Proef de vrijheid!

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen over vrijheid

In de Bijbel speelt vrijheid een grote rol. God heeft de mens geschapen als een vrij wezen. Iemand die tot zijn doel en zijn bestemming komt. Steeds weer laat God zien dat Hij mensen wil bevrijden. Hij maakt hen vrij uit gevangenschap, bevrijdt hen van schuld of geeft midden in alle beperkingen een innerlijke vrijheid, een vrede die alle verstand te boven gaat. We selecteerden een aantal verhalen die bij dit thema passen, maar er zijn er nog veel meer!

KB uittocht egypteMozes en de uittocht uit Egypte
Het volk Israël wordt gevangen gehouden in Egypte. Ze moeten als slaven werken en worden onmenselijk behandeld. Maar God is hen niet vergeten. Hij zoekt Mozes op en spreekt hem aan vanuit een brandende braamstruik. God zegt: ‘Ik heb gezien hoe ellendig mijn volk er in Egypte aan toe is, ik heb hun jammerklachten over hun onderdrukkers gehoord, ik weet hoe ze lijden.’ God ziet hoe het met zijn volk gaat. Hij laat hen niet in de steek. Hij stuurt Mozes naar Egypte toe en Hij bevrijdt zijn volk. Zo laat God zien wie Hij is: de Bevrijder.

Je vindt het verhaal van de uittocht uit Egypte o.a. in De Kijkbijbel

KB David en SaulDavid en Saul
Koning Saul is jaloers op David. Hij weet dat David de nieuwe koning zal worden. Daarom probeert koning Saul David te doden. Hij jaagt hem op en drijft hem in het nauw. Als David zich verstopt in een grot, ziet hij hoe koning Saul binnen komt om zijn behoefte te doen. De mannen die bij David horen, stoten hem aan: dit is je kans. Nu kun je Saul doden. Maar David weigert. Hij snijdt alleen een reepje af van de jas van Saul, om te laten zien hoe dichtbij hij is geweest. David kiest voor de vrijheid: hij gaat niet mee in het kwade, maar het kiest voor het goede.

Je vindt het verhaal van David en Saul o.a. in Volg Mij! van Liesbeth van Binsbergen

Psalm 23
In deze Psalm bezingt David hoe fijn het is om bij God te horen. Zoals een herder voor zijn schapen zorgt, zo zorgt God voor zijn mensen. Hij brengt je naar fris gras, hij zorgt voor helder water, hij houdt het gevaar bij je weg. Als je zo’n herder hebt, kun je je echt vrij voelen!

Je vindt een mooie bewerking van Psalm 23 in 'Het begon met licht' van Gerrie Huiberts

KB PetrusDe ontmoeting tussen Petrus en Jezus
Nadat Jezus uit de dood is opgestaan, zoekt Hij zijn vrienden op.

Hij spreekt Petrus aan. Tot drie keer toe heeft Petrus gezegd dat hij Jezus niet kent.

Nu vraagt Jezus tot drie keer toe of Petrus Hem liefheeft. Zo laat Jezus zien dat Hij Petrus een nieuwe kans geeft. Jezus maakt het goed. Hij bevrijdt Petrus van zijn schuld.

Je vindt dit verhaal o.a. in Alle mensen van A.F. Troost


KB paulus en silas gevangenisPaulus en Silas in de gevangenis
Na het Pinksterfeest trekken de leerlingen erop uit. Ze vertellen overal over het goede nieuws van God. Zo komen er steeds meer mensen die in Hem geloven en zelf ook over Jezus gaan vertellen. Paulus en Silas zijn twee van deze apostelen. Ze vertellen over Jezus en doen ook wonderen. De leiders van de stad zijn daar niet blij mee. Ze vinden Paulus en Silas onruststokers en gooien hen in de gevangenis. Hun voeten worden vastgezet in een blok. Maar Paulus en Silas weten dat God bij hen is. Midden in de nacht zingen ze liederen voor Hem. En dan gebeurt er een wonder: de deuren van de gevangenis zwaaien open, hun voeten komen los en ze zijn vrij. Zelfs als je klem zit, wil God je nieuwe ruimte geven.

Je vindt dit verhaal o.a. in De Samenleesbijbel

Ruth Hartog-Hoogendam

Artikelen in dit thema Proef de vrijheid!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook