Zo groot, zo klein

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

De kracht van kwetsbaarheid

de kracht van kwestbaarheidIn haar bekende TED-talk vertelt de Amerikaanse onderzoekster Brené Brown over 'de kracht van kwetsbaarheid'. Ze onderzocht die lastige en pijnlijke gevoelens van schaamte, van je kwetsbaar voelen en hoe mensen daar mee proberen te leven. Vaak willen we die gevoelens het liefst eronder houden. Dat doen we dan op allerlei manieren:
. door het allemaal perfect te willen doen
. door niet echt voluit gelukkig te durven zijn, want dan kan het ongeluk je ook niet zo keihard treffen
. of door onszelf te verdoven op alle mogelijke manieren, bv. door het heel druk te hebben.
Maar de onderzoekster concludeert: als we proberen die gevoelens van kwetsbaarheid eronder te houden, dan vervlakt ons leven, dan verdwijnt de bezieling uit ons leven. Beter is het te erkennen en met elkaar te delen, zelfs met je kind.

Kindje-wil-alleen-zijn-stilte-Anne-WesterduinBij 'de anderen' horen
In dat boek een anekdote die me bijbleef, over haar dochter. Die zat op de basisschool en komt op een dag huilend uit school, stormt naar haar kamer, die helemaal donker is, en gaat daar op bed zitten huilen.
Haar moeder erachter aan: wat is er aan de hand? Haar dochter roept huilend: ik wil niet altijd bij de anderen horen. Wat blijkt? Met voetbal wordt er elke dag op het schoolplein partijen gevormd en dat gaat zo: ik wil Jantje, jij neemt Pietje, ik neem die en jij die en dan op het laatst: 'en de anderen verdelen we'. De anderen...

Troosten in het donker
De schrijfster wilde natuurlijk haar dochter troosten. Ze staat al op om het licht op de kamer aan te doen, een zakdoek pakken, een arm om haar dochter heen slaan. Maar dan denkt ze aan haar eigen onderzoek, naar gevoelens van kwetsbaarheid en dan doet ze iets anders. Papa-ziek-kindje-Anne-WesterduinIn het donker gaat ze naast haar dochter op het bed zitten, ze haalt diep adem en ze zegt: 'Ik weet hoe het is om één van de anderen te zijn'. Haar dochter roept: 'Nietes! Jij bent hartstikke populair'. Maar haar moeder vertelt dan een eigen ervaring, van iets waarbij zij zich ook zo gevoeld heeft.
En ze beschrijft ook nog hoe ze een tijdje later mee zou doen aan een symposium. De posters en flyers werden thuisbezorgd. Ze had gehoopt dat haar speech op de poster zou staan met foto en naam en toenaam, maar er stonden allerlei beroemdheden op en daaronder het zinnetje: ... en vele anderen. Daar was ze er één van. Haar dochter zag haar teleurstelling en zei vol meeleven met haar moeder: 'O mam, het ziet ernaar uit dat je inderdaad één van de anderen bent.'

Bezieling en kwetsbaarheid
Deze onderzoekster, Brené Brown, probeert naar eigen zeggen te onderzoeken hoe mensen bezield kunnen leven. Ze komt op het spoor hoe belangrijk kwetsbaarheid daarin is. Dat het wel een zwakte lijkt maar dat het in feite een grote kracht in ons leven is. Zoals in dit voorbeeld: niet troosten vanuit een bovenpositie maar het vermogen om naast iemand te gaan zitten in het donker. Ze laat aan haar dochter zien dat zij die angst, die pijn kent, dat haar dochter niet de enige is. Dat er verbondenheid is. Dat is wat dat kind helpt om op te staan en verder te gaan en te kunnen groeien.

NS

Artikelen in dit thema Zo groot, zo klein

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook