Proef de vrijheid!

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Vrijheid proeven

Een symbolische kijktafel bestaat altijd uit vier elementen:
- een ondergrond: Een placemat en/of een schaal in een kleur die je met de zomer associeert
- iets uit de natuur: bv. een vaasje met zelf geplukte bloemen uit de berm, tuin, balkonbakken
- een symbool: dit kan een voorwerp zijn of een afbeelding
- een lichtje in een (gekleurd) houdertje: als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven. Je kan er even stil bij zijn, erover praten of iets bidden.

De voorbeelden van de zomerse kijktafels verbeelden allemaal iets van vrijheid.

Buiten zijn, vrij zijn!

Voor de eerste kijktafel koos ik een lichtgroene, ronde placemat als ondergrond en zette daar een aardewerken schaal op in dezelfde tint. Ik vulde de schaal voor de helft met een stukje kunstgras en de andere helft met blauwe (aquarium) steentjes. Zo schep je eenvoudig de illusie van een graslandje aan de waterkant.
KT PV detail bootje picknickmand IMG 2386Het is zomer! We kunnen naar buiten, wel nog 1,5 meter afstand bewaren!
Een picknickmand met lekkere broodjes of boterhammen mee, een kleedje om op te zitten en als je dan ook nog lekker aan het water zit, en de zon in het water ziet schijnen, dan kan de dag niet meer stuk!

Heerlijk spelen, niet op de klok letten: voel je vrij!

Misschien huren jullie op een dag wel een bootje om een dag op het water te zijn! Zie je de vissen? De vogels? De mooie lucht. Wat heeft God toch alles mooi gemaakt en wat heerlijk dat we er op onze vrije dagen van mogen genieten.

Een klein picknickmandje staat op het gras en een roeibootje ligt in het water.
Enkele zomerse bloemetjes zijn in een klein kruikje gezet en het lichtje brandt in een grasgroene glazen onderzetter.

KT PV nederland picknicken roeien geheel IMG 2385

Vrij, maar in verbinding

KT PV detail vlieger vast IMG 2412

Een vlieger hoog in de lucht, bijna tot in de hemel.
Hij danst in de lucht en roept op deze manier een gevoel van vrijheid wakker.

Bij mijn verzameling placemats zit er een met een zomerse wolkenlucht. Je kunt ook een landschapsfoto uit een magazine knippen en opplakken. Deze vormt de achtergrond van de kijktafel. De ondergrond is een groene, rieten placemat. Groen en hemelsblauw: zomerser kan het bijna niet.

Een kind heeft zijn vlieger opgelaten. Wel het touw goed vasthouden! Want anders vliegt de vlieger 'ins Blaue hinein'! Zo staat de vlieger ook voor de ervaring van 'vrijheid in gebondenheid'.

De vlieger en de staart van de vlieger zijn gemaakt van vouwblaadjes samen met een stukje paktouw. Het kind is een poppehuispoppetje.
Het natuurelement bestaat uit zelf geplukte bermbloemen in een glazen vaasje.

 

KT PV vlieger geheel1 IMG 2410

Zo vrij als een vogel

KT PV hoera vrij als vogeltje IMG 2408

Wat een mooie uitdrukking 'je zo vrij voelen als een vogel in de lucht'. Dit gezegde vormt de inspiratiebron van deze kijktafel.

Op een ronde, lichtgroene placemat licht een grillig gevormde schijf hout. Op deze 'grond' staan twee poppetjes met hun armen in de lucht.

"Hoera!" , gebaren de kinderen. Samen met twee natuurgetrouwe vogeltjes vormen zij gezamenlijk het symbolische hart van deze kijktafel en verbeelden zo het spreekwoord; Zo vrij als een vogeltje!

In een klein kruikje staan zomerse bloemetjes en als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven!

Dank u wel,
God voor deze dag,

waarop we vrij waren
en fijn hebben kunnen spelen...

 

Vrijheid, blijheid?

KT PV detail prikkeldraad IMG 2370Het is natuurlijk niet allemaal 'vrijheid, blijheid' in het leven.

We kennen mensen die verdriet hebben, die ziek zijn, die het moeilijk hebben.

We zien op de televisie mensen verder weg in landen waar hongersnood is, of oorlog of die in vluchtelingenkampen wonen.

En toch.... zie je deze mensen ook lachen, van de nood een deugd maken, elkaar helpen, elkaar opbellen, elkaar bezoeken, samen de schaarste delen.

Bovenop een aardewerken potje is een stukje prikkeldraad in spiraalvorm gelegd. De bloemen die in het vaasje staan, zijn veelkleurig. Ze zijn allemaal anders. Maar een ding hebben ze gemeen: ze laten zich door het prikkeldraad niet weerhouden om kleurig te stralen en te bloeien!

KT PV bloem prikkeldraad geheel2 IMG 2369

Het aardewerken prikkeldraad-vaasje gevuld met bloemen, staat op een hemelsblauwe ronde placemat. Naast de bloemen is een zomerse zwaluw geland. Zwaluwen, ze scheren altijd zo prachtig door de lucht en maken de mooiste 'vrije' figuren. Samen met het zomerse lichtje een sterke, maar eenvoudige kijktafel!

Proef de vrijheid

IKT PV detail eetbare bloemen MG 2403Ons thema kun je ook letterlijk opvatten. Weleens zomerse eetbare bloemen geprobeerd? Dat is leuk: in de vrije natuur bloemetjes oogsten voor op de sla. Zo kun je echt 'vrijheid proeven'. In de rubriek 'knutselen en doen' vind je een beschrijving en de smaak van verschillende eetbare bloemen. Ga naar...

Een afbeelding (via Google afbeeldingen gevonden met de zoekterm 'eetbare bloemen') van een bord gevuld met sla, eetbare kruiden en eetbare bloemen vormt de achtergrond van deze kijktafel.

Zet een dergelijke afbeelding in een gebogen tekeningenhouder.

Op de voorgrond zie je een schaaltje met echte eetbare bloemen o.a. viooltjes, bieslook-bloemetjes, madeliefjes, korenbloem.

Je kunt ook zaadjes van eetbare bloemenmengsels in het tuincentrum kopen. Misschien een idee om deze zelf te zaaien, te zien groeien, om later te plukken en op te kunnen eten?

KT PV eetbare bloemen geheel IMG 2399

Vrije zielen

KT PV detail wolk vlinder IMG 2395Met dezelfde ondergrond van de kijktafel "Vrij zijn, buiten zijn" maakte ik deze variant.
In het zomerse decor staat nu een kaart met een afbeelding van een wolk in hartvorm samen met een vlindertje.
Ik hou van wandelen en heel vaak als ik een vlinder voor mij uit zie fladderen, denk ik 'Wat fijn, een groet voor mij vanuit de hemel'.  In het Grieks is het woord voor 'vlinder' en 'ziel' hetzelfde: 'psyche'.

Vlinders herinneren mij aan het feit dat God in mij woont, in mijn binnenste. Juist in de zomer, als er meer tijd is om buiten te zijn, realiseer je je dat dus ook vaker. Zeker als ook de kikkers kwaken en je zo wakker en alert houden!
Het is fijn om te weten dat God van mij houdt en dat in mijn binnenste zijn intrek heeft willen nemen.

KT PV zomer vlinder kikkers IMG 2394

Binnen de perken zijn onbegrensde mogelijkheden

KT PV detail ingeperkt IMG 2393Een klassieke kloostertuin is aan alle kanten ommuurd. Niemand kan er weg. Dat lijkt een bijzonder grote inperking van de vrijheid. Maar ... naar een kant is er wel openheid, ruimte en vrijheid. Als je naar boven kijkt en je blik naar de hemel richt, dan is er geen enkele beperking te bekennen!

Nu wonen we niet in een klooster, maar dit besef meenemen in onze opvoeding is wel belangrijk. Als het eens tegenzit en we beperkt zijn (denk maar aan de corona-regels) dan hebben we allemaal ook soms ervaren dat leven op een enkele vierkante meters ook prima gaat.
KT PV detail vrij IMG 2388Met wat creativiteit en kijken naar wat er wel kan ipv van wat niet, hebben we allemaal iets geproefd van een andere manier van leven. Niet naar de problemen kijken of je blindstaren op de (klooster)muren, maar kijken waar de kansen liggen!

Deze kijktafel laat iets van dit contrast zien. Binnen- of buiten de perken, we zouden ons er niet door moeten laten weerhouden om mogelijkheden, kansen en ruimte te zien ... om de hemel in het vizier te houden.

KT PV ingeperkt vrij geheel1 IMG 2391

Als een schaapje in het vrije veld

De laatste kijktafel is geinspireerd door psalm 23: 'De Heer is mijn herder'.
Die psalm gaat over een schaapje dat zich onder de hoede van de herder veilig voelt en geleid wordt naar grazige weiden en helder water.... daar is het goed rusten. De bijdrage van Tim Schilling vertelt er meer over. Ga naar ...

KT PV Ps23 geheel IMG 2375

Een mooi gevormde schijf hout ligt op een ronde groene placemat. Op de 'aarde' groeit gras (geknipt uit een kunstgras-matje) en is een waterkant gevisualiseerd door kleine, blauwe aquariumsteentjes.

In de weide graast een schaapje. Het 'onder de hoede van de Herder zijn' is gesymboliseerd door een wit geverfd spanen doosje waarop de contouren van een wolk geschilderd zijn  samen met een 'lieveheersbeestje':  De kijktafel helpt je om je jezelf als dit schaapje voor te stellen. Steek het lichtje aan en voel hoe je in deze 'grazige weiden' bent. In de Naardense bijbelvertaling staat die ervaring zo verwoord:

"De Ene is mijn herder,
mij zal niets ontbreken;
in weiden vol groen vlijt hij mij neer,
hij voert mij mee naar wateren van rust;
mijn levensadem keert door Hem terug.”

Ellie Keller-Hoonhout

Artikelen in dit thema Proef de vrijheid!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook