Niet wegdoen!

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over dingen van waarde

Sommige mensen zijn heel netjes. Hun huis ziet er altijd opgeruimd uit. Als ze iets niet meer nodig hebben, gooien ze het weg of brengen het naar de kringloopwinkel. Maar je hebt ook mensen die alles bewaren: mooie papiertjes, lege wc rolletjes, kleertjes die zelfs de jongste niet meer past. En ook kinderen houden vaak van bewaren: hun mooiste tekening, een prachtig steentje dat ze op straat vonden, een leeg luciferdoosje. Alles moet worden bewaard. In deze prentenboeken ontmoeten we echte bewaarders. Mensen, dieren en kinderen die de waarde van dingen inzien en nooit zomaar iets zullen weggooien, want je kunt het altijd nog wel ergens voor gebruiken. Geniet met elkaar van de mooie verhalen!

PB illustratie kringloopwinkeltjeHet Kringloopwinkeltje

Pieter-Jan heeft een kringloopwinkeltje, midden in de stad. Daar verkoopt hij van alles: speelgoed, boeken, lampen, spelletjes, noem maar op. Als Koen zijn kamer heeft opgeruimd, brengt hij het speelgoed waar hij niet meer mee speelt naar Pieter-Jan. Zijn mama zegt:
‘Een kringloopwinkel
geeft altijd zo’n goed gevoel
want van het geld dat er verdiend wordt
gaat een deel naar een goed doel.

PB cover kringloopwinkeltjeZo kun je andere mensen helpen
Door wat dingen weg te doen
Die je toch niet meer wilt hebben.
‘En t ruimt lekker op, roept Koen!’

Een vrolijk boek over alles wat je bij de kringloopwinkel kunt brengen en kunt halen, voor kinderen vanaf een jaar of drie.

Marianne Busser en Ron Schröder, met illustraties van Ingrid ten Koele, Het Kringloopwinkeltje

PB illustratie alles wat overblijftAlles wat overblijft

Uil heeft een probleem. Doordat hij alles bewaart, kan hij zijn huis niet meer in en heeft hij geen plaats om vrienden te ontvangen. Hij voelt zich eenzaam.

Hoewel de andere dieren hem nauwelijks kennen, hebben ze hun mening klaar: ‘Een rommelpot, een sloddervogel, een verschrikking, die Uil.’ Eekhoorn weet raad: ‘Gooi die troep toch weg,’ adviseert hij. Daar wil Uil echter niets van weten: ‘Troep? Welnee, het is mijn verzameling […]. Een verzameling van Alles Wat Overblijft.’ Bij ieder voorwerp hoort een bijzondere herinnering. Dat maakt het voor Uil lastig om afstand te nemen van zijn spullen.

PB cover alles wat overblijftGelukkig heeft Eekhoorn een goed idee: Uil moet een Verhalenmuseum maken.

De spulletjes gaan weg, alleen de verhalen blijven over. Zo komt er in Uils huis weer ruimte. Ruimte om thee te drinken met vrienden en zijn herinneringen met hen te delen. Dat is het begin van een nieuwe verzameling: een verzameling van vrienden!

Janne de Lathouder, met illustraties van Anne Schneider, Alles wat overblijft

PB cover Dichter

Dichter nr. 11: Bewaard

Uitgeverij Plint geeft ieder kwartaal een prachtig tijdschriftje uit met de mooiste gedichten.

Nummer 11 gaat over ‘bewaren’ en sluit naadloos aan bij ons thema.

Gedichten over verzamelingen en alles wat de moeite waard is om te bewaren.

Over verloren schatten en teruggevonden herinneringen. Je kunt een los nummer bestellen bij de uitgeverij. Het kost 6,25. Ga naar....

PB illustratie rommelbeerKlein Konijn en de Rommelbeer

Klein Konijn en zijn beste vriend Lowieke willen gaan picknicken in het bos. Overal ligt rommel, die ze eerst maar eens opruimen.

Dan zien ze een beer, die allemaal rommel verliest uit zijn karretje. Ze wijzen de beer terecht, maar die laat zien wat hij allemaal met die rommel kan doen.

PB klein konijn coverZijn broer Harry maakt er namelijk de mooiste dingen van.

Na het lezen van dit boek krijg je zin om zelf aan de slag te gaan.

Op de schutbladen achterin zijn enkele suggesties getekend, bijvoorbeeld de robot en de mobile uit het verhaal, met daarbij de benodigde materialen.

Gunter Segers (auteur) en Heide D’Hamers (illustrator), Klein Konijn en de Rommelbeer

PB illustratie KobeKobe en het museum

Kobe is een jongetje wat overal de waarde van inziet. Iedere dinsdag trekt hij erop uit om mooie dingen te zoeken en na iedere speurtocht is zijn verzameling schatten weer gegroeid. Totdat al zijn kasten en lades helemaal vol zitten. Wat kan Kobe daar nu eens mee doen?

PB cover Kobe‘Je kunt een museum beginnen,’ stelt oma voor.

Kobe maakt een prachtig museum en een week lang staan er lange rijen mensen voor de deur om te komen kijken. Dan heeft Kobe er genoeg van.

Hij fotografeert al zijn vondsten en maakt een prachtige catalogus. Zijn schatten brengt hij terug naar het bos, naar de plaats waar hij ze heeft gevonden. Een herkenbaar en inspirerend prentenboek voor alle kinderen die last hebben van verzameldrift.

Ashild Kanstad Johnsen, Kobe maakt een museum

PB vos en haas illlustratieVos en Haas. Troep is leuk

Het is lente. Tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak. Haas wil alle rommel de deur uitdoen en legt alle oude spullen op een grote stapel.

Dan komt Uil langs. Hij heeft ook opgeruimd, en alle afgedankte kleren in een grote doos gestopt.

PB cover vos en haasWat een leuke kleren, roept Vos. Hij verkleedt zich direct als piraat. Uiteindelijk neemt Uil van alles mee wat Haas weg wilde doen, want ‘ik heb nu toch plek zat’ en blijven Vos en Haas achter met de oude kleren van Uil.

‘Wat een troep’, verzucht Haas. Maar dat begrijpt Vos niet: ‘Troep?’ Welke troep?’ 

Sylvia van den Heede (auteur) en The Tjong King (illustrator), Vos en Haas. Troep is leuk

PB monkie illustratieMonki

Als een peuter in een regenbui achterop de fiets zit bij zijn moeder, verliest hij zijn knuffel, zijn aap Monki.

Een zoektocht in de stromende regen levert niets op.
De aap is inmiddels meegesleept naar het hol van een aantal muizen. Daarna gaan er steeds andere dieren mee aan de haal, totdat hij gehavend in het water belandt.

PB cover monkiDaar wordt hij opgevist door een speelgoeddokter. Hij neemt Monki mee en repareert hem liefdevol. Hij zet het aapje in de etalage en op een dag vindt de peuter daar zijn lieveling weer terug.

Een vertederend en tijdloos prentenboek, zonder woorden, over de grote waarde van verloren schatten. Deze klassieker zou ieder kind in zijn kast moeten hebben staan.

Ingrid en Dieter Schubert, Monki

Ruth Hartog-Hoogendam

Artikelen in dit thema Niet wegdoen!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook