Proef de vrijheid!

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over je vrij voelen

Vrijheid heeft verschillende kanten. Vrij zijn kan betekenen dat je in een land leeft waar geen oorlog is. Vrij zijn kan ook betekenen dat je lekker thuis kunt rommelen en niet naar school hoeft. Maar vrijheid heeft ook te maken met jezelf zijn, je vrij voelen om te doen waar je goed in bent. In deze prentenboeken komen verschillende aspecten van het thema aan de orde. Zo ontdekt Meneer Tijger hoe fijn het is om lekker wild te doen en komt Amelie erachter dat de vis met wie ze zo fijn speelt het veel meer naar zijn zin heeft in de zee dan in de kom waarin ze hem heeft gestopt. We wensen jullie fijne voorleesmomenten!

cover amelie en visAmelie en haar vis
Als Amelie een dagje aan zee is, knabbelt er een visje aan haar tenen. Eerst schrikt ze een beetje, maar algauw begint ze met haar nieuwe vriendje te spelen en te duiken. Iedere dag komt de vis Amelie opzoeken en maken ze samen plezier, totdat ze besluit om de vis te vangen en thuis in een kom te doen. Amelie ontdekt al snel dat dat geen goed idee was. De vis zwemt lusteloos rond en wil niet meer eten. Als Amelie hem terugbrengt naar zee, leeft de vis weer op en komt hij haar weer gauw opzoeken. Een prentenboek dat duidelijk maakt dat je een ander zijn vrijheid moet gunnen.

Helga Bansch, Amelie en haar vis


illustratie agent en boefAgent en Boef en de tekenstreken
Boef zit in de gevangenis en Agent moet op hem passen. Maar Boef ontsnapt en haalt allerlei gekke streken uit. Hij zet de hele stad op zijn kop. Met een list weet Agent hem te vangen en weer achter de tralies te stoppen. ‘Dat was leuk’, zegt Agent. ‘Ja’, zegt Boef. ‘Morgen weer?’ Een humoristisch boek dat een onverwachte twist geeft aan het begrip ‘vrijheid’.


Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer, Agent en boef en de tekenstreken

illlustratie vast oliver jeffers

 

Vast
Freds vlieger zit vast in een boom. Fred probeert het op te lossen door allerlei dingen naar de vlieger te gooien, in de hoop hem los te krijgen: een ladder, een verfblik, Mies de Poes.
Helaas werkt het niet: alles wat hij naar de vlieger gooit, komt ook vast te zitten. Hoe krijgt Fred zijn vlieger ooit nog terug?

cover vast oliver jeffersWanneer de boom zo vol zit dat er niets meer bij kan, haalt Fred zijn zaag en wanneer die ook in de boom belandt, komt de vlieger eindelijk los.
Als Fred ’s avonds in bed ligt, heeft hij wel het gevoel dat hij iets is vergeten….

Oliver Jeffers, Vast

 

 

 

cover wat is vrijheid

 

Wat is vrijheid?
Dit boek nodigt kinderen vanaf een jaar of zes uit om te filosoferen over het begrip ‘vrijheid’. Met tabs wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende aspecten van het begrip vrijheid. Elk facet wordt ingeleid door een vraag, bijvoorbeeld: Betekent vrijheid dat je alles mag doen wat je wil?

Er worden verschillende antwoorden gegeven, maar er worden ook steeds nieuwe vragen opgeroepen.

Een fijn boek om samen met je kind in gesprek te gaan over de betekenis van vrijheid.

Kolet Janssen (vertaler), Wat is vrijheid?

 

 Ruth Hartog-Hoogendam

Artikelen in dit thema Proef de vrijheid!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook