Het vuurtje doorgeven

Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Een klein vlammetje

kaarsje4Raadsel. 'Welke 3 dingen geeft een kaars?'
In dit kleine raadseltje zit een hele wereld verborgen.
Een kaars geeft niet namelijk niet alleen licht en warmte, maar vooral zichzelf!
En als mensen een kaarsje aansteken, dan leggen ze iets van zichzelf in deze handeling.
In het lichtpuntje wat ontstoken wordt, zit een wens verpakt, hoop, geloof of trouw. Of...

Donker verdrijven
Het is een klein ritueel, wat denk ik al is gebruikt vanaf het moment dat mensen het vuur leerden beheersen. Een lichtpuntje in het donker verdrijft de duisternis. Letterlijk en figuurlijk. Als we aan iemand willen denken, moed toewensen, troost, hoop, of geloof in een goede afloop ... dan steken gelovigen en ongelovigen een kaarsje aan. Zolang het kaarsje brandt, wordt als het ware je gebed verlengd.

1kijktafel 40d detail lichtje IMG 1722Op de eettafel
Het is in veel gezinnen een goede gewoonte om op de eettafel een kaars of waxinelichtje te hebben staan. Het lichtje kan aangestoken worden bij speciale gelegenheden. Natuurlijk ook als jullie beginnen met eten en God willen bedanken voor alles wat hij ons geeft of als jullie voor een bepaald persoon of situatie willen bidden: om kracht, om sterkte, om troost, om moed, om hoop...
De vier dubbelzijdige onderzetters uit het koffertje 'Beginnen maar!' die ook in de kaft van het Kijktafelboek zijn opgenomen, kunnen je hier eventueel bij  helpen.

kaarsje opsteken buitenlandIn een kapel
Natuurlijk kun je ook regelmatig een kerk binnenlopen om een kaarsje aan te steken. Maar niet iedereen is daarvoor in de gelegenheid en vaak zijn onze kerken gesloten. Gelukkig zien we steeds meer initiatieven om toch een zijkapelletje open te stellen voor dit doel.

In de Westerkerk in Amsterdam heeft de standaard waar je lichtjes kan aansteken de vorm van 'brandend braambos'. Wat een mooie vorm om te symboliseren dat God hier aanwezig is en ons 'roepen' hoort ...

Virtuele kapel
Het is dan ook niet voor niets dat er op deze site ook een 'kapel' is die je kan bezoeken en waar je een kaarsje kan opsteken. Je vind hem in de rechterkolom van de site en op een tablet of mobieltje binnenkort onderaan de home- pagina.
Je kunt een intentie intypen, dit is vanzelfsprekend anoniem (en kosteloos). Als andere bezoekers met de cursor over het vlammetje bewegen, kunnen ze lezen waarvoor we - ook als 'geloventhuis-gemeenschap' - kunnen meebidden!
Zo bundelen we ons geloof en vragen aan God of via Maria of Hij bij ons wil zijn en bij degene waarvoor we bidden.

Jezelf geven
Ontsteek regelmatig een lichtje en geef dit kleine ritueel een plaats in je leven en dat van je gezin. Want als iemand een kaars ontsteekt, verspreid je daarmee niet alleen licht en warmte, maar geef je ook iets van jezelf, datgene dat leeft in jou!

Ellie Keller

Artikelen in dit thema Het vuurtje doorgeven

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook