Klaar voor de start?

Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

De legende van Christoffel

Je krachten meten, je meester vinden.
Als een kind thuis de dienst uitmaakt, is dat voor hem of haar een absoluut onveilig gevoel en voor ouders buitengewoon vermoeiend. Veilige grenzen zijn heel belangrijk in de opvoeding, dat je als ouders staat waar je voor staat en wat je je kind mee wilt geven. Wat ook heel belangrijk is: dat het kind daarbij niet steeds op zijn tenen hoeft te lopen of zich in moet houden. Belangrijk is dat je als kind een keer razend mag zijn, of driftig, al je woede en je kracht in de strijd mag gooien en het toch niet kunt winnen. Sport is een goede manier om ‘alles te geven’. Dat verlangen om álles te kunnen geven en toch niet winnen, dat lees je ook in de legende van Christoffel, die zijn hele leven op zoek is naar iemand om te dienen, iemand die sterker is dan hij!
Een mooi verhaal om een keer 's avonds voor het slapen voor te lezen, met een afsluitend gebed.

de kluizenaar Patinir 17 03 550 750
De legende van Christoffel.

Heel lang geleden werd in een ver land (Zuid-Turkije) een kind geboren, dat Reprobus heette. Toen hij opgegroeide werd hij zo groot als een reus. Hij was afschrikwekkend om te zien. Maar altijd was hij op zoek naar iemand die nog groter en sterker was dan hij. Dat was niet makkelijk! Hij besloot dat hij alleen de machtigste koning op aarde wilde dienen. Zo kwam hij bij een grote koning, van wie gezegd werd dat er niemand op de wereld groter was dan hij. Toen die zag hoe groot en sterk Reprobus was, nam hij hem in dienst als lijfwacht. Maar op een dag kwam er een speelman naar het hof, hij zong en speelde op de luit. Telkens als de speelman zong over de duivel maakte de koning snel een kruisteken. Want hij was bang dat de duivel hem kwaad zou doen. Toen Reprobus begreep dat de koning bang was voor de duivel, dacht hij: 'Dan is die duivel dus groter en machtiger dan de koning. Ik ga hem zoeken, want hem wil ik dienen.'
Zo gebeurde het. Hij vond de duivel, in een onherbergzame streek. Samen met de duivel trok hij rond. Maar op een keer kwamen ze langs een kruisbeeld langs de weg. De duivel had het kruisbeeld nog niet gezien, of onmiddellijk ging hij er angstig vandoor, en maakte een flinke omweg om het kruisbeeld heen. Toen begreep Reprobus dat er iemand nog machtiger was dan de duivel: degene die aan het kruisbeeld hing. En hij besloot om hem dan te gaan zoeken en te dienen.
Een kluizenaar vertelde hem, wie Christus was. En Reprobus vroeg: hoe kan ik hem dan dienen? De kluizenaar zei: ‘Je moet zoveel mogelijk bidden’. Maar Reprobus antwoordde: ‘Bidden? Ha, ik weet niet wat dat is!’
Toen zei de kluizenaar: 'Weet je die rivier waarin veel mensen bij het oversteken verdrinken?
Jij bent groot en sterk. Ga daar wonen en draag de mensen over. Dat zal koning Christus op hoge prijs stellen’. Zo gebeurde het, Christoffel bouwde een hutje op de oever, hij hakte een jong boompje om als staf en gedurende lange jaren droeg hij mensen naar de overkant.
Cheistoffel Patinir 17 02 550 743Eens lag hij in zijn hut te rusten, toen hij een kinderstem hoorde roepen: 'Reprobus, kom naar buiten en zet me over.' Hij liep naar buiten, maar zag niemand. Dat gebeurde nog een keer. Maar de derde keer trof hij een kind aan op de oever, dat vroeg of hij hem over wilde zetten. Reprobus liep met het kind op zijn schouder het water in. Maar op datzelfde moment begon het water steeds hoger te stijgen, en het kind werd zwaar als lood. Hij werd bang dat ze zouden verdrinken.
Toen hij met de grootste moeite aan de overkant kwam, zei hij: 'Kind, wat was je zwaar! Het leek wel of ik de hele wereld op mijn schouders had!' Het kind zei: ’Ja, je droeg de hele wereld op je schouders. Ik ben Christus, de koning, die jij al die tijd hebt gediend. En ik geef je een nieuwe naam: Christoforus, Christus-drager. Plant je staf in de grond naast je hut en hij zal bloeien en vrucht dragen.’ En zo gebeurde het.
Daarom hebben reizigers tot op de dag van vandaag vaak een afbeelding van Christoffel bij zich, bijv. aan een sleutelhanger. Hij is de beschermheilige van de reizigers geworden.

God, bidden wij voor alle mensen
die hun weg moet zoeken door diep water en stroomversnellingen,
Voor mensen die geen vaste grond meer onder de voeten hebben,
die wegzakken, ten onder dreigen te gaan.
Help ons te blijven vertrouwen dat U ons draagt.
Help ons elkaar verder te dragen
en help ieder van ons een goede weg te vinden.
Dat vragen wij op voorspraak van de heilige Christoffel,
die dag na dag uw mensen veilig over het water droeg.
Amen.

Artikelen in dit thema Klaar voor de start?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook