Wonderlijke wegwijzers

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

De Bijbelverhalen voor de Advent 2020

Iedere week van de Advent staat er een ander Bijbelverhaal centraal. De kijktafels sluiten bij deze verhalen aan. Iedere week krijgt iemand een bijzonder teken van God. Een wegwijzer, die de weg wijst naar het Kerstkind! De meeste illustraties bij dit artikel zijn gemaakt door Wendelien van de Erve en komen uit de Samenleesbijbel.

de engel bij Maria samenleesbijbelWeek 1: Maria krijgt bezoek van de engel
Maria wordt verrast door een engel, die haar vertelt dat ze een zoon zal krijgen: Jezus. De engel is voor Maria een wegwijzer: Hij vertelt haar wat Gods plan is.

Je vindt dit verhaal in in de gewone bijbel in het Evangelie van Lucas, het eerste hoofdstuk, in de verzen 26-38. Lees het voor jezelf en vertel het in je eigen woorden aan je kind(eren). 

Maar in de meeste kinderbijbels staat dit fragment ook, o.a. in de Prentenbijbel, Kijkbijbel, Bijbelse verhalen voor jonge kinderen en De Samenleesbijbel. 

Maria en Elizabeth engel Anne WesterduinWeek 2: Maria ontmoet Elisabeth
Nadat Maria de engel heeft gezien, gaat ze op weg naar haar nicht Elisabeth. Elisabeth verwacht zelf ook een bijzonder kind. Als Elisabeth Maria ziet, springt het kindje in haar buik op van blijdschap. Voor Elisabeth is dat een teken van God. Nu weet ze zeker dat Maria gezegend is, en dat ook het kind dat zij verwacht, gezegend zal zijn.

Je vindt dit verhaal in de gewone bijbel in het Evangelie van Lucas in het eerste hoofdstuk de verzen 39 - 56. En bijvoorbeeld in 'Het begon met Licht' waar deze afbeelding uit komt, getekend door Anne Westerduin.

Droom van Jozef samenleesbijbelWeek 3: Jozef krijgt een droom
Als Jozef merkt dat Maria een kindje verwacht, denkt hij erover om stiekem bij haar weg te gaan. Dan zullen de mensen boos worden op hem en niet op Maria, die ongetrouwd in verwachting is geraakt. Dan krijgt Jozef ’s nachts een droom, waarin een engel hem vertelt om bij Maria te blijven. God gebruikt soms dromen om tot mensen te spreken en hen de weg te wijzen.

Je vindt dit verhaal in de gewone bijbel in het Evangelie van Matteüs, het eerste hoofdstuk de verzen 18-24. Lees het voor jezelf en vertel het in je eigen woorden aan je kind(eren). Het verhaal staat niet vaak in kinderbijbels, maar wel in de Samenleesbijbel.


Herders samenleesbijbelWeek 4: De herders

Als Jezus is geboren, krijgen herders in het veld buiten Bethlehem iets heel bijzonders te zien. Een engel vertelt hun dat Jezus is geboren. Ze kunnen het kindje herkennen aan de kribbe waarin het is neergelegd. Dat is voor hen een teken: een kind, dat in doeken is gewikkeld en neergelegd is in een voerbak.

Je vindt dit verhaal in het Evangelie van Lucas in het tweede hoofdstuk de verzen 8-20. ( Lc 2, 8-20) In bijna alle kinderbijbels maken de herders in het veld hun opwachting in het kerstverhaal.

de wijzen samenleesbijbel

 

Week 5: De wijzen
De wijzen uit het Oosten ontvangen een heel bijzonder teken. Aan de hemel verschijnt een prachtige ster.
Deze ster wijst hen de weg naar Betlehem, waar ze Jezus ontmoeten.

Je vindt dit verhaal in het Evangelie van Matteüs in het tweede hoofdstuk vers 1-12, en in vrijwel alle kinderbijbels komen de drie wijzen/koningen Jezus hun geschenken brengen.

 

 

Genoemde kinderbijbels:

Marijke ten Cate, Prentenbijbel
Kees de Kort, Kijkbijbel
D.A. Cramer-Schaap & Annemarie van Haeringen, Bijbelse verhalen voor jonge kinderen
Diverse auteurs, De samenleesbijbel
Gerrie Huiberts & Anne Westerduin, Het begon met Licht

Ruth Hartog/Ellie Keller

Artikelen in dit thema Wonderlijke wegwijzers

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook