Water-wonder

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen over water

Water speelt in de Bijbel een belangrijke rol. Water markeert vaak de grens tussen iets ouds en iets nieuws. Als de Israëlieten uit Egypte zijn bevrijd, trekken ze door de zee. Zo laten ze letterlijk en figuurlijk hun oude leven achter. Ook als je gedoopt wordt, markeert het water een nieuw begin. Vanaf nu hoor je bij God. In deze tijd van het kerkelijk jaar worden er twee verhalen gelezen waarin water een grote rol speelt: de doop van Jezus in de Jordaan en het wonder van Kana, waarin water in wijn verandert. We zochten een aantal mooie verhalen uit, passend bij ons thema: Water-wonder!

KB Jezus doopDe doop in de Jordaan
Voordat Jezus aan zijn werk begint, wordt hij eerst gedoopt. Zo laat Hij zien dat Hij bij God hoort. Als hij gedoopt wordt in de Jordaan gaat de hemel open. Een duif daalt op Jezus neer en er klinkt een stem: dit is mijn Zoon, van wie ik heel veel houd.

Je vindt het verhaal van de doop in de Jordaan o.a. in Hosanna! van Kolet Janssen

De bruiloft te Kana

Het eerste wonder dat Jezus doet is een water-wonder. Op een bruiloft waar Hij met zijn vrienden is, raakt onverwacht de wijn op. Jezus gaat naar de bedienden toe en vraagt hen om grote kruiken te vullen met water. Dat doen ze. Als de ceremoniemeester van het water proeft gelooft hij zijn ogen niet: het water is veranderd in heerlijke wijn!

KB KanaJe vindt het verhaal van de bruiloft te Kana o.a. in Verhalen uit de Bijbel van Lize Stilma

Jezus wandelt over het water

Water kan gevaarlijk zijn. Je kunt erin verdrinken. Gelukkig laat Jezus zien dat Hij sterker is dan het water. Als zijn vrienden in een grote storm op het meer zijn, komt Jezus over het water naar hen toe. Hij vraagt Petrus om uit de boot te stappen en naar Hem toe te lopen. Als Petrus naar Jezus kijkt gaat het goed, maar als hij ziet hoe wild het water is, zakt hij bijna weg in de golven. Gelukkig is Jezus dichtbij!

Je vindt dit verhaal o.a. in Volg mij! van Liesbeth van Binsbergen

KB Mozes door de zeeDe doortocht door de Rietzee

Als het volk Israël is bevrijd uit Egypte, komen ze bij de Rietzee. Ze raken in paniek, want achter hen is de Farao en vóór hen de zee.

Maar Mozes maant hen tot kalmte. Hij steekt zijn staf uit over de zee en God laat een sterke wind opsteken. De wind verdeelt de zee in twee hoge muren van water, waar tussen het volk veilig kan oversteken.

Zo redt God zijn volk.

Je vindt dit verhaal o.a. in Bijbel voor kinderen van Marianne Busser en Ron Schroder

Jesaja 55
De profeet Jesaja gebruikt een prachtig beeld om uit te leggen hoe krachtig de woorden van God zijn.
Hij schrijft:

Zoals regen of sneeuw neerdaalt uit de hemel
en daarheen niet terugkeert
zonder eerst de aarde te doordrenken,
haar te bevruchten en te laten gedijen,
zodat er ​zaad​ is om te ​zaaien​ en brood om te eten –
KT water detail kringloop IMG 2139zo geldt dit ook voor het woord
dat voortkomt uit mijn mond:
het keert niet vruchteloos naar Mij terug,
niet zonder eerst te doen wat ik wil
en te volbrengen wat ik gebied.

Net als sneeuw en regen de aarde voeden, zo voedt het woord van God iedereen die ernaar luistert.

Bron van levend water

Zonder water is er geen leven mogelijk. Jezus vergelijkt zichzelf met een bron van levend water. Wie Jezus kent, ontdekt wat het echte leven is. Hij gaat zelf ook op een bron lijken, waaruit helder water stroomt.

Je vindt deze woorden van Jezus in Johannes 7 vs 37-39. Elly en Rikkert maakten er een liedje bij. (Ga naar het liedje in onze rubriek 'Bidden en vieren')

Ruth Hartog-Hoogendam

Artikelen in dit thema Water-wonder

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook