Tijd voor de tijd

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Tijd en ruimte nemen

blote voeten in het grasWat is het toch fijn als de tijd tot stilstand komt. Zoals afgelopen zomer in een eethuisje in Zierikzee. In het gras speelden kinderen met blokken, aan het tafeltje naast ons at een vader met zijn kinderen pannekoeken. Het waaide hard, wolken poedersuiker kwamen onze kant op, we moesten dekking zoeken tot plezier van de kinderen.
Op een slinger tussen twee bomen stond: "Geluk is met je blote voeten in het gras."  Binnen bij het afrekenen las ik op de muur: "Dit is waar de aarde even nergens meer om draait, waar we samenkomen, waar de westenwind ons waait, dit is de hemel".

Tijd en kwaliteit in je gezin, het belangrijkste blijft simpelweg: de tijd hebben voor je kinderen en werkelijk aanwezig zijn voor je kinderen. Schrijfster Yvonne Keuls over haar moeder: "Ze was iemand die de tijd had en zich regelde naar wat er gebeurde. Door die houding straalde ze een enorme rust uit, in haar nabijheid leefde je in de veilige zekerheid dat alles goed was zoals het was.”

Pedagoog Els Lodewijks beschrijft in haar boekje 'Op opvoeding aangewezen' de onverschilligheid van onze tijd t.o.v. kinderen: het is een manier van leven, op individueel en maatschappelijk niveau, waarin te weinig ruimte is voor de kinderen. En daarbij ontbreekt vaak het opvoedingsperspectief, het besef dat de kinderen de volgende generatie zijn, waar we als volwassenen verantwoordelijk voor zijn. Zij beschrijft hoeveel ouders hun kind niet meer opvoeden, maar ‘psychologisch begeleiden’, of in de overlevingsstand staan: als alles maar ‘loopt’, zonder conflicten en gedoe, want die kosten tijd en energie.

Beseffen dat jij de dragende relatie bent voor je kind en dat die relatie simpelweg tijd nodig heeft. Beseffen dat je als ouders de voorwaarden schept voor een manier van leven waarin ruimte is voor kinderen en voor de opvoeding van kinderen. Een thuis bieden waar geborgenheid is en waarin kinderen op onderzoek kunnen gaan. Beseffen dat kinderen geborgenheid veel meer ervaren via de sfeer dan via directe kwalitatieve aandacht. En richting geven aan het leven van je kind. Dat is allemaal lang niet altijd eenvoudig in onze samenleving.

een levensregel voor beginnersDe helpdesk van het geloof
Kunnen de bijbel en verschillende kloostertradities ons inspireren?

- Rituelen, dagelijks en wekelijks, maar ook de feesten van het jaar geven een ritme, bieden houvast en zijn van grote waarde voor de sfeer.

- Als we de tijd als geschenk zien, als aan ons gegeven, zoals de bijbel dat doet, dan worden we aangespoord om dat geschenk dankbaar en bewust te ontvangen. Wat doen we met dit geschenk? Wat is het belangrijkste, waar gaat het om? Goede vragen om aan onszelf te stellen en het met elkaar over te hebben.

- Benedictijns tijdsmanagement kan ook ons helpen. Wil Derkse beschrijft in zijn boekje 'Een levensregel voor beginners' bijvoorbeeld de 'kunst van het ophouden'. Monniken hebben een strakke dagindeling en luisteren daarvoor naar de kloosterbel. Als die gaat leggen ze hun werk neer, klaar of niet. Ophouden, ook in gedachten. Want anders mis je het geschenk van het volgende moment.

tijd en ruimte nemen voor- Het boekje ‘Tijd en Ruimte nemen voor…' geschreven door Jos van Remundt, is een leuk, aansprekend boekje voor alle ouders met jonge kinderen over geloven en opvoeden.
Een boekje met korte teksten en praktische tips bij tal van onderwerpen; hoofdstukjes gaan bijvoorbeeld over tijd en ruimte nemen voor de maaltijd, voor verhalen, voor rituelen, voor regels, voor moeilijke momenten, voor een goed klimaat thuis, voor gastvrijheid, voor omgaan met pesten en nog veel meer. Het kost 5 euro. Je kunt het o.a. bestellen via Berneboek.com

boek gelukkig gezin- Het boek geschreven door Katie Velghe 'Gelukkig gezin. Zin geven aan het leven van alledag', staan veel tips en ideeën over hoe je kunt bouwen aan een huis van vertrouwen. Een boek van en voor gezinnen die op zoek gaan naar de echte fundamenten van hun geluk.
Al heel jong ontdekken we dat onze omgeving niet altijd een betrouwbare plaats is. Plannen en dromen worden doorkruist. Relaties lopen stuk. Daarom willen veel gezinnen meer dan ooit leven in een huis van vertrouwen. Ze willen dit vertrouwen ervaren in hun relatie, en ze willen dat hun kinderen opgroeien als mensen vol levensvertrouwen.
Dit boek wil inspiratie bieden aan zoekende mensen die willen leren hoe je steen voor steen kunt bouwen aan een warm nest van vertrouwen. Met tientallen getuigenissen van gewone gezinnen die inspiratie vinden in hun christelijke levensvisie.

Nelleke Spiljard

Artikelen in dit thema Tijd voor de tijd

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook