Proef de vrijheid!

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Proef de zomer, tien kansen!

In de zomer en tijdens de vakantie zijn we heel vaak buiten. Welke kansen zie je? Het strand biedt weer andere mogelijkheden dan het bos. Op een camping liggen er weer andere kansen voor het oprapen. Al die kansen kan je ook als een geschenk van God zien. Ze zijn er zomaar, om niet. Om het leven te vieren! Daar kunnen we alleen maar 'dank U wel' voor zeggen.


aan lavendel ruiken

Kans 1: picknicken

Ga een keertje picknicken in het park op een mooie zomerse dag.
Maak iets bijzonders van de boterhammen!
Geen bruine boterhammen met kaas of pindakaas in een overblijf-broodtrommeltje, maar neem een keer wit brood dat je belegt met hele dunne plakjes komkommer en hartig broodbeleg en snij ze in driehoekjes!
Pakjes drinken en plaid mee. Vergeet niet om een bal, frisbee of badmintonspel o.i.d. mee te nemen en geniet samen van het buiten zijn en buiten spelen.

Kans 2a: richt een fruit-festijn aan

fruit-festijn

Zijn de abrikozen rijp? Of is het net kersentijd? Koop lekker veel seizoensfruit (aardbeien, frambozen, watermeloen, perziken, abrikozen). Snij alles in kleine stukjes. Laat de kinderen hierbij helpen. In schaaltjes verdelen, eventueel met noten. Smullen maar....

Kans 2b: maak een salade met  sla, kruiden en bloemen!

eetbare boelem images

Er zijn heel veel eetbare bloemblaadjes: denk aan madeliefjes, korenbloem, viooltjes, rozenblaadjes, lavendel, goudsbloem, bieslookbloemen, oost-indische kers.

Koop een zakje gemengde sla, voeg er nog wat basilicumbladeren of peterselie aan toe. En besprenkel met de bloemen: proef de vrijheid!

Kans 3: schenk aandacht aan het kleine en gewone

plantjes en beestjes zoeken

Ga op zoek naar de verschillende plantjes of kleine beestjes die leven op en vierkante meter gras of bosgrond. Verbaas je hoeveel dat er kunnen zijn.....
Landt er een Lieveheersbeestje of een klein rupsje op je arm? Bekijk hem maar eens goed. Wat heeft God dit beestje mooi gemaakt!

beestje op arm

Kans 4: vast ritueel: pannenkoekendag

samen pannekoeken bakken

Begin een traditie: plan iedere vakantie een pannenkoekendag; dat kan thuis, maar ook op je vakantieplek. Samen alles wegen, roeren en bakken....

Nog mooier is om het beslag mee te nemen. Camping-gasje mee, wat olie/boter en een koekenpan en dan samen in het park of op die eenzame, hoge heuvel een echte pannenkoeken-picknick houden! Dat is dubbel genieten ...

pannekoeken picknick

Kans 5: vakantieschatten bewaren

kijktafel vakantie

Je oog valt er ineens op: dat roze schelpje, dat takje dat op een vogeltje lijkt, een veer met mooie kleuren, een zeldzaam plantje, een prachtig steentje, een slakkenhuis ...
Rijg 'vakantieschatten' aan een koord of veter. Zo blijven ze bij elkaar en vormen een 'memory-ketting'. Meestal verdwijnen deze dingen anders spoorloos of liggen nog lange tijd te verstoffen op een boekenplank of vensterbank.
In sommige voorwerpen kun je makkelijk een gaatje maken, rijg deze dingen afwisselend met grote (houten) kralen aan een koordje, veter of dikke draad.

zeester schat

Voorzie de vakantieschatten waar je geen gaatje in kan maken van een oogje: knip een dik rietje in kleine stukjes en plak deze met een stevige lijm achter de vakantieschat, bijvoorbeeld een een schelp, een veer. Zo kun je ze makkelijk rijgen.
Steentjes kun je in een klein tulen zakje doen, dat je stevig dichtmaakt en aan het koord knoopt.

Kans 6: gebruik maken van de kansen die de omgeving biedt: water, zand, takken....

rollen in het zand

Wat is er in de omgeving te vinden? Welke kansen bieden het strand, die hoge rotsblokken, dode takken, een stapel omgezaagde bomen, een speeltuin, het zwembad?
Rol samen van een duin of heuvel af. Bouw een zandkasteel, beklim die rots. Wie valt het eerste van de evenwichtsbalk? Bouw samen een boshut. Ga een keertje van de glijbaan af. Spet elkaar lekker nat. Stook een vuurtje...

vuurtje stoken

Kans 7: leef je in....

aandachtig bestuderen info op muur

Als je iets bezoekt: een attractiepark, een kasteel of een museum. Neem er de tijd voor, verdiep je (van te voren) in de informatie, deel die met je kinderen. En doe die rondleiding of speurtocht in het kasteel speciaal voor kinderen, zo'n kans krijgen jullie nooit meer! Leef je in: speel de jonkvrouwe, de gevangene, de ridder...

spel (gevangen in) kasteel

Kans 8: vliegeren

Waait er een prima windje? Zoek een grasveld of een goede heuvel. En ervaar dat vrijheid ook een ankerpunt nodig heeft. Zonder touwtje aan de vlieger wordt het niets.

KT PV detail vlieger vast IMG 2412


Kans 9: wees kind met je kinderen

pappa als klimrek

Gun jezelf die kans. Maak onbekommerd plezier: dan maar zand in je haren! Maak van jezelf een levend klimrek, schommel in de hangmat, doe die handstand in het zwembad, ga samen van de waterglijbaan, doe samen een gek spelletje, ga poolen in de camping-kantine....

samen poolbiljart spelen

Kans 10: bedank God voor de mooie ervaringen van de afgelopen dag

KT PV nederland picknicken roeien geheel IMG 2385

Iedere dag gebeurt er wel iets groots of kleins waarin je iets van vrijheid hebt geproefd.
Kijk samen met je kinderen aan het eind van de dag wat dat vandaag is geweest.

Dank u wel lieve Heer, lieve God,
Dank U wel voor.........
Daarom was het vandaag een bijzondere dag
Dank U wel.
Amen


doosje voor 'buitenkansjes' kijktafel buitenkans, met lieve heersbeestje

Ellie Keller, Foto's: Marieke Vader

Artikelen in dit thema Proef de vrijheid!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook