven van rust en vrede. “Jezus Christus is dezelfde, gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid” (Hebreeën 13,8), en in Hem mogen wij altijd een beroep doen op Zijn liefdevolle bijstaan.

De juiste richting inslaan
Toch moeten we hier een kanttekening bij plaatsen. Want hoewel wij vrede en stabiliteit mogen vinden bij God, is het niet de bedoeling dat wij stilstaan in ons eigen leven, of ons verstoppen in God, weg van de spanningen van de wereld. God verandert niet, omdat dat helemaal niet hoeft. God is namelijk al perfect. Maar wij echter zijn dat lang niet. Onder meer schieten we tekort in de liefde. En dus wil God dat wij (en onze wereld) veranderen, en wel in de goede richting. Daarom zegt Jezus zo vaak in het evangelie, Bekeer u! (vgl. Marcus 1,15). Want heel regelmatig lopen wij in onze blindheid de verkeerde kant op. En alleen God weet zeker de goede weg.

Tim-Jesus-and-the-adulterous-womanWorden hoe je bedoeld bent
Hoe krijgt deze positieve verandering – naar God toe – vorm in de praktijk? In de Bijbel zien we dat het begint met de eeuwige appél van God. Normaliter horen we dit niet van buiten, maar diep van binnen (in ons geweten). We beseffen dat iets niet klopt in ons leven. We zijn niet de mensen die we horen te zijn. Maar hoe moeten we dan verder? Willen we weten.
Wanneer wij ervoor openstaan, komt God (Jezus) naar ons toe. Hij confronteert ons met onze eigen gebreken, en tegelijkertijd met de mogelijkheden die Hij uit liefde aanreikt. Tegen de mensen die de overspelige vrouw willen stenigen, zegt hij: ‘Wie van u zonder zonde is, moet dan als eerste een steen op haar werpen.’ Tegen de vrouw zelf zegt hij: ‘Zondig voortaan niet meer.’ En meteen daarna tegen heel het volk (ons allemaal): ‘Ik ben het licht van de wereld. Wie mij volgt, gaat zijn weg niet in de duisternis, maar zal het ware levenslicht bezitten’ (Johannes 8,2-12).
We hoeven niet bang te zijn voor verandering – zolang we God de veranderingen in goede banen laten leiden.

TS

Artikelen in dit thema Wat een verandering!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook