Blijdschap over het kleine

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Het kleine telt!

verlichte huizen IMG 1613Geteld als nummers
Een keizer die oppermachtig is, een onbetekenend dorpje Nazaret, mensen die geteld worden als nummers, mensen die aan de deur geweigerd worden, een kind dat in een stal geboren wordt. Zijn het herinneringen aan een ver verleden, aan hoe het toen gegaan is? Nee, niet alleen, want wij kennen dat verhaal. Ook bij ons zijn er mensen die geteld worden als nummers. Vijftienduizend kinderen in Nederland, die thuis zitten, die niet naar school kunnen, omdat ze een leerachterstand hebben, gedragsproblemen, gepest werden en de situatie onhoudbaar werd. Niet welkom op school.
Het is een oud verhaal. En het is het verhaal van vandaag. Vierhonderd kinderen uit alle windstreken, die geboren of geworteld zijn in Nederland en toch niet in aanmerking komen voor een kinderpardon.

Een andere wereld?
Is het dan een verhaal van ‘er verandert dus nooit wat?’ Toen al, nu nog steeds… Nee, want het verhaal neemt ons mee in een visioen van een nieuwe aarde waar mensen tellen en niet geteld worden. Waar geen keizers zijn, maar herders, die buiten de muren samen waken in het donker. Een nieuwe wereld, en de hemel is daar nauw bij betrokken, we horen over engelen en in een ander verhaal horen we over een ster die de weg wijst aan de drie wijzen.

verheugen IMG 1618Engelen met wapens
Engelen, wij denken al gauw aan een hemels koor. Maar in het kerstverhaal horen we over een ‘heerschare’, een leger. Een hemels leger, dat wel degelijk ten strijde trekt, gaat vechten tegen het duister in onze wereld. Maar dit leger vecht met andere middelen, met liefde, met belangeloosheid, met de moed om de waarheid te zeggen, met al die kleine keuzes die je als mens kunt maken, iedere dag opnieuw. In het evangelie kunnen we in tal van verhalen lezen met welke middelen dit leger vecht. De geboorte van dit kind, dat zo in onze wereld een ‘Redder’ zal zijn, is een reden voor grote blijdschap.

uitkijken IMG 1616Met wakkere blik kijken
Kunnen we het zien met eigen ogen? In de Advent worden we in de kerk steeds opgeroepen om ‘waakzaam’ te zijn, ‘wakker’, goed op te letten. In een wereld waarin het gaat om macht, om geld, in die wereld is tegelijk een hele parallelle geschiedenis aan de gang.
Een geschiedenis die in het niet lijkt te vallen bij het geweld van alledag.
En het geschiedde in die dagen…. Een krantenberichtje:
“Collega’s geven vakantiedagen”, dit gebeurde in een grote Italiaanse fabriek bij het Gardameer. Een medewerkster met een zieke dochter van zes, had al haar zorgverlof al opgemaakt, moest onbetaald verlof op gaan nemen. Briefje op het prikbord: één van onze medewerksters zit in een lastige situatie en heeft dringend tijd nodig. Wil jij die haar geven? Meer dan 100 mensen, van wie de moeder er veel helemaal niet kende, gaven vakantiedagen, de één een paar uur, de ander tien dagen. De collecte leverde 198 vakantiedagen op.

uitkijken met verrekijker IMG 1620Tekens waar je blij van wordt
In de bijbel gaat het vaak over tekens. Tekens geven mensen hoop, halen ze uit hun machteloosheid, doen mensen opstaan en laten ze iets onder handen nemen. Mooi om met je kinderen in deze adventperiode te letten op van die kleine tekens, waar je blij van wordt, die je hoop geven.
Samen te bedenken hoe jij zo’n teken zou kunnen zijn, in je eigen omgeving.

Van de tante van zo’n thuiszittende middelbare scholier hoorde ik hoe hij een baantje kreeg in een groothandel voor groenten en fruit, hoe hij fantastisch wordt opgevangen door de mensen daar, hoe goed het met hem gaat. Niet langer wordt geteld, maar telt.

Nelleke Spiljard

de illustraties bij dit artikel zijn van Amélie Dufour

Artikelen in dit thema Blijdschap over het kleine

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook