Het vuurtje doorgeven

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Doorgeven

Er is veel wat je aan je kind wil doorgeven. Normen en waarden, omgangsvormen, tradities. Verhalen zijn ook een prachtig middel om wijsheid en kennis door te geven, van generatie op generatie. Deze boeken laten zien dat doorgeven twee kanten op gaat: je kind leert niet alleen van jou, maar jij leert net zoveel van je kind: blijdschap, verwondering en oog hebben voor het kleine. Geniet van die kostbare momenten met elkaar!

ii boven op de berg IMG 1944Boven op de berg
Mevrouw Das maakt elke zondag een wandeling naar de top van de berg. Op een keer ontmoet ze kleine Kiki, die heel graag meegaat de berg op, ook al is ze een beetje bang.
Dat is een begin van een mooie vriendschap en er volgen nog veel wandelingen samen.
Maar hoe moet het als mevrouw Das te oud wordt om nog mee te gaan?

boven op de berg jpgDit prachtige prentenboek dat de redactie mede inspirerende bij de keuze van het thema 'Het vuurtje doorgeven' gaat niet alleen over vriendschap, maar ook over die dingen die voor een mens heel belangrijk zijn.
Zo denkt mevrouw Das aan de andere dieren, helpt dieren in nood, ontdekt nieuwe wegen, vertelt over -en geniet zichtbaar van het prachtige uitzicht boven op de berg.  Zo koestert ze haar levensbeschouwing en leeft die - wandeling na wandeling - voor. En wat blijkt? Als het vlammetje doorgeven wordt, gaat de traditie verder...
Marianne Dubuc, Boven op de berg

illustratie jij en ikJij en ik, ik en jij
Meestal leer je als kind veel van je ouders, maar in dit boek zijn de rollen omgedraaid.
Een kleine jongen neemt zijn vader bij de hand en leert hem hoe je contact maakt met onbekende mensen, hoe hij wat rustiger aan kan doen en hoe hij kan vergeven, als er iets verkeerd is gedaan.

cover jij en ikEen fijnzinnig boekje met een prachtige slotzin: ‘Ook al ben ik klein, ik help jou om te groeien.’ Een prachtig cadeau voor Vaderdag!
Miguel Tango, Jij en ik, ik en jij

 

illustratie welpje en tijger

Welpje en Tijger
De oude, sikkeneurige Tijger moet onverwacht een middag op Welpje passen.

Daar heeft Tijger helemaal geen zin in. Welpje moet van hem rustig blijven liggen en een dutje doen.

cover welpje en tijgerMaar daar voelt Welpje niets voor. Hij wil de jungle ontdekken, met al zijn prachtige dieren, bloemen en planten.

Welpje laat Tijger steeds meer zien waar hij geen oog meer voor had en Tijger leert om Welpje te beschermen, te volgen en steeds meer te waarderen.

Een vrolijk boek op rijm, over de grote vreugde die kinderen kunnen brengen.
Jonny Lambert, Welpje en Tijger,

illustratie waarom is de hemel blauw

Waarom is de hemel blauw?
Konijn is jong en nieuwsgierig. Hij wil alles weten. Hij stelt zijn vragen aan oude Ezel, maar Konijn is te ongedurig om naar het antwoord te luisteren. Steeds is er weer iets wat zijn aandacht afleidt en springt hij er vandoor.

Als Konijn op een dag wel erg lang wegblijft, besluit Ezel om hem te gaan zoeken.

cover waarom is de hemel blauwTijdens zijn tocht ontdekt hij hoe de mooi de wereld eigenlijk is en hoeveel er, zelfs voor een oude Ezel, nog te ontdekken valt.

Als hij Konijn vindt, blijkt deze bezig te zijn met het tellen van de stippen van lieveheersbeestjes: ‘Wist je dat ze niet allemaal evenveel stippen hebben?’
‘Nee, zei Ezel verbaasd,’ dat wist ik niet. Ik weet wel veel, maar dát wist ik niet. Laat mij eens kijken’.

Een filosofisch prentenboek dat duidelijk maakt dat het doorgeven van kennis niet het belangrijkste is in het leven.

Susan Varley & Sally Crindley, Waarom is de hemel blauw?
Het boek is alleen tweedehands verkrijgbaar, maar wordt voorgelezen op dit filmpje:

Ellie Keller en Ruth Hartog

Artikelen in dit thema Het vuurtje doorgeven

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook