Proef de vrijheid!

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Bloemen eten

eetbare boelem imagesProef de vrijheid: wat dacht je van bloemen? Eetbare bloemen zien er niet alleen leuk uit, ze bevatten ook nog eens gezonde stofjes zoals diverse vitaminen en mineralen. Je kunt ze kopen of zelf zaaien.

Wist je dat alle bloemen van groenten en kruiden eetbaar zijn? Denk bijvoorbeeld aan de bloemen van bieslook, borago (oftewel komkommerkruid) courgette, pompoen en broccoli. Dus: heb je bieslook in je tuin staan, eet dan ook gerust de paarse bloemetjes!

We moeten er wel bij zeggen dat zomaar bloemen uit de berm of veld plukken niet echt veilig is, ze kunnen namelijk bespoten zijn. Ook het boeket van de bloemist moet je maar niet opeten. Maar zelf gezaaide bloemen, of bloemen uit de puur-natuur tuin, dat is leuk, mooi en lekker!

IKT PV detail eetbare bloemen MG 2403Enkele voorbeelden:
Viooltjes, de kleine driekleurige, zijn een mooie decoratie in de sla, ze geven kleur en geur. Je kunt ze ook in de soep strooien.

Korenbloemen, een prachtige blauw accent in je slaschaal, of gedroogd gebruiken als (of in de) thee.

Lavendel, vers of gedroogd, heeft een sterke geur en smaak. Gebruik dus niet te veel. Idee: maak lavendelsuiker van een eetlepel gedroogde lavendel in een pond suiker, 4 weken laten trekken. Voor geurig gebak!

Roos, je kunt er rozenthee of rozensiroop van maken. De blaadjes zijn gesuikerd een prachtige taartdecoratie.

Oostindische kers,  de geel-oranje bloemen zijn een pittige toevoeging aan salades. Ze zijn makkelijk zelf te kweken uit een zakje zaad.

Orchidee is een beauty en smaakt neutraal. Je kunt haar gebruiken in salade en in toetjes.

Vlierbloesem heeft een pittig fluwelen smaak en past bij romige toetjes en taarten. Je kunt er ook limonadesiroop of champagne van maken!

Goudsbloem (calendula), heeft een sterke kleurkracht, smaakt licht peperig. De blaadjes kun je eten in de sla of in je toetje. Ook kun je er rijst mee kleuren!

Daglelie (Hemerocallis, die een dag bloeit, niet de gewone lelie) De lichtgekleurde zijn knapperig als sla. De donkere pittig. Je kunt ze ook vullen met hartige of zoete mousse.

Tip: Bewaar bloemen in de koelkast, was ze niet, eet alleen de bloemblaadjes.

eetbare bloemen 2 header IMG 2402

Marjet de Jong

Artikelen in dit thema Proef de vrijheid!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook