God komt bij ons wonen

Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

De kerstboom versieren, is samen vieren!Samen met je kinderen de kerstboom versieren vormt een jaarlijks hoogtepunt. Veel van de kerstversiering draagt bij ons een herinnering met zich mee. Het engeltje aan de boodschap: vrede op aarde, de klokjes omdat ze ons oproepen de kerstboodschap te verspreiden. De schaatsjes, de kerstman hengelend naar zalm en veel andere versieringen werden gekocht tijdens opeenvolgende zomervakanties op familiebezoek in Amerika. Zo komen tijdens het versieren veel leuke en fijne herinneringen naar boven en vertel je terloops op een ander manier stukjes uit het kerstverhaal!Bewondering en opwinding
Bij ons thuis wekt het versieren van de kerstboom een mengsel van opwinding en bewondering op. Aan de ene kant willen de kinderen zo snel mogelijk hun favoriete versieringen uit de doos halen en in de boom hangen en aan de andere kant zijn ze onder de indruk van de sfeervolle muziek die ik altijd opzet én van de boom zelf. De boom ruikt lekker en heeft een bepaald 'gezag': hij neemt ruimte in, is kwetsbaar en mooi en vraagt om bewondering. Ik probeer - voor zover mogelijk - de houding van bewondering te laten prevaleren, maar dat lukt lang niet altijd.

De kerstboom als christelijk symbool
De kerstboom is een christelijk symbool in dubbele zin. Als boom verwijst hij naar het kruis van Christus en omdat hij altijd groen blijft verwijst hij naar het eeuwige leven. Bovendien staat de ster bovenin de top voor Christus, het licht van de wereld. (Verheugt u, want “de duisternis wijkt en het ware licht al schijnt”! 1 Johannes 2,8)

kerstboomversiering kerstfiguren

Geloof stimulerend?
De versieringen in de kerstboom kunnen ook ons geloof stimuleren. Vorig jaar heb ik een zestal mooie houten figuurtjes gekocht: de heilige familie en de drie koningen. Als je aan de lezingen van de Advent denkt, zou je verwachten dat een beeldje van Johannes de Doper gemakkelijk te vinden zou zijn, maar zoal hij zelf gezegd heeft ('“Hij moet groter worden en ik kleiner.'– Johannes 3,30), verdwijnt Johannes met kerst. Engelen kun je overal vinden, maar de wegbereider van de Heer nergens.

kersttakken met zilver/sneeuwkerstbal

Herinneringen ophalen
Naast de kerstversieringen met een duidelijk religieuze betekenis, kunnen andere, vaak heel persoonlijke, versieringen ook een bijdrage leveren aan ons vieren van kerst. Kort geleden hadden we het op deze site over 'heilige spulletjes' –symbolische bezittingen die ons doen denken aan wat belangrijk is in ons leven: aan familieleden, vrienden, speciale momenten, lievelingsplekken, onze diepste overtuigingen. Veel van onze kerstversieringen werken precies zo. Zij zijn geloofsartikelen op het moment dat we beseffen dat de hele schepping van God is (psalm 24,1) en dat de heerlijkheid van de Heer te zien is in een volmaakte persoon (St. Irenaeus).

kerstboomversiering Amerika

'In onze zomervakantie,
als we een nieuw gebied ontdekken,
kopen we ter plekke
een versiering voor de kerstboom.'

Inmiddels is bij ons de traditie gegroeid om in de zomervakantie, als we een nieuw gebied ontdekken, ter plekke een versiering voor de kerstboom te kopen. Zo sparen we mooie herinneringen! Op die manier is een stukje van onze familie-geschiedenis terug te vinden in de kerstboom (zie foto). Ook laat ik een beetje van mijn eigen cultuur zien. Omdat ik uit het noordwesten van Amerika kom, hangt er inmiddels een watervliegtuig, een beer en een kerstman hengelend naar zalm in onze boom. En dan zijn er al de bijzondere zelfgemaakte kerstversieringen van de kinderen: die moeten zeker ook hun plek krijgen. Ik geef toe dat ik niet alle versieringen van alle afgelopen jaren heb bewaard, maar een representatieve selectie is wél zorgvuldig in zijdepapier gewikkeld en hoort erbij!

kinderen bij kerstboom met brandende kaarsjes

Samen genieten.
Geniet dus van het versieren én van de boom. Je kunt beginnen bij het samen de boom te gaan kopen, liefst in de buitenlucht. Wat is de mooiste boom? Geloofsopvoeding hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Het gaat om de Geest waarin we te werk gaan.

Tim Schilling

Artikelen in dit thema God komt bij ons wonen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook